În vederea desfășurării studiului, cercetători canadieni au recurs la un grup de 601 femei (cu bebelușii lor), din 6 orașe din Canada. Bebelușii s-au născut în perioada 2008-2012, 41% dintre ei locuind în orașe cu apă potabilă îmbogățită cu fluor (care are rolul de întări smalțul dinților). Perioada în care mamele și copiii au fost analizați a fost cuprinsă între martie 2017 și ianuarie 2019.
Pentru a vedea cantitatea de fluor la care au fost supuși bebelușii, s-a procedat în două moduri: analizarea nivelului de fluor existent în corpul mamelor în timpul sarcinii și măsurarea fluorului în funcție de cât de mult consumau femeile respective apa potabilă din orașul în care locuiau.
Prima constatare a experților canadieni a fost că fluorul traversează placenta și de acolo va ajunge în creierul copilului, acumulându-se inclusiv în regiuni implicate în procesele de învățare și de memorare.
Altă sesizare a fost că mai ales băieții au fost afectați, în privința IQ-ului, în cazul în care mamele au avut în organism un nivel ridicat al fluorului în timpul sarcinii. Atât fetele, cât și băieții, au fost afectați dacă a existat un aport de fluor ca urmare a consumului de apă îmbogățită cu această substanță, au afirmat specialiștii. Aceste rezultate au fost vizibile când copiii au fost analizați la vârsta de 3-4 ani.
Diferențele, în privința IQ-ului, dintre copiii care nu au fost expuși la cantități mari de fluor și cei care au fost expuși au reprezentat câteva puncte.
Coordonatorii studiului au afirmat că o concluzie similară a apărut și într-un studiu mexican mai vechi. O altă precizare a lor a fost că nu și-au dorit să creeze panică în legătură cu consumul de fluor prin intermediul apei, menționând că femeile însărcinate pot veni în contact, în timpul sarcinii, și cu alte surse de fluor, precum sunt cele din pasta de dinți sau din ceaiuri.
Sfatul specialiștilor canadieni este ca, în condițiile în care nu s-a dovedit că fluorul ar avea beneficii în dezvoltarea fătului, femeile care sunt însărcinate să se străduiască să nu facă excese în privința aportului acestui compus.
Surse:
www.jamanetwork.com, www.npr.org, www.sciencemag.org