Test de ovulație: tot ce trebuie să știi

Test de ovulație: tot ce trebuie să știi

Oana Voncick

Încerci să rămâi însărcinată? Atunci poți începe prin a stabili care este perioada ta cea mai fertilă, cu ajutorul unor teste de ovulație.  Parcurgând cu atenție articolul de mai jos vei afla detalii despre astfel de teste, astfel încât să poți alege varianta care te avantajează cel mai bine.

Testul de ovulație- ce este

Este un test care detectează concentrația hormonului LH din urină și îți va spune când să te aștepți să aibă loc ovulația.
O altă metodă de predicție a ovulației este un test ce urmărește modificările din salivă legate de apropierea ovulației.

Citește și: Cum calculezi zilele până la ovulație

Test de ovulație- variante

Așa cum s-a menționat anterior, testele de ovulație sunt disponibile în două variante. Să le cunoaștem îndeaproape!
Testul pe bază de urină (monitorul de fertilitate)
Măsurând nivelul de LH (hormonul luteinizant, care stimulează dezvoltarea și funcționarea ovarelor) din urină va putea să indice care este vârful de fertilitate a unei femei în cadrul unui ciclu ovarian. Astfel, datorită acestui test de ovulație, îți poți crește șansele de a rămâne însărcinată, știind care sunt zilele cele mai fertile dintr-o lună.
LH-ul va avea nivelul cel mai ridicat cu 24-36 de ore înainte de producerea ovulației. Cu 1-2 zile înainte ca aceasta să aibă loc, LH-ul poate fi și de 5 ori mai ridicat decât este în mod obișnuit.

Iată ce ar trebui să știi despre testul de ovulație care detectează LH-ul:
• Mai întâi, calculează-ți durata ciclului tău menstrual (începând cu prima zi de sângerare menstruală și până la prima zi de sângerare din următorul ciclu)- Dacă ai menstruații neregulate, raportează-te la cel mai scurt ciclu menstrual din ultimele 6 luni. În cazul în care lungimea ciclului tău menstrual variază de la lună la lună, va fi nevoie să faci mai multe teste de ovulație pentru a reuși să găsești perioada cea mai bună pentru a rămâne însărcinată

• Kit-ul de ovulație are două feluri de linii: una este linia de control, care îți spune că testul este funcționabil, iar cealaltă este linia de test propriu-zisă- Nivelul de LH este detectabil în momentul în care cea de-a doua linie este similară sau mai închisă la culoare cu cea care arată că testul tău funcționează

• Nu te folosi de prima urină de dimineață pentru a efectua testul de ovulație- Fiind foarte concentrată, este posibil să dea informații eronate

• Încearcă să reduci din cantitatea de fluide consumate cu aproximativ 2 ore înainte să faci testul-Excesul de lichide diluează urina, iar LH va fi mai dificil detectat

• Vei face tot posibilul să nu urinezi cu aproximativ 4 ore înainte de a efectua testul

• Folosește-te de un recipient steril pentru a colecta urina

• Dacă vei repeta testul, străduiește-te să colectezi urina cam la aceleași ore dintr-o zi

• Ține banda destinată testului în poziție verticală, asigurându-te că săgețile sunt îndreptate în jos

• Înmoaie în urină banda din cadrul testului de ovulație (cam 5 mm) și încearcă să o ții așa pentru cel puțin 5 secunde

• Scoate banda din urină și las-o în poziție orizontală

• Citește rezultatele în funcție de indicațiile de pe ambalajul testului tău de ovulație (de regulă, rezultatele sunt vizibile după 5-10 minute)

• Dacă linia de test este la fel de închisă sau mai închisă decât aceea care arată că testul este funcțional, ovulația ta va începe în 24-36 de ore

• Dacă ambele linii sunt vizibile, dar linia de test nu este mai închisă sau la fel de închisă precum aceea care demonstrează că testul este funcționabil, înseamnă că nivelul de LH nu a crescut încă

• Odată ce LH a fost detectat, nu mai are rost să faci alt test

Citește și: Totul despre hormonul luteinizant (LH)

Testul de ovulație pe bază de salivă
Este o metodă ușoară și rapidă de a vedea când este perioada ta cea mai fertilă. Testul cu salivă este posibil întrucât, atunci când se apropie ovulația, în cadrul salivei se poate observa formarea unui model similar unei frunze de ferigă (este rezultatul creșterii nivelului de sare din estrogen).
Cum funcționează testul de ovulație cu salivă:
• Vei face testul dimineața, la trezire

• Nu te spăla pe dinți, nu fuma, nu consuma lichide sau alimente înainte de a face testul

• Curăță bine dispozitivul de sticlă (lentila) din kit-ul testului tău

• Pune puțină salivă pe dispozitivul de sticlă (evită să se formeze bule de aer, apelând la saliva de sub limbă)

• Permite-i salivei să se usuce (cam 5 minute) și apoi o vei analiza prin microscopul din kit

