De ce sarcinile gemelare pot da un test de sarcină fals negativ
Testele de sarcină măsoară nivelul hormonului gonadotropină corionică umană (hCG) din urină. Acest hormon este produs de placentă și este prezent în sânge sau în urină în jurul zilei a 10-a sau a 11-a zi de la concepție, adică de la momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul. Nivelul de gonadotropină corionică umană rămâne ridicat până la finalul primului trimestru de sarcină, apoi începe să scadă. Odată ce placenta produce hormonul, organismul secretă mai mult estrogen și progesteron. Împreună cu gonadotropina corionică umană, estrogenul și progesteronul contribuie la îngroșarea mucoasei uterine și îi transmit corpului să nu mai declanșeze menstruația.
În general, nivelul de gonadotropină corionică umană se dublează la fiecare două-trei zile în primele săptămâni de sarcină. Dacă ești însărcinată, în corpul tău ar trebui să se regăsească o cantitate suficientă a acestui hormon pentru a fi detectat printr-un test de sarcină cam la 10 zile de la concepție.
În situația în care este vorba despre o sarcină gemelară sau multiplă, nivelul de gonadotropină corionică umană este atât de ridicat, încât testul de sarcină indică un rezultat fals negativ. Practic, un nivel al hormonului de peste 500.000 mIU/mL determină testele de sarcină să nu poată indica un rezultat corect. Explicația medicilor este următoarea: nivelurile foarte ridicate de hCG din primele zile de sarcină, în cazul unei sarcini gemelare sau multiple, împiedică anticorpii să se lege de el. Aceștia devin saturați de hormonul hCG și nu mai pot indica un rezultat pozitiv, așa cum ar trebui.
Un exemplu care explică un asemenea fenomen poate fi regăsit și într-un studiu de caz apărut în anul 2022 în revista „Cureus”. Astfel, o femeie în vârstă de 34 de ani, avea un rezultat negativ al unui test de sarcină efectuat acasă, dar se prezentase ulterior la camera de gardă cu grețuri severe. Ulterior, după efectuarea unei ecografii, s-a dovedit că femeia respectivă avea sarcină multiplă, mai exact tripleți. Medicii care au examinat-o au ajuns la concluzia că testul de sarcină arătase un rezultat fals negativ din pricina nivelului foarte ridicat al hCG din urină.
Alte cauze responsabile de un test de sarcină fals negativ
Printre cele mai cunoscute cauze care conduc la un rezultat fals negativ al unui test de sarcină, în afară de prezența unei sarcini gemelare sau multiple, se regăsesc:
Faptul că recurgi prea devreme la testul de sarcină
Pentru a avea parte de rezultate cât mai precise ale testului, este necesar ca nivelul hormonului hCG să fie de cel puțin 20 mIU/mL. De aceea, în general, medicii recomandă efectuarea testului la aprox. o săptămână de la întârzierea menstruației.
Este însă important să îți calculezi corect data la care ar fi trebuit să îți vină ciclul. Dacă nu reușești, nu este exclus să ai un test de sarcină fals negativ, cu atât mai mult cu cât hormonul hCG ajunge în sângele viitoarei mame după implantare care, de obicei, are loc la 6 până la 10 zile de la ovulație.
Ca să îți fie mai la îndemână să efectuezi calcule corecte, dacă ai un ciclu menstrual neregulat, poți recurge la un calculator pentru ovulație.
Utilizarea incorectă a testului sarcină
În cazul în care nu folosești testul de sarcină respectând întocmai instrucțiunile date, se poate ajunge la un rezultat fals negativ. Spre exemplu, una dintre cele mai frecvente astfel de greșeli este să te uiți prea repede la rezultatul indicat de test.
Urina prea diluată
Medicii ginecologi atrag atenția asupra acestui fapt: în special în primele zile de la implantare, când nivelul gonadotropinei corionice umane este încă scăzut, cantitatea de apă din urină poate influența rezultatul unui test de sarcină. Din acest motiv, nu poate fi detectat corect nici hormonul hCG.
Pentru a evita un test de sarcină fals negativ din cauza urinei diluate, este preferabil să te străduiești să faci testul de îndată ce te trezești, când urina este mai concentrată sau să încerci să nu consumi cantități ridicate de apă înainte să-l efectuezi.
Faptul că testul de sarcină este expirat sau are un defect de fabricație
Pentru a afla rezultatul real al testului, este cazul să achiziționezi un nou test și să-l folosești respectând corect instrucțiunile producătorului.
În afară de cauzele menționate, poți fi pusă în fața faptului de a avea un test de sarcină fals negativ dacă este vorba despre:
O sarcină extrauterină
Acest tip de sarcină se referă la cea care se dezvoltă în afara uterului. În cazuri rare, o sarcină extrauterină duce la rezultate fals negative ale unui test de sarcină întrucât formarea placentei este întârziată, ceea ce are impact și asupra producerii hormonului hCG.
Printre manifestările care indică o sarcină extrauterină se numără:
- Crampe abdominale;
- Stări de greață;
- Stări de amețeală, de slăbiciune;
- Sângerări vaginale;
- Dureri în rect, la nivelul unui umăr și/sau al gâtului.
O sarcină molară
Foarte rar, un rezultat fals negativ al unui test de sarcină este generat de o sarcină molară, adică de o complicație a sarcinii ce apare în urma unei erori genetice, responsabilă de dezvoltarea unui țesut anormal la nivelul uterului. O sarcină molară favorizează creșteri mari ale nivelului de hCG, la fel ca în cazul unei sarcini multiple.
Prezintă-te cât mai rapid la medic dacă te afli în oricare dintre următoarele situații:
- Rezultatul negativ al testului de sarcină este însoțit de simptome precum absența menstruației, grețuri și vărsături;
- Durere sau presiune în zona pelvisului;
- Sângerare vaginală abundentă după un test de sarcină pozitiv.
Cum procedezi dacă ai un test de sarcină fals negativ
Dacă ai îndoieli în legătură cu rezultatul testului de sarcină efectuat, urmează sfaturile de mai jos:
- Repetă testul: poți aștepta aprox. o săptămână de la efectuarea primului test ca să te asiguri că și hormonul hCG are suficient răgaz să crească;
- Respectă cu strictețe toate indicațiile ce însoțesc un test de sarcină;
- Consultă-te cât mai rapid cu un medic ginecolog: acesta îți poate recomanda analize de sânge și o ecografie pentru a se confirma dacă ești într-adevăr însărcinată.
Nu uita că un rezultat fals negativ al unui test de sarcină nu este vizibil frecvent și, dacă te confrunți cu manifestări specifice sarcinii în ciuda rezultatului primit, nu mai sta pe gânduri și adresează-te cât mai rapid unui medic.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: babycenter.com, cureus.com, flo.health, healthline.com, my.clevelandclinic.org, sfatulmedicului.ro, verywellfamily.org, webmd.com