Inainte de conceptie
Elimina alimentele prelucrate, grasimile si pondereaza cantitatea de zahar din dieta ta. In schimb, te poti concentra pe consumul de proteine slabe, fructe si legume, cereale integrale, produse lactate si grasimi sanatoase. Aceste alimente vor forma, de asemenea, baza dietei tale odata ce ai ramas insarcinata, asa ca este un obicei bun pe care ar trebui sa-l dobandesti dinainte. Evita alimentele care sunt in mod special cunoscute a fi periculoase pentru femeile gravide, inclusiv sushi sau alimente care contin oua crude.
Incepe sa iei acid folic atat din alimente, cat si sub forma de supliment (pastilute). Este, de asemenea, o idee buna sa incepi sa iei vitamine prenatale si un supliment de minerale, cu cateva luni inainte de a concepe. Totodata, atunci cand ai ramas gravida poti continua cu administrarea acestora pe parcursul primului trimestru de sarcina. Unul dintre nutrimentii deosebit de importanti in primul trimestru este acidul folic sau vitamina B. Aceasta vitamina previne defectele de tub neural, un defect care apare atunci cand tesuturile din jurul coloanei spinarii copilului tau nu se dezvolta in mod corespunzator. Exista cateva surse naturale de acid folic in produsele alimentare. Multe produse cereale sunt imbogatite cu acid folic, dar cea mai buna alegere este accea de a lua un supliment prenatal cu cantitati adecvate de acid folic in el. Un corp bine hranit inainte de a concepe te va ajuta in primele saptamani de sarcina, cand poate vei avea greturi dimineata sau probleme cu mancarea.
Sfatuieste-te cu un specialist. Este, de asemenea, o idee si mai buna sa-ti programezi o intalnire cu medicul de familie inainte de a concepe. Acesta te poate ajuta sa-ti elaborezi un plan pentru o dieta sanatoasa. Tot acestuia ii poti adresa orice problema nutritionala speciala pe care este posibil sa o ai si sfaturile lui te vor ajuta sa te pregatesti pentru o sarcina sanatoasa in alte moduri, cum ar fi vaccinarea sau alte teste pentru imunizare de care ai nevoie. Medicul iti poate oferi, de asemenea, o prescriptie pentru achizitionarea unor vitamine prenatale si un supliment mineral care sa satisfaca nevoile tale.
Primul trimestru de sarcina
In timpul primului trimestru de sarcina bebelusul se va dezvolta aproape complet. Evenimente majore care au loc dupa primul trimestru includ dezvoltarea plamanilor, dezvoltarea creierului si cresterea generala. Deci este crucial sa adopti o dieta sanatoasa de la bun inceput si, in mod ideal, chiar inainte de a concepe.
Infrunta greturile si varsaturile printr-un regim alimentar sanatos. Din pacate, primul trimestru de sarcina este, de asemenea, perioada cand cele mai multe femei se confrunta cu greturi si varsaturi. Acestea pot impiedica adoptarea unei diete echilibrate. Fiecare femeie raspunde diferit la produsele alimentare - cele mai multe femei pot tolera alimente usoare si relativ blande, precum iaurtul, cerealele, fructele si piureurile de fructe. Alte femei constata ca alimentele picante le ajuta de fapt sa se simta mai bine. Asculta-ti corpul pentru a determina ceea ce este potrivit pentru tine. Daca greata este o problema la prima ora a diminetii, incerca sa-ti pui de seara, pe noptiera, unele alimente neperisabile, cum ar fi biscuitii sarati sau prajiturile cu ghimbir si serveste una inainte de a te da jos din pat. Un alt leac pentru senzatia de greata este sa-ti administrezi cateva picaturi de lamaie pe limba, apoi sa bei un pahar cu apa.
