Trombofilia în sarcină: tot ce trebuie să știi

Trombofilia în sarcină: tot ce trebuie să știi

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Trombofilia este o afecțiune care poate deveni și mai periculoasă în perioada sarcinii. Iată de ce, în articolul de mai jos, vei găsi diverse detalii referitoare la ea, de la definiție, cauzele ce pot duce la apariția ei, pînă la factori de risc, profilaxie și tratament. Esențial este să te informezi cât mai bine, să ții permanent legătura cu un medic obstetrician și, în cazul în care se impune, cu un medic hematolog. Numai așa vei putea beneficia de analizele și tratamentele care te vor ajuta să duci sarcina la capăt în deplină siguranță. Ai grijă cât mai mult de tine și fii o viitoare mămică sănătoasă!

Vas de sange afectat de trombofilieCe este trombofilia?

Trombofilia (tromboza) este o afecțiune în care sângele are o tendință crescută de a se coagula în vase. Astfel, se formează cheaguri de sânge (trombi) care pot bloca circulația sângelui.
În ceea ce privește trombofilia în sarcină, forma sa cea mai întâlnită este cea venoasă profundă, aceasta survenind în momentul în care pe vene apar trombi, în profunzimea țesuturilor pielii. Despre ea specialiștii spun că cel mai adesea va apărea în profunzimea venelor de la picioare (în regiunea gambei) sau în zona pelvisului.

De ce suntem mai predispuse să dezvoltăm trombofilie în timpul sarcinii?

Cercetările din domeniu au ajuns la concluzia că poți fi de aproape 10 ori mai predispusă să te confrunți cu trombofilie față de celelalte femei de vârsta ta, dar care nu sunt însărcinate. Această predispoziție va crește pe măsură ce sarcina evoluează, pericolul putând exista chiar și în primele 3-6 săptămâni după ce ai născut.
Iată de ce poți fi mai predispusă la trombofilie dacă ești însărcinată:
Sarcina aduce modificări în structura sângelui, în sensul în care există tendința de a se forma cheaguri. Acest fenomen nu este anormal, ci este un mod al corpului de a ne apăra, în sensul în care  nu vom pierde prea mult sânge pe parcursul travaliului.
Sângele din venele de la picioare circulă mai încet în sarcină, având în vedere modificările hormonale și creșterea dimensiunilor uterului.
• În timpul nașterii, venele tale se fragilizează mai mult, întrucât bebelușul va crea presiune asupra celor din regiunea pelviană.
Cu toate acestea, numărul femeilor care fac trombofilie în perioada sarcinii nu este mare. De exemplu, statisticile arată că 1 sau 2 femei dintr-un eșantion de 1000 pot fi afectate de această boală (în timpul sarcinii sau în primele 3-6 săptămâni după naștere).

Cine este mai supus riscului de a avea trombofilie pe parcursul sarcinii?

Trombofilia apare mai ales în următoarele cazuri:
• Dacă ai preeclampsie sau alte boli cronice, precum hipertensiune arterială, diverse afecțiuni cardiace, boli inflamatorii la nivelul intestinelor, diabet

Gravida cu diabet este mai predispusa riscului de trombofilie
• Dacă ești supraponderală sau obeză
• Dacă suferi deja de tulburări venoase
• Dacă ai în familie persoane care s-au confruntat cu trombofilie sau cu alte afecțiuni cronice venoase
• Dacă ai peste 35 de ani

Varsta inaintata poate fi factor de risc in aparitia trombofiliei in sarcina
• Dacă ai o sarcină multiplă
• Dacă fumezi
• Dacă, din anumite motive, ai fost sedentară pentru perioade lungi de timp
• Dacă naști prin cezariană (intervenția chirurgicală poate afecta vasele de sânge și așa fragilizate de sarcină). Pentru a putea preveni, pe cât posibil, apariția trombofiliei după naștere, medicii recomandă să te trezești cât poți de repede după cezariană, astfel încât să te poți hidrata din abundență. Astfel, vei stimula circulația sângelui și va scădea riscul de a apărea cheaguri periculoase.

Cum poți să știi dacă ești predispusă riscului de a face trombofilie?

De îndată ce ți se confirmă că ești însărcinată, poți face niște analize speciale. Printre acestea se numără:
• testul de sindrom antifosfolipidic (anticoagulant lupic, anticorpi anticardiolipinici, anticorpi-beta2, glicoproteină)
• timp de protrombină
• activitate protrombinică
• fibrinogen
• homocisteină
• proteina C
• proteina S

• antitrombina III (AT III)

Dacă medicul obstetrician sau hematologul va constata valori modificate mult, îți poate recomanda un tratament cu anticoagulant.
Pentru a se asigura că îți aplică tratamentul cel mai corect, va trebui să faci și o altă analiză: anti FXa (anti factor Xa). Numai așa va putea determina cu cea mai mare precizie dacă doza de anticoagulat prescrisă este cea mai potrivită pentru tine. Acest test se va face la 2-4 ore după administrarea anticoagulantului, în săptămâna 12, în săptămânile 22-24 și în săptămâna 30 de sarcină.

