1. Mananca sanatos!
Sanatatea sarcinii depinde de santatea intregului tau organism. O alimentatie echilibrata este un factor primordial in dezvoltarea sarcinii. Tot ce mananci tu ajunge si la bebelus, de acea trebuie sa urmezi regulile alimentatiei sanatoase. In ce consta aceasta? In primul rand asigura-te ca aduci organismului tau aportul de fier, calciu, vitamine si acid folic de care acesta are nevoie.
Acidul folic joaca un rol esential in dezvoltarea creierului copilului si maduvei spinarii. Pe langa suplimentele de acid folic necesare in primele saptamani ale sarcinii, profita si de sursele naturale ca sucul de portocale, ficatul, salata verde, fasolea uscata, mazarea, broccoli, alunele, nucile. De asemenea, ai grija ca din dieta ta zilnica sa nu lipseasca fructele, legumele, lactatele, branzeturile, carnea slaba, pestele, sucurile naturale.
Desigur, ca orice insarcinata este posibil sa ravnesti la alimente nu tocmai sanatoase. Ai voie sa le incerci, cu conditia ca aceste pofte sa fie satisfacute in limite normale. Nu fa abuz si nu iti fa o obisnuinta din a manca fast-food. Nu numai ca sanatatea si greutatea ta vor fi periclitate, dar si fatul va avea de suferit. Toxinele ingerate ajung direct la cel mic fara ca tu probabil sa realizezi acest lucru.
2. Nu uita de medic!
Indiferent daca esti sau nu la prima sarcina, aceasta perioada este unica si speciala in viata oricarei femei. Trasformarile prin care treci sunt numeroase si ritmul in care organismul tau se schimba este unul alert. De acea trebuie sa te asiguri ca totul decurge in parametri normali. Pentru a fi sigura de acest lucru, vizitele la medic trebuie sa intre in rutina pe parcursul celor 9 luni. Specialistul este singurul in masura sa iti supravegheze sarcina si sa depisteze eventualele probleme si complicatii. Asigura-te ca toate analizele tale sunt in regula precum si de faptul ca ecografiile specifice fiecarui trimestru sunt facute la timp. Amanarea, in unele cazuri poate fi fatala. De aceea este bine sa previi, sa te informezi si sa fii precauta.
3. Fa sport!
Prin sport nu numai ca iti mentii greutatea in limite favorabile, dar contribui si la cresterea tonusului in perioada sarcinii. Miscarea zilnica este o adevarata binefacere pentru intreg organismul tau. Daca vremea iti permite, fa exercitii usoare in aer liber, bucura-te de natura si de aerul curat. Creierul si toate organele tale vor fi mult mai bine oxigenate si de asemenea starea ta psihica va fi una favorabila.
Ai grija la gradul de efort pe care il depui. Daca in primele luni poti depune un efort ceva mai mare, cu cat sarcina inainteaza, cu atat atentia la miscarile pe care le executi trebuie sa fie sporita. Exista antrenamente speciale pentru femeile insarcinate pe care le poti efectua si in intimitatea casei. Consulta un medic in prealabil care te va sfatui in ce anume sa practici si in ce masura. Nu uita ca deciziile pe care le iei nu sunt numai pentru tine, ci si pentru cel mic.
4. Odihneste-te!
Incearca sa te odihnesti cat mai mult, deoarece somnul din timpul sarcinii este vital atat pentru mama, cat si pentru fat. Ofera-i organismului somnul de care are nevoie. Fiecare mamica are un ritm diferit, de accea tu esti in masura sa stabilesti cat anume trebuie sa dormi. Desi primele luni de sarcina vor fi chinuitoare din cauza insomniei sau starii accentuate de oboseala, nu trebuie sa te ingrijorezi deoarece toate aceste manifestari sunt normale in timpul sarcinii. Ce trebuie sa faci este sa iti creezi un program, sa iti educi organismul in asa fel incat sa fie odihnit. In caz contrar, starile de nervozitate se vor instala rapid si un dezechilibru emotional este ultimul lucru pe care o mamica il doreste. Pentru a putea dormi cat mai bine, poti face plimbari seara in aer liber, poti bea ceaiuri din plante, recomandate de medicul tau sau poti consuma de asmenea un pahar cu lapte cald, inainte de culcare.
5. Spune NU tutunului si alcoolului!
Tutunul si alcoolul sunt inamicii numarul unu in timpul sarcinii. Nu numai ca nu ai voie sa fumezi, dar este necesar sa eviti pe cat posibil locurile destinate fumatorilor. Mediul nu este unul prielnic atat tie, cat si sarcinii tale. Alcoolul este, de asemenea, interzis in timpul sarcinii. Pentru a intelege cat mai bine gravitatea fumatului sau a consumului de alcool, trebuie sa stii ca aceste vicii sunt direct responsabile de posibilitatea aparitiei unor malformatii ale inimii sau membrelor precum si de aparitia sindromului Down la fat. Protejandu-te pe tine de aceste vicii iti protejezi in acelasi timp si sarcina.Avand grija de tine ai grija si de micutul tau. Invata sa te protejezi si sa oferi atentia adecvata sarcinii tale. In final, dupa cele 9 luni tot ce iti doresti este sa tii in brate un micut sanatos, iar tu, de asemenea, sa fii o mamica sanatoasa.
Pentru mai multe informatii, urmareste un interviu video cu medicul nutritionist Mihaela Bilic.
Intrebari la care medicul nutritionist ofera gravidelor raspunsuri:
1. Cum afecteaza alcoolul si nicotina fatul care se dezvolta in uter?
2. Este cafeaua permisa in timpul sarcinii?
|
Tu ai mai adauga un alt sfat in lista noastra?