Contracțiile în sarcină: ce este normal și ce nu

Contracțiile în sarcină: ce este normal și ce nu

Mirela Floricescu - Redactor

Contracțiile sunt încordări ale uterului pe care le vei experimenta o mare parte din cele 9 luni de sarcină. Contracțiile false pe care le vei simți cu mai mult timp înainte de naștere sunt absolut normale și au rolul de a pregăti corpul pentru momentul în care îți vei cunoaște bebelușul. În termeni medicali, aceste contracții false se numesc Braxton-Hicks.Multe femei care se apropie de termen, nu mai știu să facă diferența între contracțiile reale și cele Braxton-Hicks. Pe de altă parte, dacă ai contracții în sarcină în primul trimestru, iar acestea sunt puternice și vin însoțite și de sângerare, trebuie să mergi rapid la medic. Acestea pot fi semnul unui avort spontan. Află mai jos totul despre contracțiile în sarcină. Trebuie să știi ce este normal să se întâmple în sarcină și ce nu.

Ce sunt contracțiile

Uterul este un mușchi. Atunci când tensiunea intramusculară crește, în urma unui efort fizic intens sau a unor mișcări bruște, mușchiul se încordează și nu mai are puterea de a se relaxa. Acest lucru se întâmplă și în privința contracțiilor uterine, resimțite precum o strângere care durează între 30 – 40 de secunde. Contracțiile din timpul travaliului sunt dureroase și se produc din mai multe motive. Primul este legat de dilatarea cervixului, iar atunci contracțiile au loc la 2 – 3 minute. Al doilea motiv se referă la încordarea uterului în momentul împingerii. Cu fiecare contracție și împingere, capul fătului coboară în pelvis. Contracțiile se vor opri, iar uterul se va relaxa abia după ce capul bebelușului va ieși.

Dr. Radu-Ioan Dragomir, medic specialist obstretică-ginecologie explică ce sunt contracțiile: „Contracțiile sunt acele încordări ale uterului care apar în timpul sarcinii, iar dacă nu sunt însoțite de durere acestea se numesc contracții Braxton-Hicks și sunt normale în sarcină. Acest gen de contracții prezintă o modalitate de antrenare a musculaturii uterine pentru travaliu.”

Femeile care au deja experiența unei sarcini, pot da sfaturi utile pentru alte viitoare mămici. Este foarte ușor să confunzi debutul travaliului real cu unele contracții false. Iată mai multe despre contracții în sarcină forum, de la alte mămici.

„Eu am avut contracții din luna a 5-a până când am născut, zi de zi. Am intrat în concediu la 28 de săptămâni, deoarece lucram numai în picioare. Îmi era interzis orice fel de efort, iar la recomandarea doctorului am stat în pat câte o săptămână, doar atunci când îmi era mai rău. În rest, nu am exagerat cu statul. Pot să-ți spun că eu am condus până aproape de data nașterii. La 36 de săptămâni, am născut un băiețel sănătos, care acum are 5 luni.” – romedic.ro forum

„Contracțiile uterine dacă nu dor sunt normale, fiind celebrele Braxton-Hicks și reprezintă pregătirea uterului. Le am și eu de pe la vreo 30 de săptămâni sau chiar de mai devreme.” – forum.desprecopii.com

„O contracție falsă durează cam 30 – 60 de secunde și o simți ca o strângere la nivelul  uterului. Durerea seamănă destul de mult cu aceea de la menstruație, dar trece foarte repede. Anumite înțepături din partea de jos sunt date, după cum mi-a spus medicul meu, de întinderea ligamentelor odată cu dezvoltarea uterului. Contracțiile false se simt, în principal, la prima sarcină.” – forum.desprecopii.com

„Din experiența mea, când se întărește burta, tot contracții sunt. Am și eu astfel de contracții, dar la mine se întărește numai câte o portiune a burții, se formează ca o minge, dupa care în 20 de secunde se relaxează. Eu am și contracții dureroase, ca la menstruație, am și dureri de mijloc, care ajungă până la picior, iar acestea tot contracții sunt. Atâta timp cât ele nu sunt la intervale regulate de timp și trec repede, nu sunt contracțiile care declanșează nașterea.” – ro-mamma.com forum

