De ce sunt unele ceaiuri interzise in sarcina?
Unele ceaiuri, in special cele la plic, au in continutul lor, pe langa plantele propriu-zise, cafeina sau alte substante care pot face rau sarcinii. Specialistii spun ca citocromul P450 1A2, enzima principala implicata in metabolizarea cafeinei, este absenta in placenta si la fat. Iar lichidele care contin cafeina traverseaza placenta si ajung la bebe foarte rapid. In plus, cafeina reduce fluxul sanguin la nivelul placentei.
De asemenea, sunt plante care au efect diuretic si duc la deshidratare, altele constipa sau din contra, au efect laxativ, alte plante pot provoca sangerari, contractii, avort spontan.
Exista plante care irita mucoasa stomacala si a intestinului subtire, altele contin substante toxice care pot ajunge prin placenta la fat.
Ceaiuri interzise in sarcina
- Ceaiul negru: contine cofeina si are efect diuretic;
- Ceaiul verde: contine cafeina,are efect diuretic si poate conduce la deshidratare; in plus se crede ca reduce absortia de acid folic;
- Coada soricelului: are actiune emenagoga (care provoaca menstruatia) si poate declansa avortul spontan;
- Pelinul: stimuleaza contractiile uterine si declanseaza ciclul menstrual;
- Ardeiul iute: stimuleaza contractiile uterine;
- Rostopasca: declanseaza ciclul menstrual si stimuleaza contractiile uterine, provocand nastere inainte de termen;
- Lemnul dulce: stimuleaza contractiile uterine, este emenagog (declanseaza ciclul menstrual);
- Ienuparul: contine ulei esential si are substante amare cu actiune emenagoga;
- Levantica: declanseaza menstruatia. Acesta este contraindicat si in perioada de alaptare, deoarece scade secretia de lapte;
- Busuiocul: stimuleaza contractiile uterine si declanseaza ciclul menstrual;
- Salvia: contine substante amare si este stimulant uterin datorita substantelor estrogene pe care le contine. Este contraindicat si in perioada de alaptare, deoarece micsoreaza cantitatea de lapte;
- Cimbrul: este stimulant uterin si declanseaza ciclul menstrual;
- Vascul: stimuleaza contractiile uterine si declanseaza ciclul menstrual in timpul sarcinii. Nu este indicat nici in perioada de alaptare, deoarece scade cantitatea de lapte;
- Rozmarinul: este contraindicat in sarcina, deoarece provoaca gastroenterite manifestate prin inflamatia mucoasei stomacului si a intestinului subtire.
- Anasonul: stimuleaza contractiile;
- Scortisoara: stimulent uterin (poate fi folosit in doze mici ca si condiment);
- Tataneasa: contine substante toxice care pot ajunge cu usurinta la bebelus.
- Frunzele de zmeura sunt date ca sigure in sarcina de unii specialisti in timp ce altii spun ca "pe vremuri" gravidele ajunse la termen foloseau ceiul din frunze de zmeura pentru a usura travaliul si a grabi nasterea.
Ceaiuri care pot fi consumate in sarcina
- Ceaiul de ghimbir usureaza greata, ajuta procesul de digestie si amelioreaza problemele de stomac. Poti adauga 3-4 felii de radacina de ghimbir proaspat la o ceasca plina cu apa fiarta.
- Ceaiul de urzica ofera un aport important de fier, magneziu si calciu. Ar fi bine sa nu bei mai mult de o ceasca pe zi.
- Ceaiul din frunze de zmeura este indicat din al doilea trimestru de sarcina. Acest ceai pregateste uterul pentru nastere si previne hemoragia post-partum; este bogat in calciu si magneziu. O gravida ar trebui sa bea o cana pe zi.
- Ceaiul de papadie are un efect diuretic bland si contine potasiu.
- Ceaiul de menta este bun pentru relaxarea muschilor stomacului si ajuta in caz de diaree, greata, varsaturi.
In farmaciile naturiste gasesti ceaiuri din amestecuri de plante, destinate femeilor gravide.
Ce spun specialistii despre ceaiurile interzise in sarcina?
Specialistii in nutritie nu se pot pune de acord atunci cand vine vorba despre consumul de ceai in sarcina. Dac unii incurajeaza consumul de ceai fara a fi depasite anumite doze recomandate, altii sunt de parere ca doar un numar mic de ceaiuri si infuzii de plante sunt permise in timpul celor 40 de saptamani de sarcina. Sunt insa si puncte comune asupra anumitor plante care pot provoca sangerari, contractii si chiar avort spontan si asupra anumitor plante care sunt benefice in sarcina.
Nicole Tracy, expert in plante medicinale si nutritionist este de parere ca: In general, ceaiurile de plante sunt foarte sigure si benefice in timpul sarcinii, daca dozele recomandate nu sunt depasite.
Consumul de ceaiuri din plante este o alegere inteleapta in detrimentul ceaiurilor care contin cafeina. Bauturile cafeinizate au un efect diuretic, reduc absortia substantelor nutritive si epuizeaza glandele suprarenale. Asta in timp ce, ceaiurile din plante hidrateaza, ajuta ca substantele nutritive sa fie usor de asimilat si chiar hranesc organismul in sarcina. Ceiurile din plante pot reduce simptomele de greata si chiar poate ajuta la pregatirea uterului pentru nastere. Gravidele ar trebui sa aleaga ceaiuri din plante naturale si nu ceaiuri la plic decat daca producatorul garanteaza ca este 100% natural. Eu as merge pe ceai de urzici, de ghimbir, de frunze de zmeura, papadie sau menta. "
Ceva mai prudenti, alti specialisti spun ca trebuie evitate ceaiurile sau macar consumate cu prudenta... si dau o lista destul de stufoasa de ceaiuri din plante care trebuie ocolite de gravide.
Mihai Bardas, medic de familie spune: "Ca sa nu risti nimic, mai bine bei un suc de fructe, are aport de vitamina C, potoleste setea, ajuta si in caz de raceala, ajuta la digestie, in caz de constipatie si hidrateaza organismul. Intradevar, sunt plante care calmeaza simptomele de sarcina si plante care pot face rau mamei si fatului, dar si intr-un caz si altul vorbim de ingerarea unor cantitati mari de ceai. Cu alte cuvinte, nu exista avort spontan de la o gura de ceai si nici nu dispar simptomele de sarcina de la o inghititura de ceai."
Pentru a evita complicatiile care pot fi provocate de ingestia unor ceaiuri interzise in sarcina ar fi bine sa vorbesti cu medicul care urmareste sarcina, cu un nutritionist, cu un naturopat sau homeopat. Pentru a inlatura orice urma de indoiala, bea ceiuri in cantitati reduse. O cana cu ceaiul preferat, o datape zi , nu-ti poate face rau.
Surse: fitpregnancy.com; coffeetea.about.com; americanpregnancy.org.