Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

Tot ce trebuie să știi dacă ești la a doua sarcină

Mirela Floricescu - Redactor

Fiecare sarcină este unică. Emoțiile și teama de nou sunt lucruri firești pe care orice mămică le experimentează. În funcție de organism, a doua sarcină poate fi ușoară sau se poate dovedi o perioadă extenuantă pentru femeie. Dacă îți dorești să rămâi însărcinată pentru a doua oară, fi atentă la simptomele pe care ți le transmite organismul tău. Nu știi niciodată când se anunță un bebe pe drum. Iată mai jos tot ce trebuie să știe o femeie despre a doua sarcină.

Primele simptome la a doua sarcină

A doua sarcină este o combinație de simtome deja cunoscute din experiența anterioară, dar și altele pe care nu le-ai mai întâlnit. Dacă îți dorești un al doilea copil, atunci trebuie să știi că îți vei da seama mai ușor dacă ești însărcinată sau nu.

femeie-insarcinata-care-sta-pe-canapea-si-are-un-baietel-cu-parul-lung-langa-ea-care-o-mangaie-pe-burta

Ai deja experiența unei sarcini, așa că trebuie doar să fi atentă la unele semne pe care ți le dă organismul, cum ar fi:

  • Absența menstruației: este primul simptom al unei sarcini. Lipsa menstruației se mai numește și amenoree. Menstruația reprezintă perioada lunară când ovulul nefecundat este eliminat. Dacă aceasta lipsește, înseamnă că ovulul s-a întâlnit cu un spermatozoid și a fost fecundat. La a doua sarcină, amenoreea vine însoțită deseori și de alte simptome cum ar fi: cefalee, acnee și durere pelvină. Dacă ultimele 2 – 3 menstre ți-au lipsit, atunci este cazul să efectuezi un test de sarcină.
  • Crampe mai accentuate: se declanșează după implantarea ovulului în uter, când acesta începe să se dilate foarte încet pentru a face loc fătului. Crampele în zona pelvină fac parte din lista cu cele mai întâlnite simptome la a doua sarcină. Nu uita că înainte de atașarea ovulului poți experimenta așa-numita sângerare de implantare, care este asemănătoare din anumite puncte de vedere cu menstruația. Durerea are aceeași intensitate, dar cantitatea de sânge este mai redusă.
  • Grețurile matinale: sunt un disconfort resimțit de peste 70% dintre femeile însărcinate. Chiar și la a doua sarcină, greața îți poate da bătăi de cap. Dereglările hormonale sunt de vină pentru starea de rău pe care o ai. Nu există un tratament care să-ți îmbunătățească starea, dar grețurile dispar în mod natural din al doilea trimestru de sarcină.
  • Burtica se vede mai repede: și poate asta ți se pare ciudat. Însă, mușchii abdomenului și uterul sunt deja slăbiți și elastici de la prima sarcină. De aceea, este posibil ca la a doua sarcină burtica să se dezvolte mai repede și să fie mai mare în ultimul trimestru.
  • Constipație din primele săptămâni: deoarece metabolismul încetinește din cauza estrogenului și a progesteronului. De aceea, în timpul sarcinii incipiente femeile sunt balonate indiferent de alimentele pe care le consumă, iar eliminarea materiilor fecale se face foarte greu. Din păcate, constipația persistă pe durata tuturor celor 9 luni de sarcină, dar poți ajuta la ameliorarea ei prin hidratare intensă și o alimentație pe bază de fructe și legume.
  • Sensibilitatea sânilor: ai simțit asta și prima dată, fiind un semn pe care îl poți observa și la a doua sarcină. Odată cu transformarea ovulului în embrion, sânii se pregătesc pentru lactație, așa că pieptul tău va crește brusc în volum, va fi sensibil la atingere, iar mameloanele vor prinde o nuanță de maro închis.
  • Urinare frecventă: apare imediat după concepție, deoarece volumul de sânge care ajunge la vezica urinară crește cu peste 50%. Dacă simți nevoia să mergi la baie chiar și după un pahar cu apă, atunci poate fi vorba de o a doua sarcină.
  • Oboseală: nivelul crescut de progesteron este responsabil de lipsa de vlagă pe care o ai, indiferent cât de puțină activitate fizică desfășori.
  • Schimbări bruște de dispoziție: cauzate și de stresul din viața cotidiană. Dacă ai devenit foarte emotivă de la un timp, se poate ca un al doilea bebe să fie pe drum.

