Gripa si raceala in sarcina

Gripa si raceala in sarcina

Cosmina Ionita

Simptomele de raceala si gripa nu sunt cu nimic diferite in sarcina, doar metodele de tratament difera oarecum. O femeie insarcinata trebuie sa renunte la multe din medicamente daca vrea sa aiba un bebelus sanatos. Nici remediile naturiste nu ii sunt total accesibile. Qbebe iti ofera informatiile pretioase despre cum sa previi si sa tratezi corect gripa si raceala in cea mai importanta perioada din viata ta!

"Sarcina este caracterizata prin modificari specifice ale corpului mamei, ceea ce include sistemul imun - de aparare impotriva infectiilor, dar si a sistemelor circulator si respirator - inima si plamanii. Toate aceste modificari, necesare pentru buna dezvoltare a viitorului copil cresc insa vulnerabilitatea la infectii a mamei", avertizeaza dr. Ileana Anca Efrim, medic primar de medicina de familie.

Gripa si raceala in sarcina - cauze, simptome si tratament

Raceala si gripa sunt boli infectioase determinate de virusuri. In cazul racelii, este vorba de o infectie cu rinovirusuri, in timp ce gripa reprezinta urmarea intrarii in contact cu virusul gripal. "Raceala are simptome mai usoare: nas indundat si stranut, febra mica 37-38 grade Celsius, dureri in gat, eventual dureri de cap si slabiciune. Are evolutie autolimitata, 2-3 zile, cu revenire la starea initiala, fara complicatii. Gripa se manifesta prin stare de slabiciune accentuata, dureri musculare si articulare, febra inalta 38-40 grade Celsius, dureri de cap, conjunctivita, secretii nazale abundente, tuse si greutate in respiratie, varsaturi si scaune diareice uneori. Gripa este caracterizata de o perioada de stare de cateva zile. Evolutia spre ameliorare este lenta de 5-7 zile; poate sa se complice cu pneumonie si bronsita, iar dupa vindecare poate sa persiste o tuse seaca, pana la 4-6 saptamani", completeaza dr. Ileana Anca Efrim.

Gripa si raceala in sarcina

Imunitatea organismului este mai scazuta la o femeie insarcinata, fiind predispusa la infectii. O simpla raceala ii poate provoca neplaceri. Chiar si pentru simplul motiv ca poate dura de trei ori mai mult decat in mod obisnuit.

"In cazul racelii simple nu este nevoie de tratament special: repaus la domiciliu, odihna (somn) si supliment de lichide. In cazul gripei: repaus la domiciliu, scaderea febrei (cu paracetamol), supliment de lichide si apelarea medicului de familie. Medicul de familie monitorizeaza starea gravidei, iar dupa caz poate recomanda tratament antiviral. In cazul in care evolutia se complica, medicul de familie recomanda tratament antibiotic sau chiar internare", atrage atentia medicul de familie.

Dr. Ileana Anca Efrim vine si cu cateva sfaturi utile in preventia imbolnavirii prin virusuri:
- evitati cat puteti locurile aglomerate;
- evitati orice situatie in care va intalniti cu cineva care are simptome de raceala sau gripa; daca acest lucru nu este posibil, purtati o masca de protectie a nasului si gurii pe care o aruncati la gunoi dupa folosire;
- in caz de febra ramaneti acasa cel putin 24 de ore sau cat va recomanda medicul pentru a va vindeca si a impiedica raspandirea bolii;
- nu puneti mana la ochi, nas si gura;
- spalati-va des pe maini si/sau folositi substante dezinfectante pe baza de alcool;
- stergeti orice obiect sau suprafata contaminata de secretii oculare, nazale sau saliva cu substante dezinfectante.

Efectul racelii si gripei asupra sarcinii

Daca raceala nu reprezinta un adversar de temut pentru femeile insarcinate, gripa este cu atat mai periculoasa pentru ca prezinta un risc crescut de a dezvolta complicatii asupra fatului. Evolutia infectiei gripale spre pneumonie si insuficienta respiratorie genereaza complicatii severe atat pentru mama, cat si pentru fat. Episoadele febrile din primele saptamani de sarcina pot induce defecte morfologice (de dezvoltare) ale embrionului. Contactata in ultimele luni de sarcina, gripa poate determina contractii uterine precoce si nastere prematura.