De ce apar contracțiile în sarcină

Contracțiile sunt o metodă prin care organismul tău se pregătește pentru naștere. Unele femei simt contracții nedureroase încă din al doilea trimestru de sarcină, iar altele nici măcar nu își dau seama că au avut contracții. Există două tipuri de contracții în sarcină, anume dureroase și nedureroase. Contracțiile nedureroase sau false se mai numesc și Braxton-Hicks. Acestea apar sporadic, iar disconfortul resimțit este foarte mic. De asemenea, el dispar atunci când femeia își schimbă poziția sau bea apă. Dacă aceste contracții Braxton-Hicks apar în ultimul trimestru de sarcină, atunci ele sunt asociate și cu travaliul fals. Tot ce se întâmplă în corpul tău, este un un exercițiu menit să o ajute pe viitoarea mamă să facă față durerii din timpul travaliului real.

femeie-insarcinata-care-are-contractii-si-respira-usor-in-timp-ce-isi-tine-mainile-pe-burta-si-sta-pe-o-canapea-rosie

Alte motive pentru care apar contracțiile în sarcină sunt:

  • Exercițiile fizice: mișcarea fizică este recomandată în sarcină, dar trebuie să ai grijă la intensitatea exercițiilor pe care le faci. Sportul intens este asociat cu unele contracții în sarcină luna 4, când deja fătul începe să se dezvolte. Dacă te apleci, ridici greutăți sau te forțezi prea tare, atunci există șanse foarte mari ca uterul să se contracte. Ai grijă la activitatea fizică intensă care durează pe mai multe ore, deoarece există riscul de avort spontan, mai ales în primul trimestru de sarcină. Dacă ai dureri de cap, sângerări vaginale sau contracții dureroase care nu trec în maxim 30 – 40 de secunde, atunci trebuie să mergi de urgență la medic. Noi îți recomandăm numai plimbările în aer liber sau programele de sport speciale pentru gravide, deoarece mișcarea aduce numeroase beneficii sănătății.
  • Stresul și oboseala: sunt doi factori dăunători pentru femeile însărcinate. Stresul duce adesea la declanșarea de contracții în sarcină luna 5, dar ele apar cu precădere mai ales în ultimul trimestru de sarcină. Dacă vrei să eviți contracțiile sporadice, atunci relaxează-te și apelează cu încredere la masaje.
  • Sexul: este o cauză pentru contracții în sarcină luna 6, atunci când burtica deja a crescut suficient. Orgasmul duce la contractarea uterului. De obicei, contracțiile avute după un orgasm dispar foarte repede. Pe de altă parte, poți simți o ușoară presiune pe abdomen chiar și după 1 oră de la orgasm, ceea ce este normal. Ai grijă și la pozițiile sexuale. Partenerul tău nu trebuie să își lase greutatea pe burtica ta.
  • Atingerea burticii: atunci când ne referim la contracții în sarcină luna 7, facem legătura cu sensibilitatea pe care femeile gravide o au în zona abdomenului. Orice mângâiere îți poate provoca contracții, de aceea este indicat să nu-ți atingi burtica foarte des și să nu lași nici pe alte persoane să o facă.
  • Travaliu prematur: dacă ai contracții în sarcină luna 8, care sunt regulate și dureroase, atunci există posibilitatea să naști curând. De obicei, la femeile care nasc prematur contracțiile se declanșează în săptămâna 36 de sarcină. În orice caz, trebuie să ajungi rapid la medic. Nu te panica, deoarece mulți copii născuți prematur se dezvoltă normal și cresc sănătoși. Fumatul, anemia, problemele la nivelul colului uterin sau anumite boli cronice, reprezintă factori declanșatori ai travaliului prematur.
  • Debutul travaliului real: dacă ai contracții în sarcină luna 9, iar ele sunt dureroase, adică apar la fiecare 5 – 6 minute și țin mai mult de 1 minut, atunci înseamnă că bebelușul tău este pregătit să vină pe lume. În momentul în care începe travaliul real, este vital să ajungi la spital.
  • Deshidratarea: este o cauză pincipală pentru apariția contracțiilor Braxton-Hicks. Este recomandat să bei cel puțin 8 pahare cu apă pe zi. Apa este cea mai bună variantă, deoarece nu este plină de zahăr, așa cum se găsesc din belșug în sucuri sau compoturi. Dacă faci mișcare în fiecare zi, la finalul fiecărei sesiuni de sport nu uita să bei și un pahar cu apă. Totodată, hidratarea pe timpul sarcinii ține constipația și infecțiile urinare departe.
  • Vezica urinară: contracțiile Braxton-Hicks apar și dacă nu ai mai fost de ceva timp la baie. Nu uita că toată greutatea lui bebe apasă pe vezica ta urinară.

