Care este pericolul din cartofii încolțiți
Nuanța de verde pe care o poți sesiza pe coaja de cartofi reprezintă de fapt clorofila, ce nu este toxică, reprezentând un răspuns al unei plante la expunerea la lumină. Cu toate acestea, în cazul cartofilor încolțiți, prezența clorofilei indică și prezența substanței numită solanină. Ea este produsă în partea verde a cartofului (de exemplu, în frunze, dar se află și pe suprafața petelor verzi de pe coaja cartofilor), făcând parte din mecanismul de apărare împotriva bolilor și diferiților prădători.
Solanina este un glicoalcaloid ce se regăsește în plante din familia Solanaceae și, în afară de cartof, este prezentă în roșii și în vinete. Compusul este concentrat cu precădere în tulpina, în frunzele, în mugurii sau în tuberculii unei plante.
În cazul cartofilor, expunerea la lumină, deteriorarea fizică și trecerea timpului favorizează creșterea concentrației de solanină, în special la nivelul tuberculilor. Cea mai mare concentrație a acesteia va fi însă în coajă. În funcție de sortimentul de cartofi, aceștia pot încolți mai rapid, ceea ce înseamnă că în ei se află cantități moderate de solanină. Chiar dacă observi că anumiți cartofi încolțesc mai lent, acest fapt nu te asigură că nu au în ei cantități ridicate de solanină.
Cartofii încolțiți sunt periculoși întrucât solanina inhibă o enzimă implicată în descompunerea unor neurotransmitățori (acei mesageri chimici implicați în transmiterea mesajelor dintre neuroni sau de la neuroni la diferiți mușchi), dar și pentru că va conduce la distrugerea membranelor celulare și va influența negativ permeabilitatea intestinală (datorită permeabilității sunt absorbiți nutrienții, dar această proprietate are și rolul de a bloca substanțe toxice și/sau agenți patogeni). În aceste condiții, consumul porțiunilor verzi de pe cartofi pot conduce la manifestări precum:
- diaree
- dureri abdominale
- dureri de cap
- transpirații abundente
- greață și vărsături
Oricare dintre aceste simptome ar trebui să fie ușoare și moderate și să dispară în cca. 24 de ore. În cazuri izolate se poate ajunge la convulsii, la comă și chiar la deces. Este dificil de spus câtă solanină din cartofii încolțiți este cu adevărat periculoasă pentru organism, dar un studiu a arătat că ingerarea de aprox. 2 mg substanță/kg este suficientă pentru a declanșa simptome neplăcute, inclusiv o cantitate mai redusă (de 1,25 mg/kg) putând fi suficientă pentru a le determina pe unele persoane să se simtă rău. Efectele negative ale solaninei vor fi periculoase chiar și în cantități mai mici decât cele menționate dacă este vorba despre o persoană adultă ce are o greutate corporală mică sau dacă este vorba despre un copil.
Cazuri de otrăvire din cauza cartofilor încolțiți
Unul dintre cele mai cunoscute cazuri de otrăvire din cauza consumului de cartofi încolțiți a fost în anul 1979. Astfel, în cea de-a doua zi de la începerea anului școlar, 78 de elevi și cadre didactice de la o școală din sudul Londrei au început să se simtă rău. Printre simptomele pe care le aveau se numărau: diaree, dureri abdominale, greață, vărsături, iar în anumite cazuri au fost semnalate coma, „atacuri” de febră și convulsii. Pentru unii pacienți s-au putut sesiza semne ale colapsului circulației sanguine. După 5 zile de la acest incident, toți pacienții își reveniseră, dar printre ei s-au numărat și unii care nu se simțeau bine din cauza halucinațiilor.
Cazul a fost raportat în „Quarterly Journal of Medicine”, ajungându-se la următoarea concluzie: copiii și cadrele didactice se îmbolnăviseră întrucât consumaseră cartofi păstrați peste vară. Aceștia fuseseră consumați fierți, iar simptomele unei intoxicații au survenit după aprox. 14 ore. Oamenii de știință și-au dat seama că acestea fuseseră declanșate de prezența alcaloidului solanină (izolată pentru prima dată în 1820 din fructele plantei noptiera neagră europeană), identificat în cantități ridicate în coaja acelor cartofi. Cei care au cercetat cazul au precizat că substanța și-a mărit din toxicitate și pentru că, odată cu trecerea timpului, s-au sintetizat și alte substanțe (saponine și sapogenine), care stimulaseră probabil absorbția intestinală a solaninei.
Alt caz mai recent, din care se poate sesiza în ce situații se poate ajunge din cauza cartofilor încolțiți, este unul din anul 2013. Atunci, potrivit „DailyMail”, o fetiță de 8 ani din Rusia (Maria Chelyshev), a rămas fără familie după ce părinții, bunica și fratele ei au murit după ce coborâseră în pivnița casei pentru a lua de acolo cartofi depozitați pe timpul iernii. Primul care intrase acolo a fost tatăl fetiței, au urmat apoi mama, fratele și în final, bunica, îngrijorată că nimeni nu se întorsese din pivniță. Explicația celor ce au investigat acel caz a fost aceasta: toți au murit întrucât au inhalat gaze toxice provenite de la cartofii alterați.
Cum să eviți pericolul generat de cartofii încolțiți
Înainte de orice, trebuie să ții cont de următorul avertisment venit din partea medicilor: chiar și gătirea cartofilor, inclusiv prin fierbere, nu va conduce la distrugerea suficientă a solaninei. În aceste condiții, cel mai bine este să nu consumi deloc cartofi încolțiți sau care au început să aibă porțiuni verzi pe coajă. Totodată, în cazul în care ai îndepărta porțiunile deteriorate și vei simți un gust amar când vei gusta din cartofii respectivi, trebuie să-i arunci imediat.
Alte măsuri de protecție împotriva intoxicării cu solanină sunt:
- Examinează cu atenție cartofii pe care intenționezi să-i cumperi și renunță la ei dacă sesizezi că au început deja să încolțească sau dacă vezi pete verzi pe coajă
- În loc să îi ții pe un dulap, mai bine îi vei ține la rece, în frigider, pentru a-i feri de lumină
- Cel mai bine este să păstrezi cartofii într-un loc uscat și răcoros (cum ar cămara sau pivnița de exemplu), aflat cât mai departe de o sursă de căldură și de lumina soarelui
- Cartofii ar trebui păstrați într-un sac opac sau în pungi de plastic
- Dacă nu dispui de un loc suficient de răcoros pentru a-ți depozita cartofii, străduiește-te să cumperi doar cât știi că vei consuma la un moment dat, fără să-ți faci rezerve
Nu mai sta pe gânduri și solicită cât mai repede ajutorul unui medic dacă tu sau cineva dintre cei apropiați ați consumat cartofi încolțiți și aveți manifestări precum sunt cele de mai jos:
- Crampe abdominale
- Greață și vărsături
- Diaree
- Dureri de cap
- Febră
- Stări de confuzie
- Transpirații abundente
Surse: academic.oup.com, dailymail.co.uk, healthline.com, iflscience.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, romedic.ro, smithsonianmag.com, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com