• Dacă porți ochelari, nu îi vei mai purta când te vei uita la microscop

• Reglează-ți LED-urile disponibile în kit pentru a vedea cât mai bine ce s-a întâmplat cu saliva ta

• În cazul în care vezi puncte și cercuri, înseamnă că nu te apropii de ovulație. În schimb, dacă vei sesiza forma similară unei frunze de ferigă, ești aproape de ovulație

• Curăță bine lentila de sticlă după fiecare utilizare- Testele de ovulație cu salivă sunt reutilizabile și foarte discrete

Trebuie subliniat că un test de salivă nu are la fel de multă acuratețe precum un test de LH pentru că saliva poate lua forma de ferigă și în alte etape ale ciclului menstrual (mai ales dacă iei anumite medicamente, precum Clomid, indicat în caz de insuficiență ovulatorie).

Test de ovulație- În ce moment al zilei este cel mai bine să îl efectuezi

Fiecare brand de test cere ca testarea să se facă la momente diferite ale zilei. De pild, unele cer ca urina să fie analizată dimineața, în timp ce altele recomandă testul pentru orele după-amiezii, având în vedere că LH-ul este detectabil în urină după mai multe ore din zi.
Urmează instrucțiunile de utilizare din kit-ul pentru testul tău de ovulație, întrucât, pentru cele mai relevante rezultate, poate fi nevoie să-ți faci testul de două ori pe zi, dimineața și după-amiaza.

Testul de ovulație- Cât va dura până când vei primi un rezultat pozitiv

Fiecare femeie este diferită și din acest punct de vedere. De exemplu, unele dintre noi putem avea rezultate pozitive ale testului după câteva ore, altele după mai multe zile la rând.
În cazul în care LH-ul este secretat mult timp, atunci poți să ovulezi și să continui să primești rezultate pozitive la testul de ovulație de mai multe ori.

Testul de ovulație- Este necesar să aștepți un rezultat pozitiv pentru a desfășura activități sexuale?

Nu, nu este necesar, spun specialiștii. Astfel, tu vei fi în perioada cea mai fertilă cu 2-3 zile înainte de ovulație, ceea ce înseamnă că poți să ai activitități sexuale cu șansă mare de a rămâne însărcinată și până să vină un rezultat pozitiv al testului tău de ovulație.
De asemenea, dacă îți vei da seama de modificările apărute în secreția ta vaginală, care anunță ovulația (secreția devine mai densă, de culoare albă, iar pe măsură ce se apropie ovulația capătă o consistență similară albușului de ou), nu ai de ce să nu te implici în activități sexuale fără să ții cont de ceea ce îți va spune un test de ovulație.

Testul de ovulație- De ce nu primești niciodată un rezultat pozitiv

În unele situații, este posibil să nu beneficiezi de vreun rezultat pozitiv la un test de ovulație:
• Când creșterea nivelului de LH se produce pentru scurt timp- În vederea obținerii de rezultate concludente, este recomandabil să-ți faci testul de două ori pe zi

• Ai un ciclu menstrual lung- Rezultatele negative ale unui test de ovulație îți pot indica faptul că ai realizat testarea mult prea devreme

• Nu ovulezi- Motivele pentru care se întâmplă așa sunt foarte variate, de la prezența unor afecțiuni (cum ar fi sindromul ovarului polichistic de exemplu), până la stres

• Ești deja însărcinată

• Ai dat de teste care nu funcționează- Se poate întâmpla ca acestea să fie contrafăcute și să nu fie dotate cu linia de control care să fie vizibilă

Nu în ultimul rând, ține cont și de aceste aspecte: anumite medicamente pe care le iei pot afecta rezultatele unui test de ovulație. Spre exemplu, injecțiile care conțin hCG, cum ar fi Pergonal® (utilizat pentru stimularea producerii ovulației în caz de amenoree de exemplu) sau pastilele cu Clomiphene citrate (Clomid este un medicament folosit pentru tratarea infertilității sau pentru amenoree) pot interfera cu rezultatul testului.

Totodată, utilizarea pilulelor contraceptive poate interfera cu testul de ovulație. Sfatul medicilor este ca mai întâi să aștepți cât de cât o reglare a ciclurilor menstruale în cazul întreruperii/ modificării tratamentului cu astfel de pilule și după aceea să apelezi la testul de ovulație.

Pastile intr-un blister

Un test de ovulație poate fi util pentru detectarea unei sarcini?

Medicii avertizează asupra următorului aspect: există această posibilitate, dar nu te baza pe ea din următorul motiv: structurile moleculare ale LH-ului și a hCG-ului (gonadotropina corionică umană, un hormon secretat de placenta care începe să se formeze) sunt similare și greu de distins în urină. De aceea este indicat să apelezi la un test special pentru sarcină.