Începutul contracțiilor

Contracțiile în sarcină încep încă din primul trimestru, iar tu le vei simți abia în săptămâna a 16-a. Contracțiile false pot apărea în orice moment al zilei și dispar de la sine după mai puțin de 30 – 40 de secunde. De asemenea, contracțiile false sunt nedureroase și le simți mai mult ca pe o ușoară strângere, care începe din partea de sus a abdomenului, până în zona pelvină. Odată ce săptămânile trec, contracțiile false sau Braxton-Hicks vor crește în intensitate, deoarece corpul se pregătește pentru naștere.

Când ai contracții mișcă copilul

Da, adesea bebelușul se mișcă în timpul contracțiilor. Fiind vorba despre încordarea mușchilor uterini, bebe va vrea și el să se miște. De aceea, odată cu intensificarea contracțiilor, îl vei simți și pe bebe care lovește și se agită. În timpul contracțiilor adevărate, colul uterin se dilată până la 10 cm, iar pereții uterului se subțiază. În tot acest timp, bebe va face mișcări de coborâre, ghemuire și întindere, toate menite să-l ajute să iasă din burtică. Efortul este atât de partea mamei, cât și al lui bebe odată cu debutul contracțiilor, iar toate acestea au scopul de a-l pregăti pe cel mic să vină pe lume sănătos.

Monitorizare contracții

Multe femei nu știu să facă diferența între contracțiile false și cele specifice travaliului. Monitorizarea contracțiilor este principala metodă de diferențiere. Prima dată fi atentă la durată. Contracțiile false durează între 30 – 40 de secunde, iar cele reale peste 1 minut. Cel mai bine este să cronometrezi de la începutul primei contracții până la următoarea. Așa îți vei da seama și de intervalul de timp la care au loc. Contracțiile specifice nașterii se produc la 4 – 5 minute distanță, iar cele Braxton-Hicks sunt neregulate și apar cu precădere noaptea, atunci când ai o poziție incomodă în pat sau ești deshidratată.

femeie-gravida-satena-cu-par-mediu-sta-ghemuita-in-pat-si-pare-ingrijorata-in-timp-ce-intr-o-mana-are-o-tableta-in-care-se-uita-iar-mana-cealalta-o-tine-pe-burtica

Pentru a-ți face treaba mai ușoară, există numeroase aplicații pe care le poți descărca pe telefon, menite să îți monitorzieze contracțiile. Dacă te afli între săptămânile 32 – 37 de sarcină, iar contracțiile tale sunt dureroase, regulate și ai scurgeri vaginale, trebuie să mergi de urgență la medic, deoarece poate fi vorba despre o naștere prematură. Ți-am pregătit 2 aplicații pentru monitorizarea contracțiilor. Una este pentru Google Play, iar cealaltă este pentru IOS.

Săptămâna 39 de sarcină fără contracții

Nu este ceva neobișnuit ca în săptămâna 39 de sarcină contracțiile să lipsească. Multe femei nasc ori la 40, ori la 41 de săptămâni. De asemenea, sarcina este imprevizibilă. Se poate ca într-o seară să nu contracții, iar peste noapte travaliul să se declanșeze brusc. Așa că ai răbdare, bebe poate să vină oricând. Doar în acele situațiile în care prelungirea sarcinii nu ar aduce niciun beneficiu pentru mamă și făt, medicii apelează la travaliul indus, realizat prin ruperea artificială a membranelor și administrarea de prostaglandină (substanță care ajută la dilatarea colului uterin).

femeie-gravida-ce-sta-intinsa-in-pat-si-are-burtica-goala-iar-deasupra-ei-sunt-puse-doua-cuburi-pe-care-scrie-39