De aceea, medicii recomanda profilaxia cu vaccin antigripal inactivat in trimestrele II si III de sarcina. Administrarea vaccinului in trimestrul III de sarcina permite trasferul transplacentar de anticorpi la fat, garantand astfel protectia nou-nascutilor dupa nastere. Specialistii ne asigura ca efectele secundare sunt minime.

"Preventia specifica impotriva gripei se face prin vaccinare anuala. Orice gravida trebuie sa intrebe medicul de familie despre vaccinul antigripal la inceputul sezonului rece si sa se vaccineze. Vaccinul antigripal este singurul care poate impiedica imbolnavirea", ne asigura avertizeaza dr. Ileana Anca Efrim, medic primar de medicina de familie.

"Este mai usor sa previi decat sa tratezi!"

Cum majoritatea medicamentelor afecteaza buna dezvoltarea a fatului, iar cele cateva sigure sunt refuzate oricum de viitoarea mamica din motive de siguranta, sintagma "este mai usor sa previi decat sa tratezi" devine mai mult ca oricand adevar absolut! Iar raceala si gripa pot fi prevenite foarte usor cu o dieta echilibrata si bogata in fructe, legume si cereale, un somn adecvat si exercitii fizice alese cu grija.

Mai mult decat atat, exista vitamine si minerale care ajuta in lupta impotriva racelii si gripei. Un rol esential il joaca vitamina C, un puternic antioxidant, cu rol de crestere a globulelor albe si anticorpilor. Seleniul si zincul fortifica sistemul imunologic. Zincul se poate asimila natural prin intermediul usturoiului, al cepii, nucilor, cerealelor, carnii rosii si pestelui. Seleniul este cel mai des intalnit in ghimbir, patrunjel, dovleac, lapte si drojdie de bere.

Gripa si raceala in sarcina

"In primul rand, sarcina provoaca sistemul imunitar, este recomandat consumul sporit de alimente ce cresc imunitatea, dar si vitamina C si seleniul, care au si efect antiinflamator. In plus, este important sa fie redus consumul de dulciuri, deoarece favorizeaza infectiile. In momentul in care apar febra, oboseala, dureri musculare, dispnee trebuie mers la specialist. Exista risc de avort spontan si de schizofrenie la viitorul fat, asadar nu se iau pastile fara aviz medical", recomanda Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.

Remedii naturiste pentru raceala si gripa

"Cu precizarea ca ne referim la tratament naturist doar la acele gravide fara semne de gravitate, se cunosc urmatoarele terapii adjuvante. In cazul febrei, la orice om intervine procesul de deshidratare. Asadar, este imperios consumul crescut de apa. Devine foarte periculoasa febra peste 40 grade, pot aparea convulsii, punandu-se viata fatului in pericol. Hipocrat spunea "medicamentul sa-ti fie hrana si hrana sa-ti fie medicament". De aici intelegem ce rol fundamental au alimentele, care sunt deseori trecute intr-un plan secund. In sezonul rece si nu numai, gravidele ar avea de castigat sa consume usturoi, ceapa, ridiche neagra, sucuri de citrice, macese, ghimbir, deoarece acestea au efect antibiotic si antiviral natural" ne sfatuieste nutritionistul Mihaela Costin.

Cateva remedii naturale eficiente in lupta cu raceala si gripa:

- acerola sau cireasa de Jamaica este o planta bogata in vitamina C, cu rol de crestere al anticorpilor si limfocitelor in sange si de reducere a duratei infectiilor virale si bacteriene;
- usturoiul, ceapa, ghimbirul si ridichea neagra au efect antibiotic si antiviral;
- siropul de patlagina este indicat in tusea expectoranta, planta fiind considerata un balsam natural al cailor respiratorii datorita mucilagiilor, pectonelor, taninilor si glicozidelor cu proprietati antiinflamatoare, astringente, antitusive si emoliente;
- apa de argila reface mineralele naturale, iar uleiul de busuioc este un foarte eficace antiviral si antibacterian;
- un alt antibiotic natural, echinaceea este un imunostimulant cu efecte terapeutice in infectiile sistemului respirator si cailor urinare;
- ceaiurile calde de musetel, tei, patlagina sau de urzica, salcam sau trei frati patati, la care adaugati miere si lamaie, ajuta la reducerea secretiilor nazale;
- inhalatii cu apa de mare sau ceai de musetel cu lamaie sau de cimbru pentru decongestionarea cailor respiratorii;
- inhalatiile cu ulei de menta, pin sau eucalipt picurat intr-un vas cu apa foarte fierbinte pentru decongestionarea sinusurilor si inlaturarea durerilor de cap;
- socul, sub forma de ceai, poate reduce durata racelii, iar florile de soc bogate in vitamina A, B si C impiedica intrarea si extinderea virusurilor in organism;
- gargara cu solutie salina este eficienta impotriva durerilor in gat;
- beti sucuri proaspete de lamaie, mere si rodie;
- scoarta de salcie alba este un acid salicilic natural cu actiune antiinflamatorie, analgezica si antipiretica, un aliat de nadejde in lupta cu raceala si gripa;
- guarana combate astenia si oboseala, tonifica si ajuta organismul sa se refaca in perioada de covalescenta.

