Identificarea perioadei fertile este esențială atunci când vrei să rămâi însărcinată. Poți stabili cu exactitate perioada fertilă dacă știi ce este și cum se desfășoară ovulația, care este durata ciclului tău menstrual, dar și care sunt simptomele ovulatorii. Uneori, însă, calculul perioadei fertile devine destul de complicat, mai ales în cazul femeilor cu un ciclu menstrual neregulat sau când simptomele ovulației nu sunt atât de evidente. În astfel de situații, de mare ajutor sunt testele de ovulație, din ce în ce mai folosite de femeile care vor să rămână însărcinate. Iată tot ce trebuie să știi despre ovulație și testele de ovulație!
Ce este ovulația, când are loc și ce simptome are
Ovulația are loc când un ovul matur este eliberat de la nivelul unui ovar. Perioada fertilă, când șansele de a rămâne însărcinată cresc considerabil, coincide cu o perioada de cinci zile înainte și după ovulație. Există și câteva semne care te anunță că ești la ovulație: dureri abdominale, creșterea libidoului, secreții vaginale mai abundente (lichidul are o textură vâscoasă, asemănătoare albușului de ou), temperatura bazală crește și sânii devin ceva mai dureroși. Unele femei simt din plin aceste simptome, în timp ce altele nici măcar nu le sesizează.
Dacă ai un ciclu menstrual regulat, poți calcula foarte ușor perioada fertilă prin metoda calendarului. În ziua de azi există destul de multe aplicații pe telefon pentru calcularea perioadei fertile, astfel că nu îți va fi deloc greu să afli când vei fi la ovulație dacă ai un ciclu menstrual regulat. Trebuie, totuși, să fii conștientă de faptul că această metodă, a calendarului, nu este întotdeauna precisă, căci uneori organismul îți poate juca feste. La fel și în cazul unui ciclu menstrual neregulat, când metoda calendarului nici nu își mai are rostul, fiindcă nu știi niciodată cu exactitate când îți vine menstruația astfel încât să poți calcula perioada fertilă.
În astfel de situații, de ajutor sunt testele de ovulație, pe care le poți cumpăra din farmacii și care îți pot spune cu precizie când te afli în perioada fertilă, în așa fel încât să poți rămâne însărcinată mai ușor.
Ce sunt testele de ovulație și cum funcționează?
Testele de ovulație detectează concentrația hormonului luteinizant (LH) din urină, pentru a afla care este cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată. Hormonul LH este prezent mereu în urină sau în sânge, însă nivelul sau tinde să crească pe măsură ce te apropii de perioada ovulației, de regulă cu 1-2 zile înainte.
Testele de ovulație sunt de mare ajutor mai ales pentru femeile cu un ciclu menstrual neregulat, pentru care depistarea perioadei fertile reprezintă o provocare.
Care este diferența dintre testele de ovulație și testele de sarcină?
Deși atât testele de ovulație, cât și testele de sarcină au forme de prezentare și de utilizare similare, acestea identifică prezența unor hormoni diferiți. În timp ce testele de ovulație te ajută să afli momentul optim pentru conceperea unui bebeluș, identificând prezența hormonului LH în urină, testele de sarcină identifică prezența hormonului HCG, secretat de învelișul embrionului în curs de dezvoltare, în timpul sarcinii.
Când se face testul de ovulație?
Înainte să faci un test de ovulație, este important să știi care este durata ciclului tău menstrual, care începe în prima zi de sângerare și se încheie în ziua de dinaintea următoarei menstruații. Dacă ai un ciclu menstrual neregulat, ia în calcul cel mai scurt ciclu pe care l-ai avut în ultimele trei luni.
În majoritatea cazurilor, ovulația are loc cu 12-16 zile înaintea de declanșarea următoarei menstruații. De exemplu, dacă prima zi de sângerare este 1 noiembrie, iar ciclul tău menstrual are o durată medie de 27 de zile, perioada ta de ovulație ar trebui să fie undeva între 15-19 noiembrie. Ceea ce înseamnă că poți face un prim test de ovulație pe 14 noiembrie. Este necesar să faci zilnic câte un test de ovulație, până când se detectează o creștere a hormonului luteinizant (LH).
Unde se găsesc testele de ovulație și cum se folosesc?
Testele de ovulație se găsesc online sau în farmacii și nu sunt deloc greu de folosit. Detalii pe ForteVita.ro. Este foarte important să citești instrucțiunile de pe prospectul produsului, întrucât acestea pot să difere de la test la test. de obicei, testele de ovulație trebuie făcute mai multe zile consecutiv, la aceeași oră, până la depistarea unui nivel crescut al hormonului LH.
Pașii de folosire a unui test de ovulație sunt foarte simpli:
- Colectezi urină într-un recipient steril (se găsesc în farmacii);
- Introduci testul de ovulație în recipientul respectiv până la nivelul săgeților indicatoare. Timpul este indicat pe prospectul testului;
- Scoți testul din recipient și îl așezi pe o suprafață dreaptă.
Dacă testul de ovulație este negativ, înseamnă că nu ești în perioada de ovulație. Dacă testul de ovulație este pozitiv, ovulația se va produce în următoarele 24-48 ore, iar dacă rezultatul este invalid, testul trebuie repetat următoarea zi.
Care sunt cele mai bune teste de ovulație?
Pe piață sunt disponibile mai multe tipuri de teste de ovulație, care însă funcționează pe același principiu - depistarea hormomului LH în cantități mari. Testele de ovulație pe baza de urină (există și teste de salivă, dar nu sunt la fel de precise precum cele de urină) au o acuratețe de 99% în identificarea momentului ovulației, inclusiv în cazul unui ciclu menstrual neregulat.
Pentru a identifica mai ușor perioada de ovulație, noi îți recomandăm testele de ovulație Barza de la Forte Vita Farm. Testul de ovulație Barza este un test rapid, care depistează prezența hormonului luteinizat (LH) în urină, pentru a afla care este cea mai bună perioadă în care poți rămâne însărcinată.
Setul include 5 teste de ovulație + 1 test de sarcină, iar înainte de utilizare:
Asigură-te că ai în casă și câteva teste de sarcină, fiindcă nu poți folosi un test de ovulație ca și test de sarcină! Singurul lucru pe care ți-l poate spune un test de ovulație este momentul în care corpul tău se află în perioada de maximă fertilitate.
Așadar, testele de ovulație sunt extrem de utile în procesul de concepere a unui copil. Nu trebuie, însă, să pornești cu ideea că vei rămâne însărcinată din prima lună în care le vei folosi, mai ales dacă până acum ai folosit contraceptive hormonale sau alte tratamente împotriva fertilității. O vizită la medicul obstetrician te va scăpa de stres și îți va răspunde la toate întrebările pe care le ai despre concepție și teste de ovulație!
Surse foto: istockphoto.com