Din ce cauze apare balonarea în sarcină
Balonarea presupune, după cum bine știți, o umflare a abdomenului și este de obicei însoțită de un disconfort la nivel local. Însă constituie unul dintre cele mai des întâlnite și puțin agreabile simptome ale sarcinii, fiind vizibilă în jurul vârstei gestaționale de 11 săptămâni și persistând până în momentul nașterii. În unele cazuri balonarea este însoțită și de greață sau de arsuri în capul pieptului și tinde să se înrăutățească odată cu evoluția sarcinii.
Din ce cauze apare? În principal este implicat hormonul progesteron care, deși esențial pentru menținerea în parametri corespunzători a sarcinii, este responsabil și pentru o serie de manifestări nedorite ale corpului: balonare, eructații (râgâieli) și eliminarea de gaze (pentru cei care nu știau, o persoană elimină în medie gaze de 14-23 ori pe zi). Progesteronul determină țesutul muscular neted din corp (inclusiv pe cel din tractul gastrointestinal) să se relaxeze; în acest mod este încetinită digestia, oferind nutrimentelor din alimentele ingerate un timp îndelungat pentru a intra în fluxul sanguin și a ajunge la copil. Însă, din păcate, această încetinire a digestiei poate provoca balonare. În plus, uterul aflat în creștere constantă imprimă o presiune din ce în ce mai mare asupra rectului, ceea ce poate face ravagii asupra controlului muscular și determină eliminarea de gaze. Bebelușul care crește constant în uter contribuie suplimentar la încetinirea digestiei.
Citește și: 10 semne si simptome care iti confirma sarcina
Ce puteți face cu privire la balonarea în sarcină
Senzația de plenitudine resimțită se va agrava pe măsură ce uterul continuă să se mărească și să preseze stomacul și intestinele. Apare astfel și o oarecare durere, însă nu vă îngrijorați deoarece nu dăunează în vreun fel evoluției bebelușului.
Este bine să țineți cont de următoarele sfaturi pentru ameliorarea balonării în sarcină:
- Un consum sporit de apă, cu efect purificator maxim; în acest mod contribuiți la buna funcționare a sistemului digestiv și evitați constipația (care agravează balonarea în sarcină)
- Mențineți un aport corespunzător de fibre în alimentație care absorb apa din sistemul digestiv și contribuie la transportul alimentelor prin intestine - verdețuri, leguminoase, cereale integrale (și produse fabricate din ele) și fructe; măriți treptat cantitatea. Rețineți însă că un exces de fibre poate cauza o creștere a nivelului de meteorism acumulat (gaze). Iată și câteva exemple de fibre alimentare benefice: morcovi, mere, ovăz, pere, orez, verdețuri, igname.
- Optați pentru mese mici; cu cât sunt mai generoase cantitățile de mâncare, cu atât veți elimina mai multe gaze. Fie șase mese mici pe zi, fie trei moderate plus două-trei gustări vor menține constante necesitățile nutrive pentru bebeluș și vor împiedica sistemul digestiv să devină suprasolicitat.
- Mâncați fără grabă; dacă terminați o masă în 5 minute, sunt șanse mari să înghițiți în acest timp și mult aer alături de alimente, aer care va deveni un inconvenient dureros pentru sistemul digestiv.
- Încercați să vă relaxați; o alimentație anxioasă (prânzul servit în timpul redactării unui raport sau cina devorată în timpul unei discuții în contradictoriu) determină înghițirea unei cantități semnificative de aer.
- Reduceți cantitatea de leguminoase; reputația acestor alimente este binecunoscută. Nu trebuie să renunțați complet la ele deoarece reprezintă o sursă bună de proteine și alte nutrimente, însă nu exagerați. Alte alimente ce pot fi incriminate pentru apariția balonării includ: varza, ceapa, alimentele prăjite, cele dulci și sosurile cu unt sățioase.
- Eliminați zaharurile rafinate; chiar dacă poftele din timpul sarcinii vă pot tenta, este bine să evitați aceste produse. Băuturile carbogazoase reprezintă cea mai neinspirată alegere în acest sens; conțin sirop de fructoză cu porumb care contribuie la balonare, iar carbonatarea de asemenea. Îndulcitorii artificiali precum sorbitolul sunt resposabili de gaze deoarece conțin zaharuri dificil de digerat. Fructele proaspete precum banane, piersici si caise constituie modalități mai bune de satisfacere a poftelor.
- Pentru persoanele intolerante la lactoză se poate să apară balonare după consumul de înghețată/alte produse lactate.
- Evitați alimentele prăjite; nu cauzează gaze prin ele însele, dar încetinesc procesul digestiv
- Faceți mișcare zilnic; mergeți sau efectuați exerciții simple pentru a elimina gazele care se adună. Mersul stimulează sistemul digestiv, mai ales după masă.
- Nu fumați și nu mestecați gumă deoarece apare o secreție salivară crescută. Fumatul este întotdeauna dăunător pentru copil și trebuie evitat în orice caz.
Citește și: Balonarea in sarcina: cauze si remedii naturiste
De reținut
Chiar dacă o balonare ușoară este normală, una în exces poate reprezenta o problemă medicală. Trebuie să contactați de urgență medicul dacă experimentați durere abdominală puternică sau crampe (în special doar pe o parte a corpului), dacă aveți episoade diareice regulate, scaune cu sânge sau intensificare a senzației de greață și a vărsăturilor. Poate fi vorba de o indigestie serioasă, o viroză intestinală sau o toxiinfecție alimentară; în a doua parte a sarcinii poate fi vorba despre preeclampsie (o complicație gravă care necesită intervenție rapida).
Surse:
www.babycentre.co.uk; www.pregnancycorner.com; www.whattoexpect.com; www.babycenter.com