Evita fructele de mare in sarcina
Fructele de mare pot fi o sursa importanta de proteine si acizi grasi omega-3, nutrimente pe care le gasim in multe sortimente de peste. Proteinele si acizii grasi omega-3 pot ajuta la dezvoltarea creierului si a ochilor copilului. Cu toate acestea, unele tipuri de peste si fructele de mare contin niveluri potential periculoase de mercur. Prea mult mercur poate afecta dezvoltarea sistemului nervos al bebelusului.
FDA (Administratia de protectie a medicamentelor si alimentelor din SUA) recomanda femeilor gravide sa evite pestele spada, rechinul, macroul, tilefish (Hoplolatilus luteus).
Potrivit FDA, femeile gravide pot consuma, in conditii de siguranta, aproximativ 340 grame de peste si fructe de mare cu un continut scazut de mercur, cum ar fi: creveta, ton alb (light), somon, pastrav, peste ansoa, pollock.
Daca iti place mult pestele, poti depasi dozele recomandate. In plus, nu toti cercetatorii sunt de acord cu aceste limite impuse in consumul de peste si fructe de mare, motivand ca mercurul din peste dauneaza copilului atunci cand este consumat direct de acesta si nu prin intermediul mamei. Cu toate acestea, ar fi bine sa alegi un peste de calitate, mai putin gras si cu o concentratie mai mica de mercur... pentru a inlatura orice temere.
Si nu uita ca pestele si fructele de mare ar trebui sa fie proaspete si gatite. Trebuie sa eviti preparatele crude, cum ar fi sushi, sashimi, stridiile, sau scoicile.
De asemenea, ar fi bine sa eviti pestele si fructele de mare congelate si nefierte.
Gateste bine pestele si fructele de mare: Pestele ar trebui gatit la o temperatura de 63 de grade Celsius, pana cand se poate separa usor si culoarea lui devine albicioasa si opaca. Crevetii, homarii si scoicile ar trebui gatite pana capata o nuanta alba - laptoasa. Scoicile ar trebui gatite cu cochiliile deschise - arunca-le pe cele care sunt lipite.
Citeste si: Alimente interzise in timpul sarcinii
Evita carnea nefacuta sau gatita in sange si ouale mai vechi de o saptamana.
In timpul sarcinii, esti expusa unui risc crescut de intoxicatii alimentare bacteriene. Reactia ta ar putea sa fie mai severa decat in cazul in care nu ai fi gravida. Foarte rar, intoxicatia alimentara ar putea sa-l afecteze si pe bebelusul din burtica.Pentru a preveni listerioza, trebuie sa gatesti toate produsele de origine animala pana cand nu mai vezi niciun firicel de sange, iar in cazul oualor, acestea se fierb pana cand devin tari, atat galbenusul, cat si albusul. Laptele crud se fierbe si el aproximativ 10 minute pentru a fi inlaturate toate bacteriile daunatoare. Evita consumul de mancaruri sau bauturi care au in componenta oua crude sau doar partial fierte, cum ar fi lichiorul de oua, aluat crud cu ou, sos olandez facut in casa si sosul pentru salata, facut cu ou sau maioneza facuta in casa, cu ou crud.
Listerioza este o afectiune rara, infectioasa, produsa de o bacterie numita Listeria monocytogenes, care se transmite de obicei la oameni prin produse alimentare contaminate - cel mai adesea germenele se gaseste in carnea gatita insuficient si in produsele lactate.
Citeste si: Este sanatos sa tii diete in timpul sarcinii?
Evita mezelurile
Pe langa faptul ca anumite mezeluri pot contine Listeria monocytogenes, in compozitia mezelurilor exista mai multe ingrediente care pot face rau organismului, cum ar fi grasimile animale implicate in aparitia aterosclerozei si a bolilor de inima; sarea (mezelurile au continut ridicat de sare) care este implicata in agravarea hipertensiunii arteriale; nitritul de sodiu (E 250) care in mediul acid din stomac interactioneaza cu aminoacizi si duce la formarea de N-nitrozamine care sunt cancerigene.
