- Beneficiile aduse de consumul de salată verde în timpul sarcinii
- Salata verde conține vitamina C
- Salata verde are și vitamina K
- Salata verde conține fier
- Salata verde este o sursă de vitamina B1
- Salata verde este și sursă de vitamina A
- Salata verde are în componență și potasiu
- Salata verde conține și fosfor
- Salata verde este bogată în fibre
- Alte motive pentru care este bine să consumăm salată verde în sarcină
- Ne va ajuta să avem un somn mai bun
- Salata verde poate reduce nivelul de colesterol
- Salata verde ne va ajuta să „ținem în frâu" anxietatea
- Salata verde ne protejează sănătatea creierului
- Cum să alegem salata verde cea mai potrivită pentru perioada sarcinii
- Precauții legate de consumul de salată verde în sarcină
Beneficiile aduse de consumul de salată verde în timpul sarcinii
Salata verde este un aliment adecvat pentru perioada sarcinii, în condițiile în care este plină de tot felul de nutrienți valoroși, atât pentru mamă, cât și pentru făt. Să-i cunoaștem pe cei mai importanți:
Salata verde conține vitamina C
Din acest motiv, salata verde ne poate ajuta în două moduri: ne va întări sistemul imunitar și va diminua riscul apariției de tot felul de malformații la copil (precum „Spina bifida" sau malformații ale vălului palatin).
De asemenea, dacă vom consuma regulat salată verde în timpul sarcinii vom fi mai puțin predispuse să ne confruntăm cu anemie.
Citește și: Anemia la gravide: cauze, simptome, tratament
Salata verde are și vitamina K
Această vitamină este utilă întrucât ne va ajuta în procesul de coagulare a sângelui, reducând șansele apariției hemoragiilor puternice la naștere.
În plus, consumând salată verde pe parcursul sarcinii, vitamina K va ajunge și la făt și îl va ajuta în buna dezvoltare a sistemului osos (în condițiile în care facilitează absorbția calciului).
Salata verde conține fier
În special în timpul sarcinii avem nevoie de mai mult fier (cu precădere în cel de-al doilea și al treilea trimestru), întrucât fluxul sanguin din corpul nostru își mărește volumul cu 50%. Astfel, este nevoie să se producă mai multă hemoglobină, ceea ce presupune existența unor resurse mai mari de fier.Totodată, asigurându-ne necesarul de fier vom preveni apariția anemiei.
S-a calculat că o porție de salată verde ne poate furniza cam 5% din necesarul zilnic.
Salata verde este o sursă de vitamina B1
Cunoscută și sub denumirea de tiamină, această vitamină din grupul B complex este utilă în timpul sarcinii, dar nu numai, din următoarele motive: asigură o bună sănătate a pielii, părului și ficatului, dar protejează și sistemul nervos.
Spre exemplu, o cană de frunze de salată verde conțin cam 0,192 mg de vitamina B1, iar dacă vom bea suc de salată ne vom asigura astfel cam 14% din doza zilnică necesară.
Salata verde este și sursă de vitamina A
Această vitamină este un antioxidant natural care ne protejează celulele corpului de radicalii liberi și de toxine. Cu atât mai mult avem nevoie de așa ceva în perioada sarcinii, așa că este cazul să nu ocolim consumul de salată verde.
Putem să o consumăm ca atare sau sub formă de suc. S-a estimat că o singură porție de salată proaspătă ne va furniza mai mult de 80% din doza zilnică recomandată.
Salata verde are în componență și potasiu
Potasiul este un mineral esențial, care ne ajută să ne menținem un echilibru al acizilor și bazelor din corp. În plus, contribuie la sănătatea sistemului muscular și stimulează buna funcționare a inimii.
Iată de ce salata verde nu trebuie evitată în timpul sarcinii, cu atât mai mult cu cât potasiul ne va furniza și energie. Este suficient să consumăm un pahar de suc de salată, care ne va asigura mai mult de 12% din doza zilnică de potasiu.
Salata verde conține și fosfor
Și acest mineral este ideal în buna sănătate a dinților și oaselor, cu atât mai mult cu cât în timpul sarcinii corpul nostru are nevoie de mai multe resurse în acest scop.
