Semnele travaliuluiFamiliarizandu-va cu semnele travaliului veti putea probabil sa-l recunoasteti si sa nu fiti luata pe nepregatite. De asemenea, veti putea simti mai bine ca nu va aflati inca in travaliu. Semnele travaliului sunt incadrate in trei categorii: semne posibile, semne preliminare si semne de certitudine. Puteti simti - sau nu - toate aceste semne ale travaliului. Semnele posibile pot fi tranzitorii si nu sunt predictori de incredere ai travaliului. Totusi, ei va pot semnala ca travaliul s-ar putea declansa in curand. Unele semne ale colului uterin, precum deplasarea in fata, maturizarea sau stergerea acestuia. Semnele de certitudine semnaleaza dilatarea reala a colului uterin, ceea ce inseamna de fapt travaliul. |
|
SEMNE POSIBILE
Dureri de spate trecatoare
Aceste dureri de spate sunt deseori insotite de o senzatie generala de disconfort sau neliniste - o incapacitate de a va simti confortabil in aceeasi pozitie mai multa vreme. Ele difera de durerile de spate posturale, pe care majoritatea gravidelor le resimt dupa ce stau mai mult timp in picioare sau asezate. Pot semana cu durerile de spate resimtite adesea inaintea unei menstruatii. Durerile de spate, insotite de neliniste, pot surveni in episoade repetate de mai multe ori, timp de cateva zile inainte sau impreuna cu alte semen ale travaliului. Daca aceste dureri reprezinta singurul simptom, nu va agitate prea tare, pentru ca apartia sa izolata nu este suficienta pentru a defini travaliul si nici macar pentru pretravaliu.
Crampe abdominale care provoaca un disconfort usor spre moderatUnele femei le gasesc similare cu crampele menstruale. Aceste crampe pot sau nu avansa, tranformandu-se in contractii distinct ale uterului. |
Scaune frecvente, moi
Luate uneori drept o indigestie, acestea reprezinta probabil o modificare indusa de prostaglandine, care goleste portiunea inferioara a tubului digestiv si face mai mult loc pentru coborarea bebelusului. Simptomatologia diareica in jurul datei probabile a nasterii reprezinta un posibil semn al travaliului.
SEMNE PRELIMINARE
Contractii stationare ale uterului
Acestea sunt contractii regulate care pot continua mai multe ore, fara a-si modifica intensitatea, frecventa sau durata. Ele sunt adesea denumite contractii de pretravaliu. Uneori sunt destul de puternice, lungi(pana la 2 minute) sau frecvente( la interval chiar de 5 minute). Mai probabil, sunt de intensitate usoara si au loc la interval de 8-20 de minute. Astfel de contractii stationare nu dilata colul uterin, dar il pregatesc probabil pentru dilatare( il deplaseaza in fata, il inmoaie si il sterg). Este important sa aveti rabdare si sa incercati sa va mentineti activitatile normale - sa mancati, sa beti si sa alternati odihna cu activitati care sa va distraga atentia.
Eliminarea unui mucus vascos amestecat cu sange
Pe toata durata sarcinii, colul uterin contine un mucus gros, care poate fi dizlocat si eliminat la finalul sarcinii, cand colul incepe sa se subtieze si sa se deschida. Uneori acesta are aspectul unui dop mucos si lipicios( gleros ). Totusi, majoritatea femeilor nu observa niciodata un astfel de dop. Mai adesea, mucusul devine mai subtire si mai lichid. Termenul medical folosit pentru descrierea acestei secretii subtiri si apoase este leucoree. Secretia continua pe masura ce travaliul avanseaza.
Scurgerea de lichid amniotic din vaginPunga apelor( membranele sau sacul amniotic ) incepe uneori sa permita scurgeri de lichid inainte de travaliu. Uneori, punga se rupe cu o eliminare brusca si abundenta de lichid. Daca observati scurgeri mici si repetate in loc de una singura brusca si abundenta, este posibil sa fi aparut un orificiu in punga apelor undeva sus in uter, orifice prin care se elimina lichid amniotic( apa ). |
IN TRAVALIU
Cand travaliul s-a instalat, contractile progreseaza, iar colul uterin se dilata. Va aflati acum in prima faza a travliului, care dureaza in mod normal intre 2 si 24 de ore. Durata medie a travaliului la o primipara (prima nastere) este de 12,5 ore; la o multipara(mai multe nasteri) este de 7,3 ore. Primul travaliu va fi probabil mai lung decat cele ulterioare. Pregatiti-va pentru o prima faza atat de durata scurta, cat si medie sau lunga, deoarece este imposibil de prezis cat va dura. Ganditi-va cat de diferit ar fi un travaliu scurt si intens fata de un travaliu lung si tenant, precum si la modul in care temerile si nevoia de sustinere ar fi diferite.
Contractiile de travaliu
La sfarsitul sarcinii, uterul a devenit cel mai mare si mai puternic muschi din corp. Cand se contracta, uterul se intareste si se bombeaza la fel ca oricare alt muschi, scurtand fibrele muscular din corpul uterin si deschizand colul. Aflate sub controlul a diversi factori hormonali si fizilogici, contractile de travaliu sunt involuntare si continua in mod intermitent pe toata durata travaliului. Fiecare contractie se comporta ca un val: creste pana atinge un nivel maxim, apoi dispare treptat, permitand uterului sa se odihneasca un timp. Aceste contractii intense devin tot mai puternice pe masura avansarii travaliului. La sfarsitul primei perioade, contractiile sunt de obicei foarte intense si dureaza chiar 90-120 de secunde, iar intervalul dintre ele poate fi scurt de 2-3 minute.