Travaliul indus este indicat în următoarele situații:

  • Sarcina a depășit 41 de săptămâni și există riscul de infecție pentru mamă și făt
  • Lichidul amniotic nu mai este suficient
  • Există anomalii ale placentei
  • Ți s-a rupt apa, dar travaliul nu a început
  • Mama are boli cronice

Dr. Silviu Iștoc, medic primar obstretică-ginecologie spune despre sarcina peste 39 de săptămâni: „În mod normal, la împlinirea a 40 de săptămâni de vârstă gestanțională, ar trebui să aibă loc o recapitulare a investigațiilor din timpul sarcinii și ar trebui să ne asigurăm că sarcina a fost datată corect. În funcție de această dată, se iau decizii importante. Dacă ne referim la o sarcină cu risc, nu ar trebui să vorbim despre împlinirea a 40 de săptămâni. Complicațiile legate de sarcină, înregistrează o creștere progresivă după împlinirea termenului, adică la 40 de săptămâni.”

Apropierea nașterii semne

Cu aproape 1 lună înaintea nașterii, se vor produce niște schimbări în organismul tău. Prin toate aceste lucruri trebuie să-ți dai seama că mai sunt foarte puține zile până îți vei cunoaște bebelușul.

Semnele pe care le vei observa în apropierea nașterii sunt:

  • Nevoia de a merge mai des la baie, deoarece bebe începe să coboare spre pelvis
  • Crampe puternice în zona lombară
  • Contracțiile devin mai dureroase și sunt mai dese
  • Diaree: mușchii din corp încep să se relaxeze
  • Respiri mai ușor: bebelușul coboară în pelvis și nu mai apasă pe diafragma mamei
  • Eliminarea dopului gelatinos

Dr. Darek Badou, medic primar obstretică-ginecologie precizează care sunt primele semne ce prevestesc nașterea: „Întâi sunt niște dureri de spate și în zona pelvină. Apoi se contractă uterul de mai multe ori pe zi, dar nu regulat. Atunci când sunt contracții regulate, care se produc la 30 de minute, la 15 minute și la 5 minute, ne putem gândi la intrarea în travaliu. Contracțiile normale nu se ameliorează cu niciun antispastic. Gravida poate să piardă dopul gelatinos cu 3 săptămâni înainte de naștere. Dacă se rup membranele, dar nu începe travaliul, gravida trebuie să meargă la spital.”

Semne care anunță travaliul

Pentru o sarcină fără probleme, travaliul se declanșează în săptămânile 39 sau 40. Dacă te afli la prima sarcină, îți va fi mai greu să distingi semnele care anunță travaliul. Este foarte important să urmărești orice schimbare care se produce, pentru a ști când este momentul să mergi la spital.

femeie-de-culoare-care-este-insarcinata-are-contractii-puternice-iar-un-barbat-tot-de-culoare-o-tine-de-mijloc-si-vorbeste-la-telefon

Semnele principale ale travaliului sunt:

  • Contracțiile regulate: și dureroase, ce țin mai mult de 1 minut. De asemenea, contracțiile de travaliu se produc la 4 – 5 minute distanță. Durerea resimțită în timpul contracțiilor de travaliu se întinde până în zona lombară și picioare.
  • Ruperea membranelor: cunoscută sub numele de „ruperea apei”, poate să se întâmple chiar înainte ca travaliul să înceapă. Ruperea membranelor se caracterizează prin eliminarea lichidului amniotic și nu poate fi confundată, deoarece vei simți imediat o scurgere abundentă. Lichidul amniotic nu are miros.
  • Pierderea dopului gelatinos: are consistența albușului de ou. Dopul gelatinos poate fi eliminat cu mai multe zile înaintea travaliului sau chiar în timpul lui. Acest dop gelatinos are rolul de a menține închis canalul cervical.
  • Cervixul dilatat: cu fiecare contracție din timpul travaliului, cervixul se dilată și mai mult. Atunci când este dilatat până la 10 cm, este permisă scoaterea copilului.
  • Subțirerea colului uterin: contracțiile Braxton-Hicks pe care deja le resimțeai de câteva luni, au rol în subțierea și alungirea cervixului. Subțierea colului este denumită în termeni medicali drept „ștergerea colului”. Înainte cu mai multe săptămâni de naștere, doctorul va verifica dacă a început acest proces de „ștergere” și va da un pronostic în procente. În ziua nașterii, colul uterin trebuie să fie subțiat în proporție de 100%, pentru a se putea dilata.