"Unele tratatamente naturiste sunt interzise si ele: ceaiul de podbal, lemn dulce, anason, seminte de mac. Insa putem incerca coada soricelului, ceai de musetel, trei frati patati. Fiecare gravida reactioneaza diferit, efacitatea nu depinde neaparat de remediu, ci mai degraba de gravitate. Daca nu trec simptomele sau se agraveaza, trebuie consultat medicul, pentru a oferi tratamentul potrivit, cu clasa de risc minim in sarcina", completeaza Mihaela Costin, nutritionist si NLP practitioner www.nutrishape.ro.

Corpul lupta mai eficient cu infectia cand are resursele necesare. Un stil de viata sanatos, cu un program de odihna si repaus, alimentatie echilibrata si exercitii fizice regulate sunt armele imbatabile in razboiul declarat racelii si gripei! Hidratarea este mai importanta ca oricand. Specialistii recomanda consumul zilnic a opt pahare de apa, ceaiuri sau sucuri naturale.

Surse:

http://www.whattoexpect.com
www.babycenter.com
www.americanpregnancy.org

 

Articolul urmator
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori
Cum îți dai seama că ai pierdut o sarcină? 4 semne pe care nu trebuie să le ignori

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"
    Decizie radicală a vedetelor în plin sezon de gripă, nu și-au dus copiii la grădiniță. „Este o perioadă în care trebuie să fim foarte atenți"

    Cazurile de gripă sunt în creștere, iar părinții încearcă să ia toate măsurile necesare pentru a-și proteja copiii. Printre aceștia se numără și Anca Serea și...

    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator
    Un copil de 3 ani din București a fost diagnosticat cu gripă, Covid-19 și virus sincițial respirator

    Caz de triplă infecție virală la un copil de 3 ani din București, raportat de Spitalul de Copii „Victor Gomoiu”. Micuțul a fost depistat cu gripă, Covid-19 şi virus...

    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii
    Peste 300 de cazuri de gripă pe zi la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, după relaxarea măsurilor sanitare. Ce spun medicii

    Sute de copii s-au prezentat, în ultimele zile, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii „Grigore Alexandrescu” din București, cu simptome de gripă și...

    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală
    Un adolescent a rămas fără mâini și picioare după o simplă răceală

    Să îți vezi copilul pe patul de spital, în stare gravă, este una dintre cele mai grele încercări prin care poate trece un părinte. Într-o asemenea situație s-a...

    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție
    Ține răceala departe de bebe în sezonul rece! Măsuri de prevenție

    Ca părinți, ne temem adesea să nu fim mult prea protectori, să nu îl închidem pe bebe într-o închisoare de sticlă, minimizându-i astfel expunerea necesară...

    O fetiță de 4 ani a murit de gripă
    O fetiță de 4 ani a murit de gripă

    Chiar dacă, potrivit Ministerului Sănătății, în țara noastră nu se înregistrează o epidemie de gripă în momentul de față, medicii spun că, de la începutul...

    Gripa de vară: simptome și tratament
    Gripa de vară: simptome și tratament

    Te-ai întrebat vreodată de ce apare gripa vara? Deși este destul de asemănătoare cu gripa de iarnă, gripa de vară apare, în primul rând, din cauza unor virusuri...

    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?
    Când dispare gripa și cât este contagios un copil?

    Gripa este una dintre cele mai comune infecții respiratorii și poate afecta pe oricine, indiferent de vârstă. Pentru părinți, este important să fie conștienți de semnele și...

    © 2025 Qbebe