Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

Colul uterin deschis: ce înseamnă și când să te îngrijorezi

Bianca Geica - Redactor Senior

Colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) este prezent la aproximativ 1-2% din sarcini. Apare, de regulă, în al doilea trimestru de sarcină și este responsabil pentru aproape 25% dintre avorturile spontane.

De obicei, colul se deschide la finalul celor 9 luni de sarcină, când bebelușul este pregătit să vină pe lume. Sunt, însă, și cazuri în care colul se deschide înainte de termen, iar asta fiindcă pe măsură ce bebelușul din burtică se dezvoltă și crește, el apasă pe colul uterin, care se poate deschide înainte că cel mic să fie gata de naștere. Complicațiile legate de colul uterin deschis înainte de termen pot include nașterea prematură și avortul spontan.

Află ce înseamnă colul uterin deschis prematur (insuficiența sau incompetența cervicală) și când ar trebui să te îngrijorezi!

Cauze pentru colul uterin deschis prematur

Potrivit my.clevelandclinic.org, deschiderea prematură a colului apare la aproximativ 1 din 100 de sarcini și poate fi cauzată de:

  • intervenții ginecologice anterioare sarcinii: chiuretaje, nașteri complicate în care au apărut fisuri sau rupturi, conizație;
  • cauze congenitale care au dus la slăbirea cervixului;
  • colul uterin scurt (o probleme rară, care afectează circa 1% dintre gravide, potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine);
  • uter deteriorat în urmă unui avort spontan sau a unei nașteri anterioare.

Citește și: Cerclajul in sarcina - toate informatiile de care ai nevoie

Col deschis prematur în sarcină: simptome

De obicei, colul uterin deschis prematur provoacă simptome destul de uzuale (senzație de presune în zona pelvină sau dureri de spate), care pot trece foarte ușor neobservate de către gravidă. Fii foarte atentă începând cu săptămânile 15-20 de sarcina și ia legătură cu medicul tău dacă timp de câteva zile sau săptămâni observi că te confrunți cu:

  • presiune în zona pelvină;
  • dureri de spate;
  • crampe abdominale ușoare;
  • modificarea scurgerii vaginale;
  • sângerare vaginală ușoară.

Cum poate fi diagnosticată incompetența cervicală?

Colul uterin deschis prematur poate fi diagnosticat doar în timpul sarcinii, însă chiar și atunci diagnosticul poate fi dificil de stabilit, mai ales în cazul unei prime sarcini. Nu există un test specific pentru depistarea acestei afecțiuni, diagnosticul de insuficiență cervicală punându-se în urma unui istoric de pierderi de sarcină în trimestrul doi sau trei de sarcină sau prin ecografii, unde poate fi surprinsă scurtarea sau dilatarea colului uterin înaintea nașterii premature sau a pierderii de sarcină.

Citește și: 11 obiceiuri pe care ginecologul tău nu le suportă

Ce trebuie să faci dacă ai colul deschis prematur în sarcină

Dacă la un moment dat, în timpul sarcinii, observi simptome care ar indică un col uterin deschis prematur, trebuie să iei imediat legătură cu medicul care îți urmărește sarcina. Un col uterin incompetent poate duce fie la naștere prematură, fie la pierderea sarcinii (avort).

În cazul în care bebelușul se naște prematur, este posibil să aibă probleme de sănătate precum dificultate în respirație, dezvoltarea incompletă a unor organe și greutate mică la naștere. Dacă are loc o naștere prematură înainte de săptămâna 32 de sarcină, crește riscul de dificultate în învățare și probleme comportamentale mai târziu în viață.

Colul deschis în sarcină se poate închide? 

În cazul în care, în primele 24 săptămâni de sarcina, un istoric de naștere prematură sau ecografia au arătat că cervixul este deschis prematur, medicul obstetrician va recomandă cerclajul, o procedura chirurgicală prin care se previne nașterea prematură. În timpul acestei operații, colul uterin este cusut pentru a rămâne închis până la termen, iar suturile sunt îndepărtate în ultima luna de sarcina sau chiar în timpul travaliului.

În cazul unui istoric de nașteri premature a căror cauza este incompetența cervicală, se recomandă, de regulă, un cerclaj profilactic înainte că cervicul să înceapă să se dilate. Această procedura se efectuează înainte de săptămâna 14 de sarcină.

După ce s-a intervenit asupra colului uterin deschis prematur, se recomandă limitarea anumitor activități fizice și a activității sexuale. În anumite cazuri se recomandă și repausul la pat pe toată durata sarcinii.

Diferența între colul uterin deschis prematur și dilatarea colului

În circumstanțe normale, cervixul este închis și rigid până la finalul sarcinii, când se dilată și apar primele contracții uterine regulate, care durează până la dilatația completă a colului uterin. Când colul s-a dilatat complet, adică ajunge la aproximativ 10 cm, este suficient de larg pentru a face loc capului bebelușului și să se producă nașterea.

În cazul incompetenței cervicale, colul uterin se scurtează sau se deschide prematur, de obicei în al doilea trimestru, când sarcină devine din ce în ce mai grea, solicitând colul uterin.