Pentru a-ți asigura o mare parte din necesarul zilnic de fosfor, este ideal să bei câte un pahar de suc de salată verde proaspătă.
Salata verde este bogată în fibre
Întrucât se știe faptul că transformările hormonale din sarcină pot duce și la apariția constipației, puteți să evitați această neplăcere dacă veți mânca salată verde. De altfel, s-a estimat că o porție poate asigura cel puțin 5% din necesarul zilnic de fibre pentru un tranzit intestinal bun.
Alte motive pentru care este bine să consumăm salată verde în sarcină
Ne va ajuta să avem un somn mai bun
Una dintre problemele neplăcute ale sarcinii este imposibilitatea de a ne odihni mereu așa cum am avea nevoie.
Dar dacă vom mânca regulat salată verde, aceasta ne va facilita un somn continuu, odihnitor. S-a constatat că această legumă poate calma sistemul nervos și va facilita relaxarea, inclusiv la nivelul mușchilor.
Salata verde poate reduce nivelul de colesterol
Să ne menținem un nivel normal al colesterolului este foarte important în timpul sarcinii. Astfel, pentru a reduce semnificativ riscul creșterii acestuia (și implicit apariția unor probleme cardiace), medicii ne recomandă să nu uităm să consumăm salată verde.
Salata verde ne va ajuta să „ținem în frâu" anxietatea
Stresul și anxietatea care apar adesea în timpul sarcinii vor putea fi combătute mai ușor dacă vom alege să mâncăm salată verde.
Mineralele conținute de această legumă ne vor relaxa sistemul nervos și ne vor predispune mai puțin riscului de a ne confrunta cu depresie.
Citește și: Sarcina si anxietatea:tot ce trebuie sa stii
Salata verde ne protejează sănătatea creierului
Specialiștii ne îndeamnă să consumăm salată verde în timpul sarcinii și pentru a avea un sistem nervos mai relaxat, pentru a ne proteja neuronii și pentru a combate de timpuriu riscul de a dezvolta, în viitor, diverse afecțiuni neurodegenerative.
Cum să alegem salata verde cea mai potrivită pentru perioada sarcinii
Experții ne sfătuiesc să ținem cont de următorul lucru: cu cât salata are frunzele colorate mai intens, cu atât ne arată că este mai bogată în nutrienți. Spre exemplu, datorită cantității mai mari de clorofilă, vom beneficia de mai multă vitamina K, dar și de mai multă vitamina C.
Așa că optează pentru salate cu frunze mai închise la culoare, cât mai compacte.
Nu în ultimul rând, este foarte important să încerci să achiziționezi salată cât mai organică, în condițiile în care substanțele de fertilizare, pesticidele și alte chimicale vor afecta valoarea nutritivă și vor ajunge, prin placentă, și la bebeluș.
Precauții legate de consumul de salată verde în sarcină
Trebuie să știi neapărat că salata nespălată este o sursă de bacterii și de paraziți care pot duce la îmbolnăviri grave, precum listerioza sau toxoplasmoza.
Pentru a evita aceste riscuri, este nevoie să respecți următoarele reguli de igienă:
• Spală cu atenție salata- Ia fiecare foaie și o vei spăla separat, lăsând să curgă cât mai multă apă. Îndepărtează frunzele cu găuri sau ofilite. De asemenea, poți să mai lași frunzele la înmuiat înainte de a consuma salata respectivă. În plus, dacă îți este teamă de prea multe pesticide, poți să speli frunzele și cu bicarbonat de sodiu. Clătește apoi din abundență cu apă rece.
• Folosește mereu apă rece pentru spălarea salatei- Pentru a nu afecta calitățile nutritive ale salatei, este necesar să o speli numai cu apă rece. În același timp, acest demers va ajuta salata să-și păstreze prospețimea, iar frunzele să rămână cât mai crocante.
Voi ați auzit până acum de beneficiile pe care le poate avea salata verde în sarcină?
Surse:
www.beingtheparent.com; www.livestrong.com; www.momjunction.com