Dar care sunt, mai exact, semnele care anunta nasterea?
1. Durerile de spateVei spune ca durerile de spate nu sunt un semn clar ca nasterea se apropie pentru ca intreaga perioada de sarcina a fost insotita de astfel de dureri. Intr-adevar, ai dreptate, numai ca trebuie sa fii putin atenta la aceste dureri. Astfel, in apropierea implinirii celor noua luni de sarcina, acestea sunt persistente, nu cedeaza la schimbarea pozitiei si coboara spre partea lombara, fiind insotite si de crampe. Daca si durerile pe care le simti prezinta astfel de caracteristici, trebuie sa fii pregatita pentru ca este posibil ca marele moment al nasterii sa fie foarte aproape. |
2. Coborarea fatului
Inainte cu doua-patru saptamani de momentul nasterii, copilul va incepe sa coboare in zona pelviana pana cand capsorul ii ajunge in zona cervixului. Daca nu esti la prima sarcina, s-ar putea ca bebelusul sa coboare mult mai aproape de momentul nasterii.
Astfel, odata cu coborarea copilului, vei observa ca poti respira cu usurinta, ca stomacul este mai putin aglomerat si ca poti manca putin mai mult decat pana la acest moment, ba mai mult, vei simti cum digestia ta se produce mult mai usor.
Desigur, coborarea copilului in zona pelviana nu aduce numai aspecte pozitive. Sa vedem, deci, care sunt si aspectele mai putin placute: dureri in zona pelviana si perineala, tendinta de a merge din ce in ce mai des la toaleta din cauza faptului ca uterul preseaza mai mult pe vezica urinara, mobilitate mai redusa, uneori chiar si cu pierderi de echilibru, lucru datorat, din nou, schimbarii centrului gravitational.
3. Pierderea dopului gelatinos
Odata cu apropierea momentului nasterii, colul uterin se dilata si se inmoaie, culminand cu pierderea dopului gelatinos.
Ce este, mai exact, acest dop gelatinos? Este o acumulare de mucus, formata la intrarea in cervix, al carei principal scop este acela de a crea un fel de bariera de protectie fata de infectiile venite din exterior. Eliminarea acestuia se poate face fie tot odata, fie sub forma de secretie vaginala abundenta cu o durata de cateva zile.
Din momentul inceperii eliminarii dopului gelatinos si pana la nastere pot fi trei-patru zile sau chiar cateva ore, in functie de dorinta bebelusului de a veni pe lume.
4. Pete de sange
Un alt semn al travaliului sunt secretiile de mucus, cu nuante rozalii, maronii sau rosiatice, pe care le poti sesiza atunci cand mergi la baie si te stergi sau direct pe lenjerie. Odata cu aparitia acestor pete, cervixul se dilata, se subtiaza si avanseaza pentru a pregati nasterea. |
|
5. Contractiile
Spre deosebire de contractiile pe care le-ai tot avut de-a lungul sarcinii, cele care anunta declansarea nasterii sunt mult mai puternice, mai lungi si mai dese.
Care sunt caracteristicile contractiilor din timpul travaliului?
- Sunt regulate, adica apar initial la douazeci-treizeci de minute, pentru ca, treptat, intervalul dintre doua contractii sa devina din ce in ce mai scurt.
- Devin din ce in ce mai lungi.
- Devin din ce in ce mai dureroase, incepand din zona lombara si plecand in fata, putand fi confundate, chiar, cu durerile de dinainte de menstruatie.
- Daca te misti sau iti modifici pozitia, acestea nu incetinesc.
Daca contractiile apar la fiecare cinci minute, cu o intensitate a duratei de saizeci-nouazeci de secunde, ar trebui sa fii deja in drum spre spital, deoarece nu mai dureaza mult si iti vei putea tine in brate bebelusul.
6. Ruperea membranelor
Sau "ruperea apei" cum mai este cunoscuta, reprezinta unul dintre semnele cele mai clare ca nasterea se apropie cu pasi repezi.
Cand are loc ruperea membranelor?
In momentul in care dopul gelatinos este expulzat, iar sacul amniotic in care se dezvolta bebelusul nu mai este protejat. Ca atare, acesta se poate fisura in orice moment sub presiunea capsorului copilului sau in urma unui efort prea mare din partea ta, iar lichidul amniotic se raspandeste, "se rupe apa".
|
Observi prezenta si scurgerea unui lichid caldut, limpede, incolor, asemanator cu apa, fara miros, intr-o cantitate ce difera de la mamica la mamica. Viteza de scurgere difera si ea in functie de pozitia mamei (in picioare, in sezut, culcata), dar si de cea a bebelusului.
Si pentru ca acesta este momentul care anunta cel mai clar apropierea nasterii, trebuie sa te prezinti rapid la spital. Daca contractiile uterine se declanseaza imediat dupa ce s-a "rupt apa", vei fi dusa imediat in sala de nastere.
Trebuie sa fii, foarte atenta, insa, si la asa numitul travaliu fals. Acesta se manifesta prin contractii:
- Neregulate si cu o intensitate ce scade dupa un timp
- Frecventa care nu creste.
- Ameliorare a acestora daca te misti sau daca iti schimbi pozitia.
- Durere abdominala si nu una de spate.