- Cine trebuie sa efectueze Triplul Test in Sarcina?
- Ce reprezinta Triplul Test in Sarcina?
- De ce se numeste triplu test?
- Care sunt malformatiile depistate prin intermediul Triplului Test?
- Cat de sigur este Triplul Test?
- Cand trebuie efectuat Triplul Test in Sarcina?
- Cat costa Triplul Test de Sarcina?
- Ce riscuri are Triplul Test in Sarcina?
- Rezultate
Cine trebuie sa efectueze Triplul Test in Sarcina?
In mod normal, orice femeie insarcinata trebuie sa realizeze acest test, insa exista si situatii speciale in care aceasta procedura este vitala:
- Daca in familie exista deja cazuri de defecte din nastere;
- Daca ai peste 35 de ani;
- Daca ai folosit medicamente sau substante stupefiante cu efect nociv asupra dezvoltarii bebelusului;
- Daca ai diabet si primesti tratament cu insulina;
- Daca ai contactat o infectie virala in timpul sarcinii;
- Daca ai fost expusa unui nivel mare de radiatii in timpul sarcinii.
Ce reprezinta Triplul Test in Sarcina?
Triplul Test in Sarcina nu reprezinta un test diagnostic ce ofera posibilitatea detectarii unei probleme, el doar evalueaza riscul bebelusului de a dezvolta anumite afectiuni, anomalii congenitale. Se bazeaza pe concentratia in sange a trei hormoni: alfa-fetoproteina (AFP), beta-gonadotropina corionica umana (beta-hCG) si un tip de estrogen (estriolul neconjugat sau uE3). Pentru realizarea Triplului Test se foloseste o cantitate foarte mica de sange venos. Pentru dovedirea diagnosticului suspectat prin Triplu Test se apeleaza la o serie de alte investigatii.
De ce se numeste triplu test?
Pentru ca determina trei parametri biochimici din sangele gravidei. In functie de valorile depistate, mai mici sau mai mari decat cele normale, este esential sa realizezi investigatii suplimentare pentru confirmarea suspiciunii de anomalie.
Care sunt malformatiile depistate prin intermediul Triplului Test?
Triplul Test in Sarcina ajuta la depistarea defectelor de tub neural si a anomaliilor cromozomiale precum Trisomia 18 si 21- sindromul Down. Astfel, daca se constata un nivel ridicat de afla-fetoproteina in sange, este posibil ca cel mic sa prezinte un defect al tubului neural (mai exact creierul si coloana vertebrala), defecte precum spina bifida sau anencefalie. Daca, dimpotriva, rezultatele triplului test releva un nivel scazut al alfa-fetoproteinei (AFP) si al estriolului, acest lucru poate fi din cauza Trisomiei 21 (Sindromul Down), Trisomiei 18 (Sindromul Edwards) sau din cauza altei anomalii cromozomiale.
Cat de sigur este Triplul Test?
Medicii spun ca siguranta testului este de maxim 80%. Daca ai peste 35 de ani sau daca ai avut in familie persoane cu malformatii, este neaparat necesar sa efectuezi o serie de investigatii suplimentare, chiar daca testul arata ca sarcina si bebelusul se dezvolta normal.
Chiar daca testul a iesit negativ, daca ai peste 40 de ani, nu trebuie sa te opresti aici. Te sfatuim sa apelezi si la amniocenteza, ecografii in fiecare luna de sarcina sau cel putin doua ecografii 3D, pentru a fi 100% sigura ca bebelusul este perfect sanatos.
Cand trebuie efectuat Triplul Test in Sarcina?Studiile au aratat ca sensibilitatea maxima pentru triplul test este in saptamanile de sarcina 16-18, insa medicii recomanda femeilor sa realizeze acest test in intervalul 14-21. Cu toate acestea, pentru a avea suficient timp pentru realizarea investigatiilor, intervalul optim este de 15-18 saptamani de sarcina. Cat costa Triplul Test de Sarcina?Testul pentru depistarea anomaliilor bebelusului se poate realiza in majoritatea spitalelor de stat, dar si in clinici private pentru suma de doar 100-150 RON. |
|
Ce riscuri are Triplul Test in Sarcina?
Triplul Test nu prezinta nicio reactie adversa, nici pentru gravida, nici pentru bebelus. Dureaza destul de putin, aproximativ 5-10 minute pentru recoltarea sangelui si 10 minute ecografia, fiind total nedureros.
Rezultate
Rezultatele testului sunt disponibile in cateva zile, asteptarea nu este lunga.
|
Tu ti-ai realizat Triplul Test de Sarcina? Care a fost rezultatul?