Hidrateaza-te corespunzator. Este important sa fii hidratata suficient in orice moment, dar mai ales daca ai pierdut lichid prin varsaturi. Bea mai multe pahare de apa pe zi si daca ai probleme cu vezica, adica mergi des la baie, discuta cu medicul. Deshidratarea poate fi periculoasa pentru tine si copilul tau, de aceea medicul iti va prescrie medicamente pentru a te ajuta sa controlezi senzatia de greata si varsaturi si iti va oferi lichide suplimentare pentru combaterea simptomelor.
Al doilea trimestru sarcina
Greturile si varsaturile au luat sfarsit
Pentru majoritatea femeilor inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina este un moment fericit. Cele mai multe dintre gravidute observa ca acum greturile si varsaturile au luat sfarsit si apetitul lor a fost restaurat.
Incep poftele si respingerea unor gusturi, posibil anterior preferate
Se crede ca poftele alimentare si aversiunile sunt modul organismului de a obtine substante nutritive de care are nevoie si evitarea alimentelor care ar putea fi daunatoare. Si, in timp ce nu exista nici o certificare stiintifica solida pentru a sprijini acest lucru, teoria are cu siguranta sens.
Trimestrul al doilea de sarcina este un moment important si de aceea este esential sa te concentrezi asupra mancarii la fel de sanatoase, pe cat posibil. Acest lucru te va ajuta sa recuperezi ce ai pierdut in primul trimestru din cauza greturilor si va pregati organismul pentru provocarile din ultimul trimestru. Acum ar trebui sa consumi aproximativ 70 g de proteine in fiecare zi, mai multe portii de fructe si legume - inclusiv legumele cu frunze verzi, fructe bogate in vitamina C si o buna sursa de vitamina A - mai multe portii de cereale integrale, grasimi sanatoase si acizi grasi esentiali.
Poftele ciudate pot semnaliza o deficienta grava. Daca nu ai pofta de un element non-alimentar, cum ar fi carbune, gheata, creta sau vopsea, poti, in conditii de siguranta sa-ti faci pofta cu moderatie. Daca, insa poftesti la un produs non-alimentar, consulta medicul care-ti supravegheaza sarcina, deoarece aceste tipuri de pofte, cunoscute sub numele de pica, pot indica o deficienta grava, de baza, care trebuie sa fie abordata. Chiar si cantitati mici de ciocolata si inghetata pot avea locul lor intr-o alimentatie sanatoasa in timpul sarcinii, iar daca ai pofta de un aliment sanatos, cum ar fi capsunele poti manca cate doresti.
Inlocuieste alimentele nesanatoase cu unele cu gust asemanator, dar sanatoase. Cel mai greu poti rezista cand pofetsti la acele alimente nesanatoase pentru tine. De exemplu, sushi este un aliment pe care femeile gravide trebuie sa-l evite, datorita riscului de a suferi o infectie alimentara. Daca ai pofta de sushi, incearca sa mananci peste gatit cu orez sushi. Sau, daca ai pofta de branza feta, incerca sa o inlocuiesti cu o branza de capra din lapte pasteurizat. Daca ai pofta de chips-uri, asigura-te ca mananci suficienta sare - pofta de chips ar putea indica de fapt o dorinta de sare suplimentara. Unele floricele cu sare pot fi inlocuite cu cereale, bogate in fibre. Ai pofta de pizza? Prepara tu una acasa, folosind tipuri de carne usoara si legume, dar nu te priva.
Ultimul trimestru de sarcina
In al treilea trimestru de sarcina bebelusul inca mai trece prin etape de dezvoltare importante - mai ales dezvoltarea creierului. La sfarsitul trimestrului al treilea copilul castiga in greutate si dimensiune, astfel se va naste sanatos. Vei avea nevoie de asemenea, de rezerve de putere pentru orele de travaliu si momentul nasterii, dar si pentru primele zile de recuperare dupa nastere. Din pacate, in al treilea trimestru apetitul tau va scadea datorita cresterii in dimensiune a fatului dar si a uterului, care apasa pe stomac, ceea iti va ingreuna posibilitatea de a mentine o dieta sanatoasa.
