In primul rand, doctorul Gheorghe Gica ne-a precizat ca, in general, atunci cand esti insarcinata poti sa folosesti cam aceleasi medicamente
ca si atunci cand nu astepti un copil. |
Exista, insa, si cateva exceptii, asa cum ne-a
explicat medicul specialist, si anume medicamentele care au un nivel de
toxicitate fetala ce poate duce la aparitia de malformatii ale
bebelusului.
Doctorul Gheorghe Gica ne-a oferit si cateva detalii despre o parte dintre medicamentele, unele dintre ele, pe care le folosim adesea in viata de zi cu zi. Aflati in continuare cat de toxice sunt ele, in ce doza ar trebui folosite si daca este nevoie de prescriptie medicala pentru ele.
BIXTONIM: contine efedrina si poate fi folosit pe parcursul sarcinii si a lactatiei.
Bixtonimul este de evitat in primult trimestru de sarcina intrucat este asociat cu aparitia unei malformatii a fatului denumita gastroschizis (o malformatie abdominala caracterizata prin iesirea intestinelor in afara burtii).
Acest medicament, folosit pe termen lung, duce la dependenta si se elibereaza sub prescriptie medicala.
ASPIRINA: este antiinflamatorul nesteroidian cel mai des folosit. Aspirina trebuie folosita in sarcina in doza minima- mai mica de 100 de mg.
Pentru ca medicamentul traverseaza placenta o doza uzuala de 500 de mg in primul trimestru de sarcina poate duce, la fel ca bixtonimul la aparitia malformatiei gastroschizis si la dezlipirea de placenta.
Doza minima, de 100 de mg. se administreaza fara riscuri si si-a dovedit eficienta in reducerea riscului de preeclampsia (apare doar in timpul sarcinii, de obicei ion a 20-a saptamana si se caracterizeaza prin tensiune arteriala crescuta si aparitia de protein in urina) si limitare de crestere intrauterine a fatului.
Aspirina poate fi eliberat fara prescriptie medicala in Romania.
PARACETAMOL, ALGOCALMIN: Paracetamolul - acetaminophen este folosit in siguranta pe toata perioada sarcinii pentru durere si pentru febra. Este un medicament sigur, fara efecte adverse asupra fatului.
Algocalminul poate fi folosit in acelasi scop, in special in cazul in care ai febra si ea nu a scazut dup ace ai luat paracetamol.
Trebuie administrat numai in caz de necesitate pe perioada cat mai scurta si in doza minima.
Algocalminul se elibereaza sub prescriptie medicala.
NO-SPA: este un antispastic ce poate fi folosit in siguranta in sarcina.
Efectul sau antispastic este benefic in colicile abdominale sau renale (efectul sau antispastic asupra uterului nu a fost inca dovedit).
Mai mult, nu au fost descoperite efectele adverse ale No-Spa asupra fatului. Medicamentul poate fi eliberat fara prescriptie medicala.
AMPICILINA; AUGMENTIN: sunt antibioticele cele mai folosite in sarcina. Sunt eficiente si nu afecteaza fatul.
Cele doua medicamente sunt folosite in tratarea infectiilor pe parcursul sarcinii.
Atat ampicilina, cat si Augentin ar trebui sa fie eliberate numai sub prescriptie medicala, intrucat ele sunt folosite in exces in Romania, chiar si in cazurile in care nu sunt indicate antibiotice.
DUPHASTON: este un preparat progesteronic ce poate fi folosit in timpul sarcinii in siguranta.
El este utilizat, in special, atunci cand exista riscul de avort sau de nastere premature, cu efecte scazute, insa.
Duphaston trebuie folosit numai in caz de necesitate.
Nu s-au descoperit efecte toxice asupra fatului si trebuie eliberat numai pe baza de prescriptie medicala.
Docotorul Gheorghe Gica ne-a mai atras atentia si asupra faptului ca este foarte important ca medicamentele sa fie folosite in doze cat mai mici si pe perioade cat mai scurte pe parcursul sarcinii. Mai mult, medicul specialist recomanda evitarea lor, pe cat posibil, in primul trimestru de sarcina.