Din pacate, pentru multe cupluri o noua sarcina dupa confruntarea cu preeclampsia reprezinta un motiv de ingrijorare. Intrebarile care apar sunt dintre cele mai naturale: ma voi confrunta din nou cu aceasta problema? Ce tratament va trebui sa urmez de data aceasta? Bebelusul meu va fi afectat in vreun fel?
Ce este preeclampsia?
Din pacate, preeclampsia este una dintre problemele asociate cu sarcina. Aceasta afectiune apare atunci cand tensiunea arteriala a femeii insarcinate creste peste valorile normale. In general, femeile care sufera de preeclampsie au, de obicei si edeme la nivelul membrelor. Atunci cand apare, aceasta afectiune debuteaza pe finalul trimestrului al doilea de sarcina sau in trimestrul al treilea. In cazurile mai rare, preeclampsia apare si mai devreme de trimestrul al doilea.
Eclampsia reprezinta faza finala si cea mai grava a preeclampsiei si apare, asa cum este si de asteptat, atunci cand preeclamsia este lasata netratata. Eclampsia poate induce simptome dintre cele mai severe de la convulsii, coma pana la moartea mamei si a fatului. Eclampsia poate aparea inainte, dupa sau chiar in timpul nasterii.
Cum se trateaza preeclamsia?
In forma ei mai usoara, preeclampsia poate fi tratata prin restrictie de la anumite activitati si repaus la pat pe toata durata sarcinii. In forma mai grava a afectiunii, forma care implica afectiuni pulmonare, dureri abdominale, suferinta fetala sau tulburari de vedere, preeclampsia poate necesita tratament de urgenta, spitalizare si chiar provocarea nasterii indiferent de stadiul de dezvoltare al sarcinii.
Recurenta preeclampsiei
Cu cat preeclampsia apare mai devreme in sarcina si cu cat este mai grava, cu atat posibilitatea de recurenta intr-o alta sarcina, este mai mare. Rata de recurenta pentru gravida care a avut o forma usoara a bolii este de 15 pana la 20 la suta. La cealalta extrema, pentru femeile care au avut de luptat cu forma grava a afectiunii, sansele ca aceasta sa apara din nou sunt de 60 pana la 70 la suta.
De obicei, femeile care sunt expuse riscului ca aceasta afectiune sa apara si sa reapara si la a doua sarcina sunt insulino-dependentele si, in general la gravidele cu sarcinile multiple. Pe langa asta, bolile care cresc riscurile de preeclampsie sunt: tromboflebita, virusul HIV si obezitatea.
In concluzie, cu cat esti mai bolnava, cu atat cresc riscurile ca pe timpul sarcinii acestea sa se manifeste intr-o forma mai dura. Preeclampsia este una dintre acestea si din pacate, singurul tratament eficient al bolii este insasi nasterea.
Voua de care dintre afectiunile specifice sarcinii va este cel mai teama?