În cazul în care ai recurs de mai multe ori, pe parcursul mai multor luni, la teste de ovulație, și tot nu ai reușit să rămâi însărcinată, iar în calcul și alte posibilități de a afla când ai perioada cea mai fertilă dintr-o lună. De pildă, măsurarea temperaturii bazale (aceasta este temperatura corpului măsurată când corpul se află în repaos, după odihnă. De aceea, este ideal ca aceasta să fie verificată dimineața, după ce te-ai trezit. Odată cu apropierea ovulației, temperatura corpului tău va crește ușor. De exemplu, dacă în mod obișnuit, înainte de ovulație, temperatura medie a corpului unei femei este cuprinsă între 35,6-36,7ºC, după producerea ovulației aceasta este de 36,1-37,2ºC) sau observarea modificările secrețiilor vaginale sunt metode alternative care te pot ajuta din acest punct de vedere.

Un test de ovulație poate fi utilizat ca metodă contraceptivă?

Nu este recomandat să iei în calcul așa ceva, întrucât creșterile de LH pot fi detectate cu 24-48 de ore înainte de ovulație, în timp ce sperma poate supraviețui în organism până la 5 zile.
Mai mult decât atât, dacă vei desfășura activități sexuale înainte de o detectare a LH-ului printr-un test de ovulație, este posibil ca fertilizarea să se producă.

Test de ovulație-Opțiuni de pe piața românească

În prezent, pe piața de la noi pot fi găsite atât teste de ovulație pentru detectarea LH-ului din urină, cât și cele care utilizează saliva. Ambele variante se găsesc atât în farmacii, cât și în magazinele online.
În ceea ce privește testele care funcționează pe bază de urină, acestea sunt cuprinse, în general, între 12 și 17 lei, în funcție de numărul de bezi de test puse la dispoziție. De exemplu, unele teste de ovulație sunt dotate cu 3 benzi, în timp ce altele oferă 5 benzi. Foarte avantajoase sunt și testele de ovulație care pot fi achiziționate alături de un test de sarcină, oferit cadou (un astfel de set poate costa doar 13 lei).

Referitor la testele de ovulație cu salivă, ele sunt mai scumpe, dar au marele avantaj că pot fi reutilizate. În plus, unele sunt foarte performante, nu necesită baterii, sunt confecționate din materiale ecologice și sunt foarte discrete. Cu toate acestea, acuratețea lor este, în general, în jur de 95%, mai redusă decât la testele de ovulație care utilizează urina (acuratețea lor este de aproximativ 97-99%).
Nu în ultimul rând, anumite teste de ovulație cu salivă au disponibile și aplicații pentru iPhone sau pentru Android.
Prețurile acestor teste de ovulație variază, în medie, între 80 lei și în jur de 150 de lei, în funcție de facilitățile oferite.

Tu ai apelat până acum la un test de ovulație? 

Surse:

www.americanpregnancy.org,www.avawomen.com, www.flo.health, www.pilulka.ro, www.pcfarm.ro

Surse poze:
www.youtube.com, www.pixabay.com

 

 

 

Articolul urmator
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația
O sarcină gemelară poate da un test de sarcină fals negativ? Care este explicația

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi
    Bananele și colonul iritabil: tot ce trebuie să știi

    Colonul iritabil este o tulburare digestivă inflamatorie, ale cărei simptome sunt crampele și durerea în zona abdominală, schimbările de tranzit intestinal, balonarea,...

    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi
    Viața de familia cu un câine de talie mare - tot ce trebuie să știi

    Te gândești să adopți un prieten pe viață pentru tine și familia ta? Ei bine, mărimea este un factor important de care trebuie să ții cont atunci când decizi că vrei...

    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent
    Tot ce trebuie să știi despre vaccinul hexavalent

    Tehnologia avansează în mod constant în ceea ce privește știința medicală, așa încât asistăm, an de an, la introducerea pe piață a unor noi vaccinuri, cu...

    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament
    Tot ce trebuie să știi tu, ca părinte, despre atașament

    Atașamentul apare încă din primele zile de viață și reprezintă conexiunea emoțională puternică între bebeluș și persoana care îl îngrijește. Acest concept...

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii
    Tot ce trebuie să știi despre psoriazis la copii

    Printre afecțiunile pielii se află și bolile autoimune cutanate, ce survin când sistemul imunitar va ataca propriile țesuturi. Aceste boli pot afecta și copiii, iar pentru unele...

    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi
    Îmbunătățirea atenției și memoriei la copil: tot ce trebuie să știi

    Creierul copiilor trece prin numeroase transformări pe măsură ce se dezvoltă. Aceste transformări permit și îmbunătățirea abilităților cognitive, inclusiv a capacității de...

    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii
    Tot ce trebuie să știi despre enzimele digestive la copii

    Problemele digestive sunt destul de frecvente în rândul celor mici. Acestea apar, de cele mai multe ori, în primii ani de viață și pot continua pe măsură ce copilul se...

    © 2024 Qbebe