Barbatii si fertilizarea Contributia barbatilor in ceea ce priveste fertilizarea se poate traduce in cifre astfel: sperma ejaculata contine in jur de 200 de milioane de spermatozoizi. |
Intre 15 si 45 de milioane din cei 200 de milioane de spermatozoizi sunt suficient de sanatosi pentru a fertiliza un ou, insa doar 400 din ei supravietuiesc. Din cei 400, doar aproape 40 de speramatozoizi reusesc sa treaca mai departe de mediul ostil al vaginului.
La finalul traseului, un singur spermatozoid va ajunge sa fertilizeze ovulul.
Cat de asemanator este ceasul biologic al femeilor cu cel al barbatilor?
Atunci cand vine vorba despre fertilitate si ceas biologic, situatia este una similara pentru femei si barbati. Pe masura ce inaintam in varsta,fertilitatea scade.
In cazul barbatilor, odata cu inaintarea in varsta calitatea spermei scade (volumul, motilitatea spermatozoizilor scade sau capata forme anormale, ceea ce poate provoca aparitia ulterioara a unor anomalii genetice ale fetusului)
Care sunt cauzele infertilitatii la barbati?
Exista mai multe cauze care pot provoca infertilitatea. Stilul de viata, factorii genetici, factorii psihologici sunt considerate a fi cauzele din spatele altor cauze precum: mobiltatea scazuta a spermatozoizilor, forma anormala a acestora, infectiile, etc.
Astfel, in anumite cazuri, organismul barbatilor produce anticorpi care afecteaza sperma. Anticorpii ajung sa atace spermatozoizii in drum spre ovar, ceea ce previne fertilizarea.
In alte cazuri, fertilitatea nu este afectata de sperma in sine, ci de imposibilitatea spermatozoizilor de a ajunge acolo unde trebuie. In acest sens vorbim despre:
• Ejaculare retrograda - sperma este ejaculata in vezica
• Absenta vaselor deferente - reprezinta o problema genetica in urma careia barbatilor le lipsesc conductorii spermei
• Existenta unei obstructii intre testicule si penis
O alta cauza a infertilitatii este denumita in termeni medicali varicocel. Varicocelul este cea mai des intalnita cauza care afecteaza fertilitarea la barbati si consta in formarea anormala a unor vene deasupra testiculelor. Anomalia se poate, insa, corecta cu ajutorul unei interventii chirurgicale.
Trebuie subliniat, de asemenea, ca problema infertilitatii este una proportional egala, atat in cazul femeilor, cat si al barbatilor. Studiile facute in domeniu arata ca in proportie de 30% din cazurile de infertilitate, cauza este atribuita barbatilor, iar in alte 30% din cazuri, cauza este atribuita ambilor parteneri.
Cum poate fi testata fertilitatea la barbati?
Totul incepe cu o vizita la urolog. Controlul medical va consta, in primul rand, intr-o evaluarea a istoricului medical (ce medicamente au fost luate, ce interventii chirurgicale au fost efectuate), a stilului de viata, dar si a istoricului din punct de vedere al vietii sexuale (medicul va fi interesat in mod special de masura in care pacientul a avut sau nu vreo boala cu transmitere sexuala).
Orice control medical va presupune si luarea unei probe de sperma pentru a fi analizata.