Citeste si: Tot ce trebuie sa stii despre mezeluri in alimentatia
copilului
Evita ficatul
Este important ca in sarcina sa eviti alimentele bogate in vitamina A, deoarece pot provoca daune embrionului. Ficatul are un continut bogat de vitamina A si ar trebui consumat cu moderatie (acesta fiind, de altfel, un aliment foarte nutritiv).Citeste si: Alimentatia in timpul sarcinii
Evita produsele lactate nepasteurizate
Multe produse lactate degresate, cum ar fi laptele, branza de vaci, mozzarela etc., sunt foarte importante pentru sanatatea gravidei si a bebelusului ei. Cu toate acestea, orice aliment care contine lapte nepasteurizat ar trebui evitat, pentru ca poate fi o sursa de listeria.Evita branzeturile moi, cum ar fi Brie, feta si branza albastra ori cea cu mucegai.
Citeste si: 10 trucuri pentru a evita sa te ingrasi in timpul sarcinii!
Evita fructele si legumele nespalate
Rezista tentatiei de a gusta fructe si legume direct de pe taraba vanzatorului, chiar daca acesta te imbie sa le incerci. De data asta ar trebui sa te bazezi doar pe ochiul tau specialist pentru a alege cele mai bune fructe si legume. Niciunul dintre aceste alimente nu trebuie sa lipseasca din dieta unei gravide, insa trebuie bine spalate inainte de consum pentru a indeparta toate bacteriile daunatoare si toate chimicalele cu care sunt stropite. Salata, varza si alte legume cu foi, trebui atent spalate (foaie cu foaie) pentru a fi sigure pentru consum.
Citeste si: Ce inseamna sa mananci pentru doi?
Evita alcoolul in sarcina
Mamele care consuma alcool in timpul sarcinii prezinta un risc mai mare de avort spontan si chiar de nastere a unui copil mort. Prea mult alcool in sarcina poate duce la sindromul alcolismului fetal, care poate provoca bebelusului malformatii faciale, defecte ale inimii si retard mintal. Chiar si consumul moderat de alcool poate afecta dezvoltarea creierului copilului. Si atunci... de ce sa risti?
Citeste si: Alcoolul in sarcina - de ce este atat de periculos?
Evita excesul de cafeina
Cafeina poate traversa placenta si afecta ritmul cardiac al copilului. Unele studii sugereaza ca prea multa cafea ar putea provoca un avort spontan (sunt necesare cercetari suplimentare).Din cauza efectelor potential negative pe care cafeaua le poate avea asupra bebelusului din burtica, medicul ar putea sa limiteze consumul de cafea la mai putin de 200 de miligrame/zi (vorbim despre cafeaua macinata).
Evita ceaiul de plante
Exista putine date cu privire la consumul de ceai in sarcina si efectele plantelor asupra sarcinii. Cu toate acestea, ar fi bine sa eviti ceaiul atunci cand esti gravida, daca medicul tau nu iti recomanda. Unele ceaiuri ar putea contine cafeina, unele plante iti pot provoca diaree sau te pot constipa.De evitat: ceaiul negru, ceaiul verde (contin cafeina, au efect diuretic si pot duce la deshidratare, ceaiul de plante cum ar fi coada soricelului, pelinul, ardeiul iute, rostopasca, lemnul dulce, ienuparul, levantica, busuiocul, salvia, cimbrul, vascul, rozmarinul, anasonul, scortisoara, tataneasa - cele mai multe sunt "acuzate" ca ar produce contractii si ca ar grabi nasterea).
Sunt considerate sigure pentru a fi consumate in sarcina urmatoarele ceaiuri: de ghimbir, de urzica, de papadie, de menta ( in caz de diaree, greata, varsaturi).
In farmaciile naturiste gasesti ceaiuri din amestecuri de plante, destinate femeilor gravide.
Citeste si: Ceaiurile interzise in sarcina
Surse: whattoexpect.com; webmd.com; mayoclinic.org; foodsafety.gov