De ce este periculos să te expui fumului de țigară în perioada sarcinii
Studii recente au arătat că nu numai faptul că tu fumezi cât ești însărcinată, ci și faptul că respiri fum de țigară de la altcineva poate fi foarte periculos. Mai exact, este vorba despre așa-numitul „fum de mâna a doua" sau chiar de cel de „mâna a treia".În ceea ce privește „fumul de mâna a doua", acesta se referă la „ceea ce se degajă în atomosferă când o persoană care fumează dă afară fumul". S-a estimat că peste 4000 de chimicale sunt prezente în acel tip de fum și că, odată ce este inspirat de către cei din preajma fumătorilor, poate crește riscul dezvoltării unor anumite tipuri de cancer. Astfel, dacă de exemplu, partenerul tău fumează cât timp ești însărcinată, tu și fătul veți fi expuși acestor chimicale periculoase.
De asemenea, experții ne atrag atenția și asupra următorului fapt: nu trebuie neapărat să fii în preajma partenerului când acesta fumează pentru a fi expusă riscurilor. Va fi de ajuns să vii în contact cu reziduuri ale fumului de țigară, care ajung pe haine, pe mobilă, tablouri, covoare etc. Spre exemplu, dacă tu te vei purta niște haine ce au stat în fumul de țigară, toxinele din acestea pot ajunge în fluxul tău sanguin și de aici în fluxul sanguin al fătului. Acest fenomen poate fi deosebit de riscant, întrucât poate afecta aparatul respirator al acestuia. Un studiu afectuat în cadrul „Institului de Cercetări din Los Angeles" a arătat că reziduurile de fum de țigară pot afecta considerabil dezvoltarea plămânilor fătului, ceea ce îl poate afecta inclusiv în viața de adult.
Când vorbim despre fumul depozitat în diverse locuri din casă ne referim la acel „fum de mâna a treia". Acesta poate persista în casă luni și chiar ani întregi. Iată de ce esențial ca și acesta să fie evitat dacă ești însărcinată. Un rol esențial în acest demers îl va avea și partenerul tău, care ar trebui să se străduiască să nu mai fumeze în casă în timpul sarcinii tale.
Indiferent de sursa din care provine fumul de țigară, specialiștii în domeniu sunt de părere că expunerea la el, chiar și pentru o anumită perioadă din sarcină, poate avea efecte din cele mai nedorite, printre care:
Monoxidul de carbon și nicotina pot duce la apariția unor complicații
Studiile au demonstrat că aceste gaze toxice duc la naștere prematură, la o greutate redusă a bebelușilor când se nasc și chiar la deces intrauterin.
Astfel, odată ce gazele toxice provenite din fumul de țigară ajung în fluxul tău sanguin și de acolo în cel al fătului, resursele de oxigen din sânge se vor reduce. Nicotina va „înghiți" practic oxigenul, inclusiv pe cel ce ar trebui să ajungă în cordonul ombilical, furnizând nutrienți. Acest fenomen îl poate împiedica pe bebeluș să mai ia în greutate așa cum se cuvine și îl va expune unei nașteri premature, însoțite de tulburări grave la nivelul respirator. Chiar și fumul de la două țigări pe zi poate fi suficient de periculos și poate duce la oricare dintre consecințele prezentate.
Cu alte cuvinte, aceste argumente îți demonstrează mai clar faptul că partenerul tău ar trebui să nu mai fumeze acasă și să aibă grijă să nu te expună reziduurilor provenite de la fumul de țigară de pe lucrurile sale.
Bebelușii ce au inhalat fum de țigară în timpul sarcinii sunt mai expuși să aibă astm
Studiile au demonstrat în mod clar că bebelușii ce au fost expuși fumului de țigară în viața intrauterină sunt mai expuși să dezvolte astm în copilărie.
Bebelușii ce au inhalat fum de țigară în perioada de sarcină a mamei lor sunt mai expuși riscului de „sindrom al morții subite al sugarului"
În condițiile în care este foarte posibil ca plămânii unui bebeluș ce au fost supuși fumului de țigară să nu fie suficient de dezvoltați, acesta să se confrunte cu un risc mai mare de a deceda din cauza acestui sindrom.
Un bebeluș expus fumului de țigară poate avea grave malformații cardiace
Un studiu efectuat în anul 2011 a arătat că bebelușii ce au fost expuși toxinelor provenite de la fumul de țigară pe timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină riscă să se nască având o malformație congenitală cardiacă. Ricul poate fi chiar și cu 70% mai mare, prin comparație cu micuții ce nu au fost expuși fumului de țigară în mediul intrauterin.
În aceste condiții, este necesar ca atât tu, cât și partenerul tău, să conștientizați faptul că nici acesta nu ar trebui să vă expună toxinelor din fumul de țigară pe parcursul sarcinii.
Ce se mai poate întâmpla dacă fătul este expus fumului de țigară în timp ce mama sa este însărcinată
Experții în domeniu au ajuns și la următoarea concluzie: bebelușii ce au inhalat toxine provenite de la fumul de țigară până să se nască au înregistrat un coeficient de inteligență mai redus, întârzieri în dezvoltarea cognitivă și chiar unele tulburări de comportament, spre deosebire de cei ce au fost feriți de fumul de țigară.
Citește și: Fumatul pasiv: riscuri pentru sanatatea copilului tau
Cum ar putea partenerii noștri să contribuie la reducerea riscurilor ce țin de fumul de țigară în timpul sarcinii
Când tu ești în situația de a fi fumătoare și afli că ești însărcinată, dorința de a renunța la acest obicei, pentru binele copilului tăi, va fi foarte puternică. Din acest motiv, voința de a te lăsa de fumat este mare și poți reuși mai ușor să renunți la acest obicei.
Dacă este vorba despre ai noștri parteneri, renunțarea la fumat se poate realiza cu mai mare dificultate. Primul lucru pe care va trebui să-l afli este dacă partenerul tău își dorește să se lase de fumat cu adevărat. În cazul în care vrea acest lucru, totul va fi mai simplu. De exemplu, îl poți ajuta să-și fixeze o dată de la care se va opri din fumat și îl vei susține cât mai mult.
Dar se poate întâmpla să nu fie gata de așa ceva și atunci situația se complică. Este momentul în care cel mai bun lucru pe care-l poți face va fi să stabilești cu el câteva reguli, astfel încât să nu vă expună totuși chimicalelor provenite din fumul de țigară. De asemenea, explică-i de ce ții atât de mult să vă țină departe de fumul de țigară.
O astfel de regulă, pe care partenerul tău trebuie să o respecte, va fi să fumeze numai în afara casei. Sau dacă se întâmplă să fumeze în casă, să nu stea în aceeași încăpere cu tine și să aerisească rapid. În plus, îi poți spune, când vine de undeva, iar hainele sale miros a țigară, să le pună cât mai repede la aerisit sau chiar să le spălați.
Pentru a-l încuraja pe partenerul tău să renunțe la obiceiul de a fuma, întrucât este sănătos pentru întreaga voastră familie, laudă-l pentru fiecare zi în care a reușit să se abțină. Va fi o mare realizare pentru el, iar bebelușul vostru va veni într-o casă cu o atmosferă mai pură și mai sănătoasă.
Voi știați până acum cât de important este ca și al nostru partener să renunțe la fumat pe parcursul sarcinii noastre?
Citește și: Fumatul in sarcina: statistici si opinii ale medicilor specialisti pe care trebuie sa le stii
Surse:
www.americanpregnancy.org, www.babycenter.ca, www.romper.com