Diferența între prima și a doua sarcină

Prima sarcină este ceva unic. Viitoarea mămică pășește pe un tărâm necunoscut, iar emoțiile și teama își fac loc în sufletul ei. Dacă ai trecut deja printr-o sarcină, la a doua deja supriza poate nu va mai fi așa de mare. Pe de altă parte, o nouă sarcină pune presiune pe organismul tău, de aceea, este posibil să te simți mai obosită. Nu doar că ai un al doilea bebe pe drum, dar copilul pe care îl ai deja te solicită la fel de mult. Puțina energie pe care o ai trebuie să fie distribuită la treburile casnice, activitățile copilului și partenerul tău. Durerile de spate sunt mai accentuate la a doua sarcină. Mușchii spatelui sunt deja uzați de la sarcina și nașterea anterioară, așa că probabil vei renunța la activitatea fizică încă din primele săptămâni.

Contracțiile Braxton-Hicks se pot resimți mai devreme la a doua sarcină, corpul fiind deja familiarizat cu acele senzații. Pe același sistem al cunoașterii se merge și cu travaliul la a doua sarcină. Dacă în mod normal travaliul la prima sarcină ține între 12 – 18 ore, la a doua el se termină între 2 – 7 ore.

femeie-gravida-care-este-sarutata-pe-burtica-de-un-baietel-blond

Complicațiile sunt un alt punct important pe care trebuie să îl cunoști dacă îți dorești să rămâi pentru a doua oară însărcinată. În situațiile generale, dacă mama a avut o sarcină anterioară fără probleme, o poate duce și pe cea de a doua la căpăt fără dificultăți. Însă, dacă femeia a avut complicații precum placenta abruptio, hipertensiune arterială, preeclampsie, hemoragie postpartum sau travaliu prematur, există șanse foarte mari ca la a doua sarcină să apară aceleași probleme.

Vârsta este un lucru de luat în calcul atunci când o femeie vrea să rămână însărcinată pentru a doua oară. Trebuie să înțelegi riscurile care vin odată cu trecerea anilor. Pentru a doua sarcină la 35 de ani, putem vorbi de apariția unor anomalii cromozomiale la ovule din cauza îmbătrânirii acestora. Sindromul Down este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni la copii născuți de femei cu vârste de peste 35 de ani. În situația în care a doua sarcină apare la 38 de ani sau 40 este nevoie de efectuarea unor analize suplimentare. Riscurile la care se expune o femeie gravidă de peste 38 de ani sunt diabetul gestațional, nașterea prematură, placenta praevia, greutate mică a fătului la naștere și tensiune ridicată.

Un alt motiv de îngrijorare este a doua sarcină cu Rh negativ. Femeilor care sunt însărcinate pentru prima dată le este făcut un test de sânge prin care se determină dacă acest Rh este negativ sau pozitiv. Dacă tu ai un Rh pozitiv, nu vor exista probleme. Însă, dacă tu ai Rh negativ, iar copilul este pozitiv, atunci apare riscul de anemie fetală. Motivul este unul simplu. În timpul sarcinii, mici cantități de sânge ale copilului intră în contact cu sângele tău. În acel moment sisitemul tău imunitar va produce anticorpi anti-Rh. La prima sarcină lucrurile nu vor ieși de sub control, dar la a doua dacă bebe are tot Rh pozitiv, anticorpii produși anterior vor trece de placentă, distrugând celule roșii ale fătului. În cazurile foarte grave este nevoie de o transfuzie de sânge intrauterină pentru a salva viața fătului. Rh-ul este o proteină de la suprafața celulelor roșii.

Sarcina la al doilea copil

Cu siguranță a doua sarcină este o transformare imensă pentru fiecare mămică. Poate te aștepți ca lucrurile să fie la fel, dar adevărul este că la a doua sarcină burtica va crește mai repede. Totodată, la a doua sarcină când mișcă bebe îți vei da seama mult mai devreme decât la prima dată. Aceste lucruri nu țin de faptul că bebe se dezvoltă mai repede, ci de obișnuința ta la ceea ce se întâmplă în sarcină. De asemenea, dacă ai avut probleme medicale în timpul primei sarcinii, nu este obligatoriu ca ele să se repete la a doua.

barbat-care-tine-un-deget-pe-burtica-unei-gravide-iar-in-fata-ei-este-un-copil-mic

Multe mămici trec prin a doua sarcină foarte ușor, chiar având aceleași activități fizice ca de obicei. Un alt punct de care trebuie să ți cont la sarcina cu al doilea copil este de a nu îți neglija primul pui. Dacă diferența de vârstă între copii este una mică, cu atât mai mult micuțul tău are nevoie de tine. Trebuie să-i explici rolul de frate sau soră mai mare pe care îl va avea. De asemenea, asigură-l că nu va fi neglijat după venirea mezinului pe lume. Dacă ai îngrijorări despre viața cu 2 copii, încearcă să discuți cu mămici care deja au născut de mai multe ori. Stresul nu te ajută nici pe tine, dar nici pe bebelușul tău, așa că ia totul ca pe o transformare frumoasă din viața ta.

