Sarcina extrauterina - cauze, simptome si tratament

Sarcina extrauterina - cauze, simptome si tratament

Roxana Cristea

Sarcina extrauterină, numită și sarcina ectopică sau  tubulară, este o afecțiune care apare la 2% din sarcini. Deși rata incidenței acestei afecțiuni nu este mare, efectele asupra stării emoționale, dar și a sănătății fizice, sunt semnificative. O femeie care-și dorește foarte mult un copil este dezamăgită profund, ajungându-se până la depresie, în condițiile în care sarcina mult așteptată s-a dovedit a fi extrauterină. În plus, o sarcina ectopică poate ridica riscuri deosebit de serioase, așa cum este și hemoragia internă. Pentru a evita, pe cât posibil, să ai de suferit din cauza unei sarcini extrauterine, învață din articolul de mai jos semnele după care o vei putea recunoaște din timp.

Ce este sarcina extrauterină?

O sarcină extrauterină este o afecțiune caracterizată prin faptul că ovulul fertilizat (zigotul sau oul) se stabilește și se dezvoltă în orice altă zonă decât în „căptușeala" uterului. Peste 98% din cazurile de sarcină extrauterină apar în trompele uterine, dar se mai pot dezvolta și în ovar, cervix sau în cavitatea abdominală. O sarcină extrauterină apare la una din 50 de sarcini.

O sarcină molară diferă de una extrauterină prin faptul că în sarcina molară este vorba despre un țesut derivat de la un ou cu informație genetică incompletă, care crește în uter în formă de ciorchine și poate determina simptome asemănătoare sarcinii normale. În cazuri rare, o sarcină extrauterină se poate produce în același timp cu o sarcină intrauterină. Acest fenomen se numește sarcină heterotopică.

Care sunt cele mai cunoscute cauze?

Cauza principală ce determină apariția sarcinii extrauterine este reprezentată de existența unei trompe uterine anormale care împiedică fertilizarea oului în uter. Anomaliile de la nivelul trompelor uterine pot surveni la rândul lor din mai multe motive. Printre acestea, trebuie amintită o infecție cu Chlamydia sau Neisseria. Tot printre cauzele care pot sta la baza unei sarcini extrauterine se numără și folosirea steriletului. Deși este un mijloc contraceptiv foarte eficient, aceasta metodă crește riscul apariției unei astfel de sarcină. Cu toate acestea, sarcina în timpul folosirii acestor dispozitive intrauterine sau imediat după, este foarte rară. Acest lucru înseamnă  că și sarcina extrauterină în acest caz este la fel de rară.

S-a observat, de asemenea, că tratamentele folosite pentru infertilitate pot determina apariția unei astfel de sarcini. Medicamentele folosite, cum ar fi citratul de clomifen, pot fi responsabile. Avorturile anterioare, contraceptivele orale, dar  și sarcina extrauterină anterioară facilitează apariția unei noi sarcini extrauterine. De aceea, gravidele trebuie să fie într-o permanentă legătură cu medicul pentru a evita apariția problemelor.

Care sunt principalii factori de risc?

Există mai mulți factori care favorizează apariția unei sarcini extrauterine, dar este important de menționat faptul că o astfel de sarcină poate să apară și fără să existe acești factori de risc. Totuși, cel mai mare factor de risc pentru o sarcină extrauterină este un antecedent al acesteia. Rata de recurență este de 15% după prima sarcină extrauterină și de 30% după a doua.

sarcina-extrauterina-femeie-care-sta-intinsa-in-pat

Orice întrerupere sau orice „defect” a arhitecturii normale a trompelor uterine poate fi un factor de risc pentru o sarcină extrauterină. Intervențiile chirurgicale anterioare în zona trompelor uterine, cum ar fi sterilizarea tubară sau reconstructivă, proceduri ce pot cauza cicatrici și perturbarea anatomiei normale a tuburilor, pot fi foarte dăunătoare. De asemenea, infecțiile, anomaliile congenitale sau tumorile trompei uterine pot crește riscul de sarcină extrauterină.

Boala inflamatorie pelvină este un alt factor de risc pentru sarcina extrauterină. Infecțiile pelvine sunt, de obicei, cauzate de microorganisme care se transmit prin contact sexual neprotejat, cum ar fi chlamydia, gonoreea etc.. Infecția pelvină cauzează o sarcină extrauterină prin deteriorarea sau obstrucționarea trompelor uterine. În mod normal ,căptușeala interioara a trompelor uterine este acoperită cu cili (formațiuni microscopice). Acești cili sunt importanți pentru a transporta ovulul din ovar prin trompa uterină în uter. Dacă acești cili sunt afectați de infecție, transportul oului fecundat este perturbat. Ovulul fertilizat se poate stabili în trompa uterină, devenind astfel o sarcină extrauterină. De asemenea, anumite cicatrici pot cauza blocarea parțială a trompelor uterine și astfel împiedică embrionul să ajungă la destinația normală. Femeia care are mai mulți parteneri sexuali este mai expusă infecțiilor pelvine. Astfel, se poate considera că mai mulți parteneri sexuali pot crește riscul de sarcină extrauterină. În concluzie, infecțiile pelvine, afecțiunile precum endometrioză, tumorile fibroide sau țesutul cicatricial pelvin pot perturba transportul oului la uter, favorizând sarcini extrauterine. 

