De foarte multe ori fibromul uterin, atunci cand nu ia
dimensiuni considerabile, nu provoaca niciun simptom sever. Este bine,
insa, ca el sa fie tinut sub observatie pentru ca, in unele cazuri,
poate pune in pericol sarcina. |
Una dintre cele mai mari complicatii care poate surveni atunci cand fibromul si sarcina coexista este aceea de crestere a riscului de a avorta spontan sau de a naste prematur.
Un alt risc ar fi legat de pozitia copilului. Fibromul poate face ca fatul sa aiba o pozitie anormala inainte de nastere, poate face travaliul sa dureze mai mult decat ar trebui sau poate ajunge, chiar (in rare cazuri) sa blocheze canalul de nastere.
Cele mai frecvente simptome care apar atunci cand fibromul si sarcina coexista sunt:
- Durerile abdominale
- Senzatia de urnizare frecventa
- Sangerari vaginale
- Dureri in zona pelviana
- Constipatie
De multe ori, mai ales cand fibromul este asimptomatic, nici macar nu ne dam seama ca avem o astfel de tumoare. De aceea, este important ca inainte de a ramane insarcinata sa treci printr-un control medical amanuntit, printr-o examinare cu ultrasunete pentru a stabili prezenta sau absenta unui fibrom.
Examinarea cu ultrasunete va permite medicului sa stabilieasca dimensiunea si locatia exacta a tumorii si sa decida daca fibromul poate afecta sau nu viitoarea sarcina. De asemenea, medicul va stabili daca este nevoie de o interventie chirurgicala pentru eliminarea fibromului, inainte de o sarcina.
Daca fibromul este pozitionat aproape de tubul falopian, ar putea duce, insa, in extrema in care nu vei putea sa ramai insarcinata.
Pe de alta parte, fibromul nu reprezinta mereu un pericol. O sarcina poate fi dusa pana la capat, fara probleme, chiar daca la nivelul uterului s-a format si un fibrom.