Unele sarcini sunt linistite si nu dau griji viitoarelor mamici, altele au nevoie de mai multe analize medicale, iar in anumite cazuri, medicii recomanda cerclajul. Atunci cand o femeie insarcinata primeste o astfel de recomandare, se ingrijoreaza si este normal. Adevarul este insa ca, cerclajul este o manevra medicala de rutina, menita nu sa te ingrijoreze, ci sa elimine riscul de avort spontan.
Ce este cerclajul?
Cerclajul cervical (de col uterin) este o procedura chirurgicala simpla, realizata in scopul de a mentine colul uterin inchis pe toata durata sarcinii, pana la termen. Cerclajul consta in suturarea (coaserea) colului uterin cu un fir gros, neresorbabil. In acest fel este impiedicata alunecarea fatului in afara uterului inainte de termen. Cerclajul nu este o procedura dureroasa, deoarece se realizeaza sub anestezie generala sau regionala (spinala sau epidurala). Medicul va decide ce fel de anestezie este mai potrivita in functie de istoricul medical al fiecarei paciente.
Cand se recomanda cerclajul?
In mod normal, colul uterin se inchide o data cu aparitia sarcinii si ramane inchis pana la finalul ei, cand incepe sa se dilate progresiv in timpul travaliului. In anumite cazuri, colul uterin are tendinta de a se deschide mai devreme si atunci apare riscul de avort spontan, nastere prematura si infectii. Medicul ginecolog va recomanda si va realiza cerclajul viitoarelor mamici care au colul uterin deschis pentru a asigura dezvoltarea normala a fatului pana la termen. Cerclajul mai este recomandat si gravidelor cu istoric de avort spontan in trimestrul al doilea de sarcina. Cerclajul de efectueaza de obicei intre saptamanile 12-21 sau intre saptamanile 14-16 de sarcina, dar poate fi efectuat in orice moment daca medicul constata deschiderea prematura a colului uterin.
Cum te pregatesti pentru cerclaj?
In primul rand, te linistesti. Bineinteles ca medicul iti va da toate detaliile si instructiunile necesare inaintea interventiei, in functie si de tipul de anestezie pe care il vei primi.
In cazul anesteziei generale, va trebui sa nu mananci nimic solid in seara dinaintea operatiei, iar in ziua respectiva nu vei avea voie sa mananci sau sa bei nimic (nici macar apa sau ceai).
Este bine sa ai la tine un mic bagaj cu strictul necesar (camasa de noapte, halat, papuci, obiecte de toaleta), deoarece, de obicei, dupa cerclaj gravidele raman internate pentru supraveghere 48 de ore. Aceasta supraveghere post-operatorie se impune pentru ca procedura presupune o tractiune a colului, manevra ce ar putea declansa contractiile uterine.
Ce faci dupa cerclaj?
Adevarul este ca dupa cerclaj nu mai faci mare lucru. Medicul iti va da toate recomandarile necesare, printre care se vor numara si evitarea oricarui efort fizic si repausul la pat in pozitie orizontala cat mai mult cu putinta, mai ales incepand cu luna a 5-a. De asemenea, dupa cerclaj contactul sexual este strict interzis.
Cand se inlatura cerclajul?
Desfacerea cerclajului se efectueaza de obicei in saptamana 37 de sarcina. Este o procedura nedureroasa si in general se efectueaza fara anestezie. Sunt sanse mari ca nasterea sa se produca in urmatoarele 24 de ore de la scoaterea firului, dar multe gravide nasc chiar la termen, mai ales cele care au fost foarte ascultatoare si au respectat cu strictete toate indicatiile medicului.
Atentie!
Daca ti s-a facut cerclaj, consulta imediat medicul in urmatoarele situatii:
• Ai contractii - medicul tau va decide in urma consultului daca trebuie sau nu scos cerclajul.
• Sangerare vaginala.
• Febra mai mare de 38º C.
• Secretie vaginala urat mirositoare.
• Ti s-au rupt membranele (apa).