Beneficiile consumului de apa
Apa joaca un rol vital atat pentru mama, cat si pentru fat. Daca stam sa ne gandim ca, la nastere, un bebelus este alcatuit din 75% apa, pare firesc ca organismul are nevoie de apa ca sa functioneze la parametri normali. Bebelusul tau primeste vitaminele si mineralele necesare unei dezvoltari armonioase prin intermediul apei, care ajuta organismul sa absoarba nutrientii si sa ii transporte, prin sange, la fat.
De asemenea, mama are mare nevoie de apa. Pe ea o ajuta sa se pastreze sanatoasa, sa elimine toxinele din corp, favorizeaza digestia si chiar amelioreaza starile matinale de greata. Apa te pastreaza energica si previne deshidratarea organismului. Totodata, un consum suficient de apa te scapa de picioare umflate (din cauza retentiei de apa), infectii urinare sau hemoroizi.
Trebuie subliniat rolul pe care il are apa in refacerea lichidului amniotic. Lichidul "vietii", care protejeaza si alimenteaza fatul, se formeaaza, in faza timpurie a sarcinii, din apa de la mama, pentru ca, pe parcurs, sa fie compus din urina fetala, nutrienti, hormoni si anticorpi.
„Bine, bine. Dar cu cat beau mai multa apa, cu atat retin mai multa", imi vei spune. Medicii te asigura de contrariu! Retentia de apa este rezultatul unui dezechilibru intre cantitatea de lichide absorbita si cea eliminata si apare pe fondul consumului de sare. Medicii considera ca o hidratare corespunzatoare ajuta organismul sa elimine apa retinuta in tesuturi. Paradoxal sau nu, cu cat bei mai multa apa, cu atat vei retine mai putina.
Riscurile deshidratarii
Asa cum apa este benefica atat pentru mama, cat si pentru copil, lipsa ei poate cauza dezechilibre celor doi. Deshidratarea ii provoaca mamei tot felul de complicatii, precum: dureri de cap, greata, crampe, retentia de apa sau hipertensiune arteriala. Dar, cel mai important, o hidratare insuficienta nu permite copilului sa se dezvolte in sacul amniotic. De asemenea, un consum redus de apa poate provoca nasterea prematura. Totodata, nivelul scazut de lichid amniotic poate cauza compresia organelor si nasterea unui copil cu defecte ale plamanilor, o nastere prematura sau chiar pierderea sarcinii.
Culoarea urinei este cel mai bun indicator al deshidratarii. Daca este deschisa la culoare inseamna ca esti hidratata. Daca, insa, urina are o culoare aprinsa, intensa ori inchisa, ar trebuie sa bei mai multa apa.
Ce fel de apa este recomandata?
Nu-ti asuma niciun risc! Medicii recomanda sa bei numai apa filtrata, imbuteliata sau fiarta. Apa nefiltrata poate fi contaminata si sa provoace serioase probleme de sanatate. Totusi, trebuie sa ai grija ce apa imbuteliata consumi! Citeste cu atentie eticheta si nu cumpara apa cu vitamine de corpul tau nu are nevoie. Mineralele si vitaminele in exces pot face mai mult rau decat bine.
Alege apa potrivita pentru tine si evita apele aromate sau ceaiurile din comert, cu un continut ridicat de calorii. Ia in calcul si conditiile de depozitare. O apa tinuta la caldura isi pierde proprietatile si acumuleaza toxine din petul incins.
Mai bine consuma apa de la robinet, daca esti convinsa ca este tratata. Astfel, nu vei pune sanatatea ta sau a micutului tau in pericol.
Cum sa fac sa beau suficienta apa?
Viitoarelor mamici carora le este imposibil sa consume 3 litri de apa zilnic, le propunem cateva trucuri care sa le ajute sa ajunga la cantitatea optima de apa:
- in primul rand, trebuie sa cresti treptat consumul de apa astfel incat organismul sa aiba timp sa se acomodeze;
- adauga in apa arome naturale, cum ar fi suc de lamaie sau de portocale ori putina menta;
- pastreaza tot timpul in raza ta vizuala un pahar sau o sticla cu apa - astfel, iti intra in rutina sa consumi mai multa apa;
- poti sa notezi intr-un carnetel cata apa ai baut - te va ajuta sa constientizezi daca ai consumat suficienta apa in ziua respectiva;
- mananca fructe si legume bogate in apa care sa te ajute sa mentii nivelul optim de lichide necesare orrganismului;
- evita cafeaua, sucurile si ceaiurile imbuteliate;
Surse:
http://www.babycenter.com/404_how-much-water-should-i-drink-while-im-pregnant_5283.bc
http://www.whattoexpect.com/pregnancy/drink-enough-water/
http://www.babycenter.in/a1015418/why-is-it-important-to-drink-water-during-pregnancy
http://www.todaysparent.com/family/family-health/how-much-water/
http://www.babble.com/pregnancy/water-and-pregnancy/
http://www.descopera.ro/dnews/11724903-ne-nastem-apa-si-murim-pamant-la-nastere-corpul-uman-contine-75-apa