De regula, numarul de spermatozoizi este de 200 de milioane/ ejaculare, desi doar 400 dintre ei supravietuiesc, odata eliberati. Dintre acestia, cam 40 reusesc sa ajunga in vecinatatea ovulului dupa ce trec de mediul ostil creat de vagin.
In urma unui alt proces, are loc o explozie ce produce un orificiu in ovul, pe unde intra spermatozoidul ramas. Fertilitatea la barbati poate intampina destul de multe probleme, ce constau intr-o motilitate scazuta, un numar scazut de spermatozoizi, o morfologie anormala (forma neobisnuita) si probleme cu lichidul seminal.
Exista multi factori care pot duce la aceste dereglari, incepand cu modul de viata, fiziologia si terminand cu factorul genetic. Pentru a evita orice fel de afectiune, urmeaza urmatorii pasi:
- Renunta la fumat – tutunul duce la o proasta motilitate a spermatozoizilor si la o dezvoltare necorespunzatoare a acestora.
- Evita bauturile alcoolice, care pot face sa scada numarul de spermatozoizi sanatosi.
- Pastreaza controlul asupra greutatii – obezitatea, dar si o scadere in greutate pot face ca lichidul seminal sa le dauneze speramtozoizilor, iar conceptia sa nu se poata realiza.
- Nu exagera cu exercitiile fizice – ele pot dauna sanatatii, facand sa creasca nivelul testosteronului si sa se dezvolte alte parti ale corpului in detrimentul aparatului sexual.
- Ia-ti vitaminele la timp si evita mediile toxice.
Pentru a fi sigur ca totul este in regula, poti recurge la o serie de teste, cum ar fi: o analiza a lichidului seminal si a spermei, un control fizic, o evaluare a starii hormonale si chiar o analiza genetica. Daca vrei sa afli mai multe lucruri despre fertilitatea la barbati si cum sa fii in forma maxima pentru conceptie, intreaba-ti medicul si citeste si articolul nostru despre infertilitate si disfunctii sexuale.