Analize necesare pentru tratamentul corect in tromboza
În același timp, tot el îți poate recomanda ecografii suplimentare (efectuate chiar la 2 săptămâni sau săptămânal), prin care să poată urmări dacă apar probleme de tipul:
• restricții de creștere intrauterină a fătului
• „îmbătrânirea" placentei
• apariția de hematoame
• dezlipiri de placentă
• creșterea tensiunii pe arterele uterine

Ecografiile pot impiedica aparitia unor complicatii ale trombofiliei in sarcina

Citește și: Complicatii ale sarcinii de care sa ne ferim

Simptome ale trombofiliei în sarcină

De obicei, cele mai comune simptome ale acestei afecțiuni afectează unul dintre picioare și se traduc prin:
• durere sau senzația de picior „greu" (acest simptom se agravează când mergi)
• sensibilitate sau senzația de arsură în regiunea unei gambe
• modificarea culorii pielii piciorului (se poate învineți)
• umflarea piciorului afectat
• vene care sunt mărite față de cum erau de obicei

Simptome ale trombofiliei in sarcinaÎn cazuri severe însă, când cheagurile de sânge se pot spre plămâni ( embolism pulmonar). Atunci apar simptome precum:
• greutate în respirație
• durere în piept sau o senzație profundă de disconfort în regiune
• stare de leșin
• poți începe să tușești și să scuipi sânge

Dacă ai oricare dintre aceste ultime simptome, solicită de urgență asistență medicală!
Odată ajunsă la spital, ți se vor face teste specifice, cum ar fi o radiografie în regiunea pieptului, o electrocardiogramă sau o angiogramă pulmonară.

De ce este trombofilia periculoasă în sarcină?

Trombofilia îți poate afecta sarcina în numeroase moduri, printre care:
• apariția unor cheaguri de sânge în placentă
• apariția infarctului miocardic sau a unui accident vascular cerebral
• poate surveni un embolism pulmonar
poți să pierzi sarcina

Ce ai putea face pentru a preveni apariția trombofiliei în perioada de sarcină?

Specialiștii ne asigură că putem face multe lucruri pentru a reduce riscul de a ne confrunta cu trombofilie pe parcursul sarcinii. Acestea se leagă de stilul nostru de viață și nu sunt dificil de pus în practică. Să le vedem pe cele mai importante:
Dacă fumezi, renunță la acest obicei cât timp ești însărcinată

Renuntarea la fumat poate reduce riscul aparitiei trombofiliei in sarcina
Hidratează-te suficient pentru a facilita circulația sângelui în vene. Se recomandă să consumi între 2-3 l de lichide pe zi.

Importanta hidratarii in prevenirea trombofiliei
Evită cât mai mult stresul, întrucât s-a constatat că acesta consumă rezervele de vitamina B din organism (această vitamină are un rol important în mecanismul de coagulare a sângelui)
Consumă alimente bogate în vitaminele B, C, E, în magneziu și în alți acizi grași esențiali, care reduc riscul de coagulare a sângelui
• Înceacă să optezi și pentru alimente cunoscute pentru efectul lor anticoagulat, precum usturoi (consumă-l în alimente sau crud, dacă poți) sau grapefruit roz (consumat ca atare sau sub formă de suc proaspăt).
• Evită să stai mai mult de o oră pe scaun fără să te ridici. La fiecare 50 de minute petrecute pe scaun, ridică-te și, timp de 10 minute, plimbă-te, fă întinderi ușoare și orice alte mișcări menite să-ți pună sângele în mișcare.

Miscarea poate preveni aparitia trombofiliei in sarcina
• Dacă ești obligată să stai mult timp pe loc, poartă ciorapi de compresie (aceștia vor preveni umflarea picioarelor și vor ușura circulația sângelui în picioare)
• În cazul în care medicul îți recomandă, poți apela la suplimente nutritive, precum cele pe bază de magneziu, de vitamina C și E sau de Omega 3.

 

 Supliment alimentar Magneziu Supliment alimentar de vitamina C
 

Citește și: Top 10 vitamine si minerale esentiale in timpul sarcinii

Tratament

Pentru a beneficia de cel mai adecvat tratament în caz de trombofilie în timpul sarcinii, este necesar să te consulți atât cu un medic obstetrician, cât și cu un hematolog. Cel mai probabil este să ți se recomande un anticoagulant, fie sub formă injectabilă, fie pe cale orală. Numai un specialist poate decide exact ce ți se potrivește, întrucât există medicamente anticoagulante care pot determina apariția unor malformații ale fătului.
Ca posibil tratament sunt anticoagulantele bazate pe heparină sau așa-numitele „antiagregante plachetare". De asemenea, poți să primești indicații și pentru vitamina B.
În ceea ce privește durata tratamentului, vei primi anticoagulante cel puțin 3 luni și, dacă situația o cere, încă 6 săptămâni după ce vei naște.
De altfel, după naștere, anticoagulantul pe bază de heparină va fi înlocuit de cel cu warfarină. Dacă ți se va prescrie așa ceva, va trebui să faci teste de sânge regulate pentru a se vedea cât timp îi ia sângelui să se coaguleze. În plus, va trebui să porți șosete de compresie pe toată durata tratamentului.

Voi mai știți și alte detalii importante legate de trombofilia din timpul sarcinii?

Surse:
www.americanpregnancy.org;www.babycentre.co.uk; www.csid.ro; www.trombofilie.ro;www.whattoexpect.com

Surse poze:
www.thmb.tqn.com  

Articolul urmator
Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi
Anxietatea de separare în sarcină: tot ce trebuie să știi

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă
    Tot ce trebuie să știi despre administrarea vitaminei D. Doze recomandate și durata corectă

    Vitamina D este o vitamină solubilă în grăsime, fiind prezentă în anumite alimente sau adăugată ulterior, prin fortificare și, de asemenea, este disponibilă sub formă de...

    © 2024 Qbebe