Fibromul uterin subseros apare, de obicei, sub invelisul extern al
uterului. El tinde sa capete dimensiuni mai mari decat alte fibroame, iar explicatia pentru dimensiunile mai mari sta in accesul la sange. |
Pentru ca fibromul subseros se pozitioneaza in exteriorul invelisului uterin, el are acces mai mare la sange. Cum sangele "hraneste" in general fibroamele uterine, fibromul subseros poate sa creasca mai repede decat un fibrom obisnuit.
Care sunt simptomele in cazul unui fibrom subseros?
- marirea abdomenului din cauza dimensiunilor fibromului
- dificultati de urinare ca urmare a faptului ca fibromul pune presiuni la nivelul vezicii urinare
- dureri in zona pelviana (fribromul are nevoie de sange, daca sangele nu ajunge la fibrom, lipsa de oxigen duce la moartea tesutului a unei parti din fibrom, lucru care provoaca durere)
- dureri de spate
Fibrom subseros sau chist ovarian?
Uneori fibromul subseros este confundat cu un chist ovarian. O examinare cu ultrasunete nu reuseste sa ofere un diagnostic exact, prin urmare medicii se baseaza pe imagistica prin rezonanta magnetica (RMN) pentru a distinge intre fibrom si chist.
Poate un fibrom subseros sa provoace infertilitate?
In mod normal fibromul subseros nu provoaca infertilitate. Totusi, trebuie tinut cont ca un astfel de fibrom, aflat la nivelul suprafetei exterioare a uterului, poate creste in dimensiuni si poate pune presiune asupra organelor ce il inconjoara.
Se poate intampla ca un fibrom subseros sa preseze tuburile falopiene. In acest caz, poate fi provocata infertilitatea pentru ca fibromul blocheaza tubul, iar fecundatia dintre spermatozoid si ovul nu mai are loc.
De asemenea, daca fibromul subseros este foarte mare, anatomia pelvisului se modifica, ceea c ear putea face dificila pentru tubul fallopian sa colecteze ovulul in perioada de ovulatie.
Cum poate fi eliminat un fibrom subseros?
Pentru ca un fibrom subseros se gaseste in exteriorul uterului, medicii sunt de parere ca este mult mai usor de eliminat decat alte tipuri de fibroame. Cea mai folosita metoda in acest caz este miomectomia laparoscopica, o procedura care prespune realizarea unor mici incizii in zona abdominala pentrua a extrage fibromul.
De asemenea, o a doua varianta posibila pentru a scapa de fibromul subseros este embolizarea, tratament care este obstructioneaza calea sangelui si a nutrientilor catre fibrom.
O decizie cu privire la metoda de tratament in cazul unui fibrom uterin subseros se va lua impreuna cu medicul specialist, in urma unei examinari amanuntite.