Travaliul la a doua naștere

Poate cea mai bună parte la a doua sarcină este travaliul. În medie, la a doua sarcină travaliul durează între 2 – 7 ore, în funcție de pacientă. Pe de altă parte, la prima sarcină, travaliul durează între 14 – 18 ore. De asemenea, pentru femeile care au avut o naștere vaginală, faza de împingere a travaliului nu trece de 30 de minute. Totul ține de uter și cervix, care sunt deja foarte elastice, ceea ce o ajută pe mămică să se dilate mai rapid.

A doua sarcină după cezariană

Față de nașterea naturală, cea prin cezariană necesită un timp mai îndelungat de recuperare. Mămicile care aleg nașterea prin cezariană stau în spital între 3 – 4 zile, pentru ca incizia să fie verificată de personalul medical. Abia după 4 – 6 săptămâni, operația este aproape vindecată și mămica poate începe să facă o ușoară mișcare. În perioada de recuperare de după naștere, este interzis orice fel de efort intens. Tocmai pentru ca organismul să-și revină complet după o astfel de operație, o a doua sarcină după cezariană este recomandată la minim 6 luni distanță. Pentru mămicile care au avut o sarcină anterioară cu probleme, timpul de așteptare pentru a doua sarcină ajunge până la 12 – 24 de luni. Doar un specialist poate determina de cât timp mai ai nevoie până să rămâi, din nou, însărcinată, luând în calcul istoricul tău medical.

femeie-care-arata-catre-operatia-ei-de-cezariana

Dacă o femeie rămâne prea repede însărcinată după o cezariană pot apărea complicații precum:

  • Ruptură uterină: un studiu din anul 2010 dezvăluie faptul că 5% dintre femeile care rămân însărcinate în mai puțin de 18 luni de la cezariană, au parte de ruptură uterină în timpul travaliului.
  • Placenta accreta: atunci când o parte sau toată placenta rămâne lipită de peretele uterin după naștere. Această complicație îi poate provoca mamei hemoragie.
  • Naștere prematură
  • Greutate mică a fătului la naștere

A doua sarcină: forum

Dacă încă ai întrebări despre a doua sarcină, poți afla mai multe chiar de la mămici care au adus mai mulți copilași pe lume. Forumurile sunt un loc al împărtășirii experiențelor și al sfaturilor venite chiar de la persoane în cauză. Iată mai jos cele mai interesante păreri despre a doua sarcină de pe forum.

comentarii-pentru-retelele-sociale-desenate-cu-roz

„Fetița mea avea aproape 6 luni când am rămas din nou însărcinată. Bineînțeles, că nu mi-am dat seama că sunt gravidă decât după o lună, deoarece asemănător primei sarcini, am avut o ușoară menstruație. Acum totul este bine și sunt deja în săptămâna 16. Am fost la ecografie și totul decurge fără probleme.” – forum.softpedia.com

„Din experiență vă spun că a doua sarcină a fost mai ușoară. A doua naștere a durat în total 2 ore, în ciuda faptului că au ajuns prea tarziu cu epidurala, care nici nu a prins până la urmă și am născut fără. La mine amândouă sarcinile au fost cu risc de avort.” – forum.desprecopii.com

„Mi-am revenit mult mai rapid decât după prima naștere. Între cei 2 copii ai mei este o diferență de 8 ani. Recunosc ca nici eu nu am mai fost așa de tensionată la a doua sarcină, deoarece știam deja ce mă așteaptă.” – forum.desprecopii.com

„La prima sarcină a fost totul foarte frumos, în sensul că am avut grețuri foarte puține la început, nu m-a durut burta deloc, am mers și la servici și la facultate până aproape să nasc. Acum, la a doua sarcină, am avut grețuri până pe la 5 luni, m-a durut burta, nu am dormit și nici acum nu dorm noaptea și obosesc foarte repede.”– parinti.com forum