Fumatul în jurul datei de concepție a fost și el asociat cu sarcina extrauterină. Acest risc crește cu cât numărul de țigări fumate este mai mare. De asemenea, și vârsta pote fi un factor de risc. Riscul este de 2 ori mai mare pentru femeile între 35 și 39 de ani și crește de aproape 4 ori în cazul femeilor de peste 40 de ani.

Care sunt cele mai frecvente simptome într-o sarcină extrauterină?

În faza incipientă, sarcina extrauterină nu se deosebește de o sarcină normală. Absența menstruației, sensibilitatea crescută la nivelul sânilor, grețuri, vărsături, oboseală, urinări frecvente, toate acestea sunt simptome prezente în ambele tipuri de sarcină. Problemele intervin pe măsură ce sarcina extrauterină evoluează. Ea produce apariția durerilor abdominale sau pelvine precum și ușoare sângerări. Un alt semn al existenței unei sarcini extrauterine este reprezentat de durerea în timpul actului sexual.

Simptome-sarcina-extrauterina-femeie-cu-durere-abdominala-inferioara

Cele mai comune simptome ale unei sarcini extrauterine pot fi:

  • Dureri abdominale puternice
  • Lipsa ciclului menstrual (amenoree)
  • Sângerări vaginale intermitente
  • Greață
  • Disconfort în zona sânilor
  • Stare de slăbiciune, amețeli, scăderea tensiunii arteriale (semne de hemoragie internă)

Aceste simptome apar în sarcini extrauterine (ectopice) rupte sau non-rupte. Nu înseamnă neapărat că, dacă o femeie are aceste simptome, sigur are și o sarcină ectopică. Poate fi vorba despre o amenințare de avort într-o sarcină normală sau despre alte afecțiuni. Simptomele unei sarcini extrauterine apar, de obicei, la șase sau opt săptămâni după ultima menstră normală (perioada menstruală), dar pot apărea și mai târziu în cazul în care sarcina extrauterină nu este situată în trompa uterină. Din păcate, între 15% și 20% dintre femei nu recunosc semnele unei sarcini extrauterine și ajung la medic atunci când prezintă semne de șoc (scăderea tensiunii arteriale, puls slab sau rapid, confuzie). Aceasta reprezintă o urgență medicală.

Sarcina extrauterină- situații care necesită urgent ajutor medical

Simptome-sarcina-extrauterina-femeie-care-sta-intinsa-in-pat-din-cauza-durerilor

Solicită imediat intervenția unui medic în următoarele cazuri:

  • Ești însărcinată și ai o durere abdominală sau în zona pelvisului foarte severă
  • Ai sângerări vaginale
  • Te simți foarte amețită și slăbită
  • Îți pierzi cunoștința 

Care sunt posibilele complicații ale sarcinii extrauterine?

Unele femei pot elimina sau absorbi spontan sarcina extrauterină fără tratament și fără riscuri. În general, există si complicatii ale acestei afecțiuni. Acestea sunt foarte posibile în cazul în care diagnosticarea nu se face din timp, astfel încât niciun tratament nu este aplicat. Printre problemele pe care le creează o sarcină extrauterină netratată corespunzător se numără:

  • Apariția unei hemoragii interne- Cu cât sarcina extrauterină nu este detectată la timp, cu atât posibilitatea de apariție a unei hemoragii masive este mai ridicată. Ea poate să pună viața în pericol. Sângerarea rezultă din ruperea trompei uterine sau se poate scurge din capătul tubului (atunci când placenta se măreste,  erodează venele și arterele din zonă). Sângele poate fi iritant pentru alte țesuturi și organe din pelvis și abdomen, ceea ce provoacă dureri semnificative . În plus, sângele  poate duce la formarea de tesut cicatricial, care poate creea probleme de fertilitate in viitor. Țesutul cicatricial poate crește și riscul altor sarcini extrauterine
  • Deteriorarea trompelor uterine- Dacă se ajunge la așa ceva, riscul pentru sarcini extrauterine viitoare se va mări. În cazuri extreme, medicul poate să decidă îndepărtarea ambelor trompe uterine, iar în aceste condiții singura posibilitate de a avea un copil este apelarea la tehnicile de fertilizare in vitro
  • Dezvoltarea unei depresii- Aceasta apare nu numai din cauza pierderii sarcinii actuale, ci și pentru că se va intensifica grija față de modul în care vor evolua viitoarele sarcini. Pentru ca depresia să nu se agraveze, nu ezita să te adresezi unui medic psiholog  