În imaginea de mai jos îți poți da seama mai bine despre ce este vorba atât în cazul dilatarii colului înainte de naștere, cât și în cel al unui col uterin deschis prematur:

col uterin deschis prematur vs col uterin normal

Foto: netmeds.com

Dilatarea colului uterin anunță primul stadiu al travaliului, a cărui durată diferă de la o femeie la alta. Este împărțit, la rândul său, în trei faze:

  1. Faza latentă, care durează până când colul uterin are o dilatație de 3 cm. Această faza poate dura câteva zile sau, din contra, câteva ore. De obicei, în cazul unei femei care a mai născut, durează undeva între 10 și 12 ore, în timp ce la femeile aflate la prima naștere, poate dura chiar și 20 de ore.

    În faza latentă a travaliului, contracțiile sunt de mică intensitate, oarecum neregulate și devin din ce în ce mai puternice la intervale din ce în ce mai scurte de timp. De obicei, contracțiile durează aproximativ 30-45 de secunde, cu pauze de 5-30 de minute între ele. Aceste contracții se simt că o jenă la nivelul spatelui sau că o presiune la nivelul zonei pelvine.

    În timpul acestei faze, este indicat să te realxezi. Fă un duș sau o baie, ascultă muzică preferată, bea multe lichide, încearcă să faci excercitii de respirație sau tehnici de relaxare învățată la cursurile de pregătire pentru naștere. Poți aplică căldură sau gheață la nivelul spatelui pentru a ameliora disconfortul.
  2. Faza activă, care poate dura între 2 și 5 ore, fiind faza cu cea mai rapidă dilatăție a colului uterin. De la 3-4 cm, cervixul se va dilata până la 8-9 cm.

    Contracțiile se resimt mai intense și durează mai mult, aproximativ 40-60 de secunde, cu 3-5 minute pauză între ele. Tot în această faza, este cel mai probabil că membranele să se rupă, dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru. Capul copilului va coborî și mai mult și va crea presiune asupra lichidului amniotic și asupra membranelor.

    Acum este momentul să te îndrepți spre spital, întrucât contracțiile vor deveni mai puternice, vor dura mai mult și vor fi mai dese, așa că vei avea nevoie să fii ajutată.
  3. Faza de tranziție, care continuă dilatația colului uterin, într-un ritm mai lent. Poate dura de la 30 de minute până la 2 ore.

În faza de tranziție, colul se va dilata complet, până la 10 cm, astfel încât copilul este pregătit pentru a veni pe lume. Contracțiile sunt lungi, intense, puternice și pot dura între 60 și 90 de secunde, cu doar 30 de secunde, maximum 2 minute pauză între ele.

În această etapă, mai pot apărea frisoanele, bufeurile de căldură, senzația de vomă, greață. Sunt manifestări normale ale nașterii, așa că nu trebuie să te sperii dacă apar.

Ștergerea și dilatarea colului uterin în timpul travaliului

Așadar, în mod normal colul uterin sau cervixul ar trebui să se deschidă în momentul în care începe travaliul. Atunci când acest lucru se întâmplă prematur, în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, reprezintă un mare pericol, fiindcă membranele se pot rupe mai devreme decât este cazul, lucru care poate duce la avort spontan sau naștere prematură.

Citește și: Sexul in sarcina: cand si ce este interzis!

  • Surse: romedic.ro, reginamaria.ro, sciencedirect.com, my.clevelandclinic.org

Surse foto: istockphoto.com, netmeds.com

Articolul urmator
Mama surogat: ce înseamnă și cum funcționează în România
Mama surogat: ce înseamnă și cum funcționează în România

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?
    Celule endocervicale prezente: ce înseamnă dacă apar în rezultatele Papanicolau?

    Testul Papanicolau este o procedură medicală importantă, folosită pentru depistarea anormaliilor celulare la nivelul colului uterin. Una dintre observațiile frecvente care poate apărea...

    Când pasiunea devine superputere: povestea unei fetițe eroine, operată de două ori pe cord deschis, care a ajuns artistă
    Când pasiunea devine superputere: povestea unei fetițe eroine, operată de două ori pe cord deschis, care a ajuns artistă

    Abigail are 11 ani, dar și-a petrecut cam 3 ani din viață internată în spitale. S-a născut cu o boală de inimă și a suferit două operații de cord deschis. Totuși, asta nu a...

    Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?
    Ce înseamnă când ai sânge menstrual negru?

    Menstruația de culoare închisă nu este un simptom de cancer sau de afectiuni ginecologice, decât în anumite condiții și însoțită de anumite simptome! Fluidul...

    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții
    Ce înseamnă când visezi că îți cad dinții

    Visele reprezintă cheia înțelegerii subconștientului nostru. Unele vise specifice au la bază numeroase semnificații, mai ales dacă acestea se repetă frecvent. Visul care...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon
    De ce este importantă vaccinarea HPV la copii și adolescenți? S-a deschis un centru de vaccinare la Spitalul Pantelimon

    Dacă ar exista un vaccin minune care v-ar proteja copilul de mai multe tipuri de cancer, ați opta pentru el? Iată că acum există! Vaccinul anti-HPV protejează fetele și băieții de...

    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!
    Părinții au refuzat să accepte că băiețelul lor a murit. Au început să se roage până ce micuțul a deschis ochii!

    Într-o vacanță de familie, un băiețel a dispărut de lângă părinții lui. După mai multe căutări, mama sa l-a găsit inconștient, într-o apă înghețată,...

    © 2025 Qbebe