A doua sarcină: spicuri din blogosfera

Laura Cosoi și Andreea Bănică sunt 2 persoane publice foarte iubite în România. Mai presus de orice, au acasă niște copilași superbi. În urmă cu mai mult timp, atât Laura, cât și Andreea au povestit cu lux de amănunte de blogurile lor despre cum a fost pentru ele a doua sarcină și cu bune, dar și cu rele. Actrița Laura Cosoi este mama Ritei de 3 ani și a Verei care va face luna aceasta 9 luni. Laura a scris anul trecut pe blogul ei despre al doilea trimestru de sarcină spunând faptul că: „A fost o perioadă bună. Sunt, într-adevăr și zile când obosesc mai repede, când mai am unele dureri, nu pot să fac efort fizic foarte mult, dar per total sunt bine. Aș fi vrut să fac mai multă mișcare, dar din păcate îmi rămân doar exercițiile pe saltea, în fața televizorului, cele de respirație, în curte și stretching dimineața. Îmi e dor să o ridic pe Rita în brațe și să ne plimbăm mai mult așa, dar trebuie să fiu prudentă cu lucrul acesta, pentru că ulterior am dureri de burtă.”

femeie-insarcinata-in-rochie-cu-dungi-tine-cu-o-mana-un-copil-in-brate-iar-cu-cealalta-mana-pe-burtica

În ceea ce o privește pe Andreea Bănică, experiența celei de a doua sarcinii nu a fost deloc una plăcută, artista având stări de rău timp de mai multe luni. În 2017, pe vremea când era însărcinată cu al doilea copil, Andreea dezvăluia pe blogul ei faptul că: „Toată perioada a fost una dificilă, cu stări de rău, arsuri la stomac, dureri în piept și alte simptome specifice. Primele semne de la bebe le-am primit la 3 luni, când simțeam că mă <scărpina> în burtică. Ușor, scărpinatul s-a transformat în lovituri de pumni și picioare și deja nu mai puteam să dorm pe burtă, cum obișnuiam. Pe măsură ce au trecut săptămânile a apărut insuficiența respiratorie pe care nu am prevăzut-o, pentru că în sarcina cu Sofi (fiica ei) nu am avut astfel de probleme.”

A doua sarcină este diferită în funcție de fiecare femeie. Dacă unele persoane au stări de rău timp de multe luni, altele își continuă activitățile fără nicio problemă. Nu uita că fiecare sarcină este diferită. Poate unele dintre simptome vor fi identice ca la prima sarcină, dar altele vor fi o noutate pentru tine, printre care faptul că burtica poate crește mai repede, că îl vei simți pe bebe mai devreme, iar travaliul poate dura mai puțin. Aceste lucruri se întâmplă deoarece uterul și cervixul sunt deja elastice și pregătite pentru făt. Dacă te afli acum la a doua sarcină, nu uita să iei totul ca pe o binecuvântare și să te bucuri de fiecare moment. La finalul celor 9 luni, vei aduce pe lume un copilaș minunat.

Surse: healthline.com, desprecopii.com, thebump.com, doc.ro, ncbi.nlm.nih.gov, femmeboutiquemedical.com, babycenter.com, scarymommy.com, reginamaria.ro, donna-medicalcenter.ro, lauracosoi.ro, andreeabanica.com, nct.org.uk

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
„Am avut o primă sarcină dificilă și recunosc că am fost extrem de temătoare și la a doua"
„Am avut o primă sarcină dificilă și recunosc că am fost extrem de temătoare și la a doua"

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă
    Am născut de două ori acasă, prima dată neplanificat și a doua oară planificat. Uite ce trebuie să știi dacă vrei și tu să naști acasă

    O femeie din Marea Britanie a născut de două ori acasă - o dată planificat și a doua oară neplanificat. Citiți mai jos, ca să vedeți ce spune mămica despre experiențele sale.

    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?
    Ce răspunzi când ești întrebată dacă vrei copii și tu deja ai pierdut o sarcină?

    Ce se întâmplă atunci când ai pierdut nu una, ci mai multe sarcini și primești comentarii inoportune din partea celorlalți? Aceasta este întrebarea pe care o...

    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens
    Ești a doua soție? 9 situații pentru care trebuie să te pregătești intens

    Ești a doua soție? Asta nu înseamnă că ești pe locul doi în inima bărbatului tău. Treci peste temeri, răutățile din jur (dacă există) și peste "fantoma" primei...

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei
    „Dacă ești însărcinată, nu înseamnă că ești scutită de la treburile casnice.” Răspunsul soției la afirmația soțului ei

    Cele nouă luni de sarcină vin la pachet cu o mulțime de provocări pentru multe cupluri. În timp ce unele relații se consolidează în această perioadă, pentru alte cupluri,...

    © 2024 Qbebe