Citește și: Ce trebuie să faci dacă pierzi o sarcină

Sarcina extrauterină- diagnostic

Primul pas în diagnosticarea sarcinii extrauterine este un control medical de specialitate și un test de sarcină. Ecografia transvaginală este testul cel mai util pentru depistarea sarcinii extrauterine. Acest tip de ecografie poate să dezvăluie sacul gestațional, poziționat fie în uter, fie în afara uterului. Sunt și cazuri în care acest test nu poate detecta problema reală. Testele de sarcină pot dezvălui o sarcina ectopică. Acestea sunt concepute pentru a detecta hormonii specifici beta-HCG (beta gonadotropină corionică umană) - hormon secretat de către placenta în timpul primelor luni de sarcină. Nivelurile de beta HCG cresc în mod normal în timpul sarcinii.

În cazuri rare, laparoscopia poate fi necesară pentru diagnosticarea unei sarcini extrauterine. În timpul laparoscopiei, instrumentele de vizualizare sunt introduse prin incizii mici în peretele abdominal pentru a vizualiza structurile din abdomen și pelvis, dezvăluind astfel o sarcină anormală.

Ce tratament se impune la o sarcină extrauterină?

Opțiunile de tratament sunt: laparoscopie, laparotomie și medicație. Laparotomia este o operație în zona chilotului, pe partea inferioara a abdomenului, iar laparoscopia implică inserarea de instrumente de vizualizare în pelvis prin incizii mici la nivelul pielii. Mulți chirurgi recomandă laparoscopia pentru că inciziile sunt mici și recuperarea rapidă. În condiții optime, se poate face o mică incizie în trompa uterina pentru ca mai apoi să fie eliminata sarcina extrauterina. Sunt și cazuri în care nu se poate face laparoscopie (în cazul în care mai multe zone au fost afectate și trebuie îndepărtate chirurgical). Această formă de tratament este folosită în cazul sarcinilor mai mari de 6 săptămâni precum și în cazul prezenței hemoragiilor interne. Tratamentul medicamentos este folosit cu succes în aproximativ 35% dintre cazurile de sarcină extrauterină. Administrarea pilulelor de tip Metrorexat poate rezolva această problemă medicală. Acest medicament omoară ceulele de creștere ale placentei provocând un avort al sarcinii extrauterine. Se administrează doar sub stricta supraveghere a medicului și este utilizat în cazul sarcinii ectopice precoce.

Deși au existat câteva cazuri în care o sarcină extrauterină a putut fi dusă până în punctul în care să se nască un bebeluș, această variantă este exclusă din start de medici din cauza faptului că riscurile sunt prea mari pentru mamă, iar șansele că bebelușul să supraviețuiască și să fie sănătos sunt foarte mici.

Ce se întâmplă după o sarcină extrauterină?

Înainte de a rămâne iar însărcinată, discută cu un medic, întrucât numai acesta te va sfătui cât ar trebui să mai aștepți după ce ai trecut printr-o sarcină extrauterină. Poate fi nevoie să treacă un interval cuprins între 3 și 6 luni până când vei fi pregătită pentru o nouă sarcină.
De asemenea, ține cont și de acest aspect: nu este obligatoriu să te confrunți iar cu o sarcină extrauterină, dar dacă ai trecut o dată prin așa ceva, posibilitatea ca situația să se repete crește semnificativ.

Metode de prevenție

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: nu există măsuri speciale care să înlăture total riscul de a avea o sarcină extrauterină, dar dacă vei ține cont de sfaturile de mai jos poți să-l mai diminuezi. Iată ce ar trebui să faci:
• Folosește întotdeauna un prezervativ pentru a preveni instalarea infecțiilor cu transmitere sexuală, care duc la boala inflamatorie pelvină, una dintre principalele cauze responsabile pentru sarcina extrauterină
• Ai grijă să ai un număr limitat de parteneri sexuali
• Renunță la fumat

Citește și: 5 adevăruri nespus de dureroase despre o pierdere de sarcină

Surse: www.webmd.com; www.nhs.uk; www.medicinenet.com, www.mayoclinic.org,www.medicalnewstoday.com 

Surse foto: iStock, Unsplash

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament
    Sindrom antifosfolipidic: cauze, simptome și tratament

    Sindromul antifosfolipidic este o afecțiune autoimună caracterizată prin producția de anticorpi împotriva fosfolipidelor, cu potențialul de a provoca cheaguri de sânge și...

    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament
    Răceala la rinichi: cauze, simptome și tratament

    Răceala la rinichi, sau pielonefrita acută, reprezintă o infecție acută a rinichilor, care apare brusc de cele mai multe ori. Afecțiunea duce la inflamarea rinichilor și poate cauza...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament
    Migrena oculară: cauze, simptome și tratament

    Migrena oculară este o afecțiune neurologică manifestată prin tulburări vizuale temporare care afectează unul sau ambii ochi.

    © 2025 Qbebe