Desi pare aproape imposibil, exista modalitati la indemana prin care poti controla aceste pofte. Iata care sunt acestea:
Cum poti scapa de pofte inca de dimineata?
Respecta micul dejun. Acesta este masa principala a zilei si iti poate asigura o buna parte din nutrimentele de care organismul are nevoie pentru a incepe in forta o noua zi. In plus, daca vei consuma de dimineata alimente sanatoase , care sa iti dea senzatia de satietate, nu vei mai fi la fel de expusa tentatiei gustarilor nesanatoase. Avand in vedere ca cel mai probabil greturile de dimineata nu te vor ocoli nici pe tine, iti poti invita organismul la masa cu ajutorul unui pahar de suc natural din fructe, preparat la storcator sau cu un pahar de apa, in care sa adaugi cativa stropi de lamaie. Si pentru ca micul dejun sa isi indeplineasca scopul, este bine sa consumi alimente precum: cereale integrale, un ou (de preferat fiert), lapte, iaurt degresat, branza de vaci. Evita, daca poti, mezelurile si preparatele din carne din comert, deoarece contin grasimi nesanatoase si aditivi sintetici.
Cum pacalesti poftele alimentare nesanatoase?
Pune la punct o lista a gustarilor sanatoase. De cele mai multe ori aceste pofte alimentare nesanatoase apar atunci cand vrei sa mananci "ceva bun", dar iti lipseste inspiratia si imediat te gandesti la tablete de ciocolata, produse de patiserie sau fast food. Ei bine, poti preveni acest lucru daca vei crea o lista personalizata cu gustari sanatoase si gustoase, la care sa apelezi in astfel de momente. Alege o salata de fructe, iaurt cu fructe, biscuiti graham, popcorn preparat la micorunde si astfel iti vei mentine sanatatea si iti vei proteja bebelusul pe care il porti in pantece de efectele nocive ale alimentelor nesanatoase.
Ce alternative sanatoase ai?
Inlocuieste alimentele nesanatoase cu varianta lor sanatoasa. De cate ori nu ti-ai propus sa renunti la ciocolata, inghetata, bauturi carbogazoase sau alte astfel de alimente nesanatoase, dar atat de apetisante? Cine a zis ca trebuie sa renunti la ele, cand alternativele sunt atat de generoase si chiar la fel de gustoase? Spre exemplu, iaurtul cu fructe lasat in congelator timp de jumatate de ora va fi o alternativa excelenta la inghetata, sucurile acidulate pot fi inlocuite cu apa minerala, in care sa storci fructe proaspete, iar prajiturile preparate de tine insati sunt o alegere gustoasa si sanatoasa in defavoarea produselor de patiserie.
In plus, in cartile de bucate exista nenumarate retete de ciocolata de casa, prajituri si gustari care, preparate de tine, vor fi mult mai sanatoase si vor contine mai putine grasimi si zaharuri, pentru ca tu vei alege cele mai potrivite ingrediente. De asemenea, pune accentul pe ceaiuri, pe care sa le indulcesti doar cu miere si sa le faci savuroase cu ajutorul feliilor de lamaie sau portocala.
Cat si cum mananci?
Redu portiile. Oricat de mult ti-ar placea un anume fel de mancare sau o anumita prajitura, este important sa ai controlul asupra cantitatii consumate. Astfel, nu doar eviti acumularea kilogramelor in plus, ci previi si bolile care pot deriva din excesele alimentare si obisnuiesti organismul cu un anumit dozaj, care va micsora apetitul. Chiar si in cazul fructelor este bine sa moderezi consumul. De exemplu, este indicat sa consumi maximum doua banane pe saptamana, deoarece au un bogat continut nutritional si pot influenta negativ glicemia si activitatea pancreasului.
Ce rol au exercitiile fizice in lupta cu poftele nesanatoase?
Activitatea fizica sustinuta este o alta modalitate de a tine la distanta poftele alimentare nesanatoase si a-ti mentine silueta in acelasi timp. Avand in vedere ca burtica nu iti va permite sa executi miscari ample si exercitii complexe, este bine sa respecti cateva reguli:
- Alege haine largi si pantofi sport confortabili, care sa nu iti ingradeasca libertatea de miscare si sa nu comporte riscul unor eventuale accidente.
- Mananca cu cel putin o ora inaintea programului de exercitii.
- Nu exagera cu exercitiile, astfel incat sa te simti extenuata, deoarece pui in pericol starea copilului tau dar si bunastarea fizica a organismului tau.
- Alege forme de activitate fizica precum: dans, miscari ale gatului, soldurilor si picioarelor, iar in primele saptamani de sarcina poti alege si aerobicul si alergarile usoare.
- Hidrateaza-te corespunzator atat in timpul antrenamentului, cat si dupa terminarea acestuia.
In cazul in care apar sangerari sau contractii, ai dureri de cap sau te simti slabita si ametita, renunta la exercitiile fizice si consulta medicul care te supravegheaza pe timpul sarcinii.
Ti-ai fi inchipuit ca lupta cu poftele alimentare nesanatoase pe care sarcina le aduce cu sine poate fi castigata atat de usor? Trebuie doar putina vointa, care sa vina din faptul ca adoptarea acestor alternative sanatoase la alimentele nocive la care poftesti ii va asigura sanatate si o dezvoltare normala micutului pe care il vei aduce pe lume dupa noua luni de sarcina.