Mareste aportul de calorii. In timpul ultimului trimestru, ai nevoie de aproximativ 300 de calorii mai mult in fiecare zi. Acest lucru te va face sa iei in greutate, dar asta este de asteptat. Nu incerca sa tii cura in timpul ultimului trimestru de sarcina, dar asigura-te ca kilogramele in plus provin dintr- o alimentatie sanatoasa, si nu din semi-preparate sau rontaieli.
Elimina viiciile nesanatoase. Semi-preparatele alimentare sunt deosebit de tentante in al treilea trimestru. Te simti obosita si nu ai chef de gatit, asa ca este mai usor sa cumperi de la magazin. Sau esti, de asemenea, ingrijorata de momentul nasterii, si rontaitul este o metoda reconfortanta. Aceste doua tipuri de comportament iti vor face de fapt, mai rau - semipreparatele nu iti asigura componentele nutritive de care ai nevoie pentru a crea energia necesara si nu te vor ajuta sa-ti invingi temerile, ci te vor face sa te simti mai rau pentru ca le-ai mancat.
Cand vrei sa mananci ceva rapid, concentreaza-te pe fructe si legume proaspete. Adauga putina branza sau o alta sursa de proteine si gustarea ta va fi una sanatoasa. Daca esti nerabdatoare sau ingrijorata de momentul cand vei da nastere copilului, incerca sa vorbesti cu partenerul tau, medicul sau o prietena de incredere, care a trecut, de asemenea, prin experienta nasterii, in loc sa rontai alimente nesanatoase. Este normal sa ai temeri referitor la nastere, dar e mai bine sa te ocupi de anxietatea ta, facand ceva constructiv, precum o sesiune de exercitii prenatale, decat prin consumul de alimente nesanatoase.
Mese mici si dese. Te vei simti mai bine daca mananci mai multe mese mici pe parcursul zilei, mai degraba decat daca servesti mese bogate. Stomacul tau va fi un pic inghesuit de bebelusul tau, spre sfarsitul sarcinii si mesele mai mici vor fi mai usor de digerat.
Introdu acizii grasi in dieta ta. O grupa de alimente de care ai nevoie in dieta ta in al treilea trimestru sunt grasimile sanatoase. Ultimele saptamani inainte de nastere sunt atunci cand creierul bebelusului tau este in etapa cea mai importanta de dezvoltare. Ai nevoie mai ales de acizi grasi esentiali, inclusiv Omega 3, pe care ii poti obtine din portii de peste si unele fructe cu coaja lemnoasa. Ai putea, de asemenea, sa iei un supliment in cazul in care aceste alimente nu sunt pe gustul tau. Pe piata exista suplimente pe baza de acizi grasi create special pentru femeile insarcinate si care alapteaza. Continua sa consumi aceleasi alimente sanatoase pe care le-ai consumat pana acum. Inca ai nevoie de carne slaba, de proteine, de cereale integrale, fructe si legume si grasimi sanatoase pe care le-ai mancat in timpul primelor doua trimestre. Si nu uita sa bei multa apa - daca esti hidratata suficient, te va va ajuta sa duci sarcina la bun sfarsit, puternica. De asemenea, incearca sa servesti gustari sanatoase, alcatuite din fructe si legume proaspete, dar acum trebuie sa adaugi unele proteine - cum ar fi branza sau lapte - pentru a rotunji gustarea si pentru a-ti mentine starea de saturatie mai mult timp.
|
|
Majoritatea femeilor au o multime de energie in timpul celui de-al doilea trimestru, asa ca poti profita pentru a-ti pregati frigiderul si camara pentru ultimele luni de sarcina si pentru primele luni dupa ce copilul se naste. Atunci vei fi mai obosita si vei avea mai putin timp pentru gatit. Pregateste portii suplimentare de alimente sanatoase acum si pune-le la pastrare in congelator. In zilele ce vor veni vei fi bucuroasa ca ai facut lucrul acesta.