Gimnastica pentru gravide - Beneficii
In timpul sarcinii, in scopul de a-ti pregati corpul pentru nastere, este necesar sa faci cateva exercitii speciale. Daca nu ai probleme cu sarcina este bine sa incepi aceste exercitii din prima luna.Avantajele unei vieti active in sarcina sunt multiple. In primul rand poti tine greutatea corporala sub control, avand in vedere ca exista riscul sa iei foarte mult in greutate pe timpul sarcinii. Printr-o dieta echilibrata, masaj si putin sport poti pastra elasticitatea pielii, predispusa la vergeturi si celulita in timpul sarcinii.
Cu ajutorul unor exercitii simple, specifice femeilor insarcinate iti antrenezi respiratia, care conteaza atat pentru mama cat si pentru copilasul care se va naste. In plus vei avea un tonus bun si energie pozitiva pe tot parcursul sarcinii.
De obicei, exercitiile pentru gravide au rolul de a antrena anumiti muschi, care, in mod normal, nu sunt pusi prea des in miscare. De aceea in centrele specializate vei face exercitii de relaxare, de respiratie si unele miscari speciale pentru nastere.
Exercitii recomandate in sarcina
Exercitiile recomandate gravidelor sunt diferite, in functie de stadiul sarcinii. Asa ca este indicat sa te documentezi si sa iti alegi cu grija exercitiile . Specialistii in gimnastica prenatala noteaza 3 perioade diferite in sarcina, ca sa stii cand sa schimbi setul de exercitii: de la conceptie pana in saptamana a-16-a; de la 16 pana la 24 de saptamani si de la 24 pana la 32 de saptamani. In prima perioada, riscul de avort spontan este mare, asa ca sunt recomandate plimbarile si exercitiile de respiratie. In celelalte perioade din sarcina se pune accent pe exercitii care lucreaza musculatura pelviana si pe cele pentru mobilitate in special la nivelul articulatiilor bazinului. La fel de importante sunt si exercitiile de respiratie.Iata cateva exercitii recomandate in sarcina, de Valentina Apostol, instructor sportiv:
- -Piciorele usor desfacute, ridica mainile pe langa umeri si arcuieste spatele. Nu uita sa inspiri si sa expiri in ritmul exercitiului.
- -Mergi la pas ridicand pe rand genunchii la piept. Nu executa miscari fortate.
- -Fandare usoara, cand pe un picior cand pe celalalt, cu ridicarea mainii opuse piciorului pe care executi fandarea.
- -Pe spate, cu mainile si picioarele departate usor de corp, cu o perna sub gat, astfel incat umerii sa atinga solul si alta perna sub genunchi... inspira si expira usor.
- -Culcata pe spate, ridica pe rand picioarele si coboara usor rotind gleznele.
- -Culcata pe spate cu genunchii la piept, apropie picioarele de sol prin miscari laterale.
- -In genunchi, cu palmele pe podea si mainile perfect intinse arcuieste spatele si apoi revino la pozitia initiala.
- -In picioare, mergi usor pe varfuri cu mainile intinse.
Sfaturi privind gimnastica in sarcina
Cand gasesti un set de exercitii pe internet sau intr-un curs specializat, trebuie sa tii cont ca exercitiile nu trebuie sa fie complicate. Este important ca miscarile sa fie line, usoare, fara miscari bruste, care sa exercite presiune pe abdomen si fara sarituri.Femeia insarcinata trebuie sa poarte haine comode atunci cand face exercitii.
Exercitiile fizice in sarcina trebuie sa fie confortabile. In caz de durere, exercitiile trebuie intrerupte.
Inainte si dupa efectuarea exercitiilor fizice, fa cateva miscari de incalzire, pentru a preveni intinderile musculare.
Cel mai bine ar fi sa faci aceste exercitii sub indrumarea unui antrenor specializat in gimnastica gravidei.
Dupa o plimbare buna sau cateva exercitii specifice este bun un suc natural de fructe.
Daca ai sarcina cu probleme nu face gimnastica.
Consulta-ti medicul ginecolog inainte de a face gimnastica in perioada sarcinii.