Ce este chiuretajul?
Chiuretajul uterin (raclaj) este o procedura prin care medicul indeparteaza stratul superior al endometrului cu ajutorul unui instrument special, numit chiureta, sau cu ajutorul unui sistem vacuum.
Pentru efectuarea acestei proceduri este necesara dilatarea colului uterin.
Chiuretajul este efectuat fie in scop terapeutic fie la cerere pentru indepartarea unei sarcini nedorite.
Chiuretajul prin aspirare este o metoda de avort care se poate face in primele 6-12 saptamani de sarcina. Procedura dureaza 10-15 minute si consta in dilatarea cervixului, introducerea unei canule (un tub din plastic) si conectarea acesteia la un aparat de suctiune (aspirare) care va dizloca placenta si tesuturile specifice sarcinii, care vor fi aspirate. Dupa aceasta procedura pot sa para crampele abdominale, oboseala, greata si transpiratia abundenta.
Sarcina nedorita dupa chiuretaj
Un chiuretaj poate fi traumatizant pentru o femeie, asa ca trebuie sa reduci la minim riscul de a trece prin astfel de proceduri de mai multe ori in viata. Este important sa stii ca poti ramane gravida la 7-10 zile de la chiuretaj, chiar daca mai ai inca sangerari usoare. Cel mai bine ar fi sa folosesti metode contraceptive de la primul contact sexual pe care il ai dupa chiuretaj. Daca optezi pentru anticonceptionale, ar fi bine sa incepi sa le iei la 7 zile de la chiuretaj. In cazul unui contact sexual neprotejat dupa 8 zile de la avort poti ramane din nou insarcinata.
Este adevarat ca orice femeie are dreptul sa decida momentul in care va deveni mama, dar la fel de adevarat este ca acum sunt o multime de metode contraceptive care te pot tine departe de o sarcina nedorita.
Sarcina dorita dupa chiuretaj
Multe femei sunt ingrijorate ca avortul prin chiuretaj poate provoca probleme de fertilitate. Este drept ca prin chiuretaj se poate produce cicatrizarea uterului, insa, in ziua de astazi, practicile medicale avansate si modernizate fac din chiuretaj o procedura de rutina cu riscuri foarte mici. Medicii spun ca doar in situatii foarte rare, atunci cand cicatrizarea este foarte extinsa pot sa apara probleme de fertilitate (sindromul Asherman). In plus, avortul prin aspirare, fara razuire, ar trebui sa reduca riscul de cicatrizare, desi nu exista studii care atesta acest lucru.
*Sindromul Asherman sau sinechia uterina reprezinta o afectiune caracterizata prin prezenta adeziunilor si a fibrozei in cavitatea uterina din cauza cicatricilor. Acest sindrom apare in 25% dintre cazurile de dilatare si chiuretaj (principalele cauze ale sindromunui Asherman). Netratata sinechia uterina poate duce la endometrioza.
Riscul sindromului Asherman creste in functie de numarul de avorturi prin chiuretaj efectuate – cu cat femeia are mai multe chiuretaje efectuate cu atat creste riscul de cicatrizare al uterului si implicit pot sa apara probleme de fertilitate. Aceasta afectiune se poate trata printr-o interventie chirurgicala necesara pentru indepartarea cicatricilor.
Chiar daca este o procedura mai complicata, riscurile pe care le implica chiuretajul pot fi reduse daca ai grija de tine:
- eviti efortul fizic;
- ai grija de igiena intima;
- te odihnesti;
- urmezi tratament medicamentos pentru a preveni infectiile;
- eviti contactele sexuale in primele 2 saptamani de la chiuretaj;
- te protejezi de o noua sarcina intre 4 si 6 luni de la chiuretaj.
Intrebari frecvente cu privire la sarcina dupa chiuretaj
Pot avea sarcina dupa chiuretaj?
Avortul de rutina nu produce infertilitate, decat in cazuri foarte rare. Asa ca, poti ramane gravida cateva saptamani dupa chiuretaj. Asta nu inseamna ca este si recomandat sa ai o noua sarcina atat de repede.
Este mai putin probabil ca sarcina dupa chiuretaj sa prezinte complicatii daca apare dupa jumatate de an de la interventia chirurgicala. In acest timp organismul se reface, este exclus riscul infectiilor si al complicatiilor ce pot aparea in urma chiuretajului, iar tu ai timp sa depasesti acest impas si sa te pregatesti pentru a deveni mama.
De asemenea, daca vrei sa ramai insarcinata dupa chiuretaj, este recomandat sa iti faci un set complet de analize si sa mergi la un consult ginecologic, care sa ateste ca posibilele infectii sunt excluse si ca aparatul genital este sanatos si pregatit pentru dezvoltarea bebelusului.
Sarcina dupa chiuretaj nu ar trebui sa fie complicata daca esti atenta la sanatatea ta si apelezi constant la sfaturile medicului ginecolog.
Este vreo problema daca am ramas insarcinata imediat dupa avort?
Daca uterul a fost pregatit de conceptie poate sa fie la fel de pregatit si pentru a sustine sarcina. In cazul in care iti doresti bebelusul, ar trebui sa vizitezi rapid un medic ginecolog care-ti va spune cum este noua sarcina si ce sanse ai ca aceasta sa ajunga la termen.
Cum stiu daca sunt insarcinata dupa chiuretaj?
Daca banuiesti o sarcina dupa chiuretaj, mergi la medic pentru ca testele de sarcina ar putea sa nu fie foarte concludente, avand in vedere ca un test poate sa fie fals-pozitiv si la o luna dupa chiuretaj.
Sau, poti sa faci doua teste la diferenta de o saptamana, daca cel de-al doilea test este mult mai "pozitiv" (liniutele sunt mult mai intense) atunci este vorba de o noua sarcina, daca liniutele sunt mult mai sterse, atunci probabil ca este vorba despre hormonii din sarcina initiala (chiuretata).
In concluzie, sarcina dupa chiuretaj este posibila, complicatiile sunt rare si tratabile in cazul in care apar. Trebuie doar sa te feresti de chiuretaje multiple care iti poate afecta capacitatea de a tine o sarcina.
Surse: babycenter.com; conceiveeasy.com; earlyabortionoptions.com.