Tot ce trebuie sa stii despre medicamente in timpul sarcinii

Tot ce trebuie sa stii despre medicamente in timpul sarcinii

Oana Voncick

Atunci cand esti insarcinata trebuie sa acorzi o mai mare atentie medicamentelor pe care le iei. Qbebe a stat de vorba cu doctorul Gheorghe Gica - medic specialist obstetrica-ginecologie maternitatea MedLife Grivita - despre ce medicamente pot fi luate in timpul sarcinii, dar si despre dozele pe care le poti lua pentru a nu afecta fatul. Detalii in continuare.

 

 

In primul rand, doctorul Gheorghe Gica ne-a precizat ca, in general, atunci cand esti insarcinata poti sa folosesti cam aceleasi medicamente ca si atunci cand nu astepti un copil.


 

Exista, insa, si cateva exceptii, asa cum ne-a explicat medicul specialist, si anume medicamentele care au un nivel de toxicitate fetala ce poate duce la aparitia de malformatii ale bebelusului.

Doctorul Gheorghe Gica ne-a oferit si cateva detalii despre o parte dintre medicamentele, unele dintre ele, pe care le folosim adesea in viata de zi cu zi. Aflati in continuare cat de toxice sunt ele, in ce doza ar trebui folosite si daca este nevoie de prescriptie medicala pentru ele.

BIXTONIM: contine efedrina si poate fi folosit pe parcursul sarcinii si a lactatiei.

Bixtonimul este de evitat in primult trimestru de sarcina intrucat este asociat cu aparitia unei malformatii a fatului denumita gastroschizis (o malformatie abdominala caracterizata prin iesirea intestinelor in afara burtii).

Acest medicament, folosit pe termen lung, duce la dependenta si se elibereaza sub prescriptie medicala.

ASPIRINA: este antiinflamatorul nesteroidian cel mai des folosit. Aspirina trebuie folosita in sarcina in doza minima- mai mica de 100 de mg.

Pentru ca medicamentul traverseaza placenta o doza uzuala de 500 de mg in primul trimestru de sarcina poate duce, la fel ca bixtonimul la aparitia malformatiei gastroschizis si la dezlipirea de placenta.

Doza minima, de 100 de mg. se administreaza fara riscuri si si-a dovedit eficienta in reducerea riscului de preeclampsia (apare doar in timpul sarcinii, de obicei ion a 20-a saptamana si se caracterizeaza prin tensiune arteriala crescuta si aparitia de protein in urina) si limitare de crestere intrauterine a fatului.

Aspirina poate fi eliberat fara prescriptie medicala in Romania.

PARACETAMOL, ALGOCALMIN: Paracetamolul - acetaminophen este folosit in siguranta pe toata perioada sarcinii pentru durere si pentru febra. Este un medicament sigur, fara efecte adverse asupra fatului.

Algocalminul poate fi folosit in acelasi scop, in special in cazul in care ai febra si ea nu a scazut dup ace ai luat paracetamol.
Trebuie administrat numai in caz de necesitate pe perioada cat mai scurta si in doza minima.

Algocalminul se elibereaza sub prescriptie medicala.

NO-SPA: este un antispastic ce poate fi folosit in siguranta in sarcina.

Efectul sau antispastic este benefic in colicile abdominale sau renale (efectul sau antispastic asupra uterului nu a fost inca dovedit).

Mai mult, nu au fost descoperite efectele adverse ale No-Spa asupra fatului. Medicamentul poate fi eliberat fara prescriptie medicala.

AMPICILINA; AUGMENTIN
: sunt antibioticele cele mai folosite in sarcina. Sunt eficiente si nu afecteaza fatul.
Cele doua medicamente sunt folosite in tratarea infectiilor pe parcursul sarcinii.


Atat ampicilina, cat si Augentin ar trebui sa fie eliberate numai sub prescriptie medicala, intrucat ele sunt folosite in exces in Romania, chiar si in cazurile in care nu sunt indicate antibiotice.

DUPHASTON: este un preparat progesteronic ce poate fi folosit in timpul sarcinii in siguranta.

El este utilizat, in special, atunci cand exista riscul de avort sau de nastere premature, cu efecte scazute, insa.
Duphaston trebuie folosit numai in caz de necesitate.

Nu s-au descoperit efecte toxice asupra fatului si trebuie eliberat numai pe baza de prescriptie medicala.

Docotorul Gheorghe Gica ne-a mai atras atentia si asupra faptului ca este foarte important ca medicamentele sa fie folosite in doze cat mai mici si pe perioade cat mai scurte pe parcursul sarcinii. Mai mult, medicul specialist recomanda evitarea lor, pe cat posibil, in primul trimestru de sarcina.

Articolul urmator
Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist
Tot ce trebuie să știi despre tratamentul candidei în sarcină direct de la specialist

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    © 2025 Qbebe