Produse din casă care îți pot otrăvi copilul
Iată o listă de produse cu potențial otrăvitor (este orientativă, nu limitativă): cosmetice, produse destinate îngrijirii părului, spray-uri de insecte sau pesticide, produse de curățat podeaua/parchetul/gresia/covorul, detergent pentru rufe (sub formă lichidă sau solidă) și balsam de rufe, vopsea, produse destinate îngrijirii animalelor de casă (șampoane, loțiuni etc.), cremă de ghete, ceară inclusiv sub formă de lumânări (pentru parchet/mașină/epilat), uleiuri/esențe aromatice, parfumuri/deodorante/aftershave, naftalină/pastile contra moliilor și, nu în ultimul rând, medicamente (sub formă lichidă sau de comprimate). Trebuie subliniat faptul că și produse aparent inofensive, precum apa de gură, se pot dovedi otrăvitoare când sunt ingerate de către copii în cantități mari; extractele alimentare precum cel de vanilie sau de migdale pot conține alcool și se pot dovedi dăunătoare.
Conform statisticilor oficiale realizate la nivelul Statelor Unite ale Americii, în fiecare zi își pierd viața 2 copii și mai mult de 300 de copii cu vârsta mai mică de 19 ani ajung internați în secțiile de urgență ca urmare a unei otrăviri neintenționate. De altfel, în ultimul deceniu s-a constatat o creștere cu 80% în ceea ce privește decesele în urma otrăvirilor, mai mult de jumătate dintre incidentele raportate la Centrele de Control al Otrăvirii implicând copii mai mici de 6 ani și mai mult de 70000 de copii ajung la secția de urgență a unui spital din cauza unei supradoze neintenționate de medicamente. Iată cele mai des întâlnite cauze, conform Asociației Americane a Centrelor de Control al Otrăvirii alături de modalități prin care să evitați accidentele nedorite:
- Produse cosmetice și de îngrijire personală. Acestea se află pe primul loc în clasamentul aferent anului 2011. Este esențial să păstrați produsele de machiaj, de îngrijire a pielii și a părului și alte articole de toaletă în sertare sau dulapuri ce sunt prevăzute cu încuietori pentru copii sau pe rafturi la care cei mici nu pot ajunge/nu au acces. Acetona sau diluantul pentru oja de unghii (dar și oja) reprezintă cel mai periculos produs al acestei categorii
- Analgezice/medicamente împotriva durerii. Fie că le depozitați în baie, dormitor sau bucătărie, trebuie ținute departe de copii. Nu lăsați o sticlă cu medicamente pe marginea patului, pe noptieră sau în alte locuri accesibile și nu administrați copilului un medicament pe întuneric (este posibil să greșiți recipientul). În cazul în care aveți doi sau mai mulți copii, un medicament inofensiv pentru unul se poate dovedi otrăvitor pentru altul. De asemenea, este important să descurajați comportamentul imitativ, cum ar fi să vă administrați medicamente în timp ce sunteți priviți de către copil. Cel mai important lucru de reținut este ca atunci când administrați celui mic un medicament nu trebuie să îl desemnați bomboană (în acest mod poate fi privit drept atractiv)
- Produse de curățenie a casei. Chiar dacă poate părea convenabil să depozitați produsele de curățenie pentru baie sau bucătărie la îndemână sau sub chiuvetă, acestea trebuie închise în dulapuri cu încuietoare sau pe un raft aflat la înălțime (și inaccesibil copiilor). Păstrați produsele în recipientul original care de cele mai multe ori dispune de o închidere ermetică ce nu poate fi deschisă de către cei mici (nu constituie însă o garanție) și sub nicio formă în sticle care seamănă cu recipiente pentru alimente sau băuturi. De asemenea, în eventualitatea otrăvirii, va trebui să oferiți Dispeceratului/Centrului pentru Controlul Otrăvirilor informațiile expuse pe recipient și etichetă. Astfel, înălbitorul și soluția de desfundat țevile se pot dovedi fatale pentru copii
- Preparate topice. Crema/unguentul/loțiunea pentru scutec, medicamentele pentru tratarea acneei, unguentele și loțiunile pe bază de calamină sau camfor sunt otrăvitoare când sunt ingerate. După fiecare schimbare a scutecului trebuie să depozitați produsele de acest tip într-un loc inaccesibil copilului.
Simptome pentru otrăvire
Chiar dacă v-ați asigurat toate măsurile de siguranță în ceea ce privește produsele menționate mai sus și le-ați amplasat în locuri inaccesibile, există situații în care copilul reușește să ajungă la un produs otrăvitor și să-l introducă în gură. Cu excepția descoperirii unui recipient/sticlă deschisă, este important să încercați să identificați următoarele simptome de otrăvire: arsuri sau roșeață în jurul gurii/buzelor (copilul a ingerat ceva caustic), respirația sa seamănă cu substanțe chimice, există arsuri/pete și diverse mirosuri pe copil/hainele sale/prin casă, copilul prezintă vărsături, dificultate în respirație, somnolență, confuzie sau alt comportament neobișnuit, convulsii, pierderea stării de conștiență.
Modalitate de intervenție în otrăvire
În primul rând, este esențial ca părinții să nu ofere vreun sirop sau substanță cu efect vomitiv, nici să nu încerce să provoace voma. Aceasta poate face mai mult rău decât bine și se recomandă să telefonați Centrului de Control al Otrăvirilor pentru a vă oferi instrucțiuni cu privire la modalitatea de intervenție potrivită. Comunicați operatorului cu care veți discuta toate informațiile cunoscute: substanța/produsul pe care credeți că l-a înghițit copilul, cantitatea și momentul la care s-a întâmplat incidentul. Este de mare ajutor și dacă păstrați sticla/recipientul care conține substanța otrăvitoare. În cazul în care operatorul vă indică să vă îndreptați imediat către secția de urgențe a unui spital este bine să aveți la îndemână produsul otrăvitor. Pentru orice eventualitate, poate fi de ajutor să cunoașteți modul în care se efectuează manevra de resuscitare cardio-pulmonară și manevra Heimlich. În cazul în care copilul este apatic, are convulsii sau dificultăți în respirație măsura imediată constă în telefonarea la numărul de urgențe 112 sau la medicul pediatru care urmărește copilul și îi cunoaște istoricul medical.Citește și: Primul ajutor pentru copilul tau: 5 accidente care ar putea sa se intample
Surse:
www.whattoexpect.com; www.consumerreports.org; http://allpest-thoroughcheck.com