Contracțiile în sarcină sunt o parte firească din lungul proces de aducere pe lume a unui copil. Este esențial să cunoști diferența între contracții false și reale. Acele contracții false sau Braxton-Hicks au rolul de a-ți pregăti corpul pentru travaliul ce va urma, inclusiv pentru durerile puternice din timpul lui. Contracțiile false în sarcină sunt neregulate, nedureroase și dispar foarte rapid. Pe de altă parte, contracțiile de travaliu sunt un semn că nașterea este foarte aproape. Ele sunt dureroase, durează mai mult de 1 minut și apar la fiecare 5 – 10 minute. Dacă ai și alte semne specifice travaliului, precum ruperea apei sau eliminarea dopului gelatinos, trebuie să ajungi la rapid la spital. Sarcina este o perioadă magică în viața unei femei și indiferent de disconforturile pe care le resimți în timpul celor 9 luni, nu uita că la finalul acelei perioade îți vei strânge puiul la piept.

Surse: parents.com, healthline.com, marchofdimes.org, healthlinkbc.ca, verywellfamily.com, reginamaria.ro, pampers.com, webmd.com, pregnancybirthbaby.org.au, cigna.com, nativia.ro, thebump.com, totuldespremame.ro, anamc.ro, nastenatural.ro, superbebe.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4
A acuzat dureri de spate în timpul sarcinii și medicii au spus că este un simptom normal. Femeia a fost diagnosticată cu cancer în stadiu 4

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu
    Mărturiile mămicilor: cum se simt, de fapt, contracțiile în travaliu

    Suntem sigure că te-ai întrebat, măcar o dată în viață, cum se simt, de fapt, contracțiile și cât de mult dor. Ei bine, dacă nu ai devenit mămică până acum...

    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?
    Este normal să-ți iubești animalul de companie mai mult decât copilul?

    Uneori, oamenii spun lucruri la care nu te aștepți. E normal ca o mamă să-și iubească câinele mai mult decât copilul? Discutăm mai jos.

    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă
    Este normal ca bona să posteze în online imagini cu copiii tăi? Un cuplu de peste hotare este total împotrivă

    În momentul în care hotărăști să-ți lași copilul în grija unei bone, cel mai mult te preocupă siguranța lui, din toate punctele de vedere. De aceea, nu este de...

    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?
    Este normal să mă simt fericită și liniștită după ce soțul meu s-a mutat de acasă?

    O femeie a fost căsătorită cu soțul ei timp de 16 ani, iar în urmă cu câteva zile, soțul ei a plecat de acasă. Aceasta declară că simte o fericire și o ușurare cum nu...

    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame
    Când toți medicii nu îi dădeau șanse, eu spuneam cu tărie că va trăi și va fi un copil normal. Povestea mea este povestea a mii de mame

    În povestea noastră nu e nimic special. Sunt mii de copii care se nasc prematur. Prin prisma meseriei (sunt cadru medical în obstetrică) văd astfel de povești aproape zilnic....

    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?
    Până la ce vârstă este normal ca frații de sex diferit să împartă camera?

    Pentru copiii, împărțirea camerei cu sora sau cu fratele este o mare bucurie. Însă pe măsură ce cresc, s-ar putea să nu mai fie la fel de entuziasmați de acest lucru. Uite...

    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!
    Capul bebelușului meu a început să pulseze. Cei din jur s-au speriat, dar este un lucru perfect normal!

    O proaspătă mămică, la primul ei copil, se îngrijorează repede pentru orice lucru legat de acesta. În special în primele luni de viață ale puiului tău, poți ajunge...

    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool
    Statistici îngrijorătoare! 25% dintre părinți consideră că este normal ca un copil să consume ocazional alcool

    În intervalul mai-noiembrie 2023, „Spirits România” (asociația reprezentativă a producătorilor și distribuitorilor de băuturi spirtoase din România),...

    © 2024 Qbebe