Ce este cistita
Cistita este o inflamație a vezicii urinare; inflamația reprezintă o porțiune din corp iritată, roșie sau inflamată. În majoritatea cazurilor, cauza cistitei este o infecție de tract urinar, apărând când bacteriile pătrund în vezică urinară și încep să se multiplice. Fenomenul se poate petrece cu bacterii prezente în mod natural în corp, al căror nivel se dezechilibrează și conduc la infecție și inflamație. Există însă și situații în care nu este responsabilă o infecție; anumite medicamente sau produse de igienă pot cauza inflamație. Majoritatea cazurilor de cistită sunt acute (apar subit); cistita intestițială presupune o afecțiune cronică, pe termen lung. Boala poate să afecteze orice persoană, însă femeile sunt mai predispuse.
Cistita simptome
Simptomele cistitei pot include:
- Senzație frecventă de urinare
- Senzație de durere/arsură/înțepătură la urinare
- Nevoia de a urina după golirea vezicii urinare sau nevoia de a urina mai des
- Urină închisă la culoare, tulbure sau urât mirositoare
- Ușoară febră în combinație cu o infecție de tract urinar
- Durere în zona pelviană
- Hematurie (sânge în urină)
- Durere în timpul contactului sexual
- Senzație de presiune sau plenitudine a vezicii urinare
- Crampe la nivelul abdomenului sau al spatelui
- Stare generală proastă, de oboseală
De menționat că febra (peste 38 grade Celsius) și hematuria nu sunt simptome ale unei cistite, însă pot apărea în combinație cu alte simptome de infecție renală. Atunci când o infecție a vezicii urinare se extinde la nivelul rinichilor, poate deveni o problemă gravă de sănătate. Astfel, în plus față de simptomele de mai sus, simptomele unei infecții renale includ:
- Greață
- Vărsături
- Durere la nivelul spatelui sau în lateralul corpului
- Frisoane
Cistita în sarcină
Urina este în mod natural un produs steril, însă în timpul sarcinii tractul urinar se relaxează și se dilată, prin urmare șansele ca bacteriile să pătrundă în el sunt mai crescute. Astfel, te confrunți cu un risc mai mare de infecții de tract urinar, inclusiv cistită.
În cazul în care crezi că ai o infecție a vezicii urinare, trebuie să discuți cu medicul; acesta îți va recomanda un tratament sigur pentru sarcină. Odată diagnosticată, cel mai eficient mod de a trata infecția în sarcină constă într-un curs scurt de antibiotice. Este important să consumi apă din abundență. De asemenea, sucul de merișoare ajută la ameliorarea simptomelor de cistită.
Cistita la copii
Poate fi dificil de identificat cistita la copii deoarece simptomele pot să fie vagi, iar copiii de vârstă mică nu pot să comunice cu ușurință ceea ce simt. Simptomele posibile ale cistitei la copiii de vârstă mică pot include:
- febră mai mare de 38 grade Celsius
- stare de oboseală și slăbiciune
- irascibilitate
- apetit redus
- vărsături
Copiii care au cistită pot să prezinte și simptome specifice adulților, precum durere la urinare, urinare mai frecventă și durere abdominală. Este important de investigat această afecțiune la copii deoarece poate indica o problemă de sănătate mai gravă, precum reflux urinar (cunoscut și sub denumirea de reflux vezico-uretral); acesta implică o problemă cu valva vezicii urinare, care permite urinei să curgă invers, către rinichi.
Cistita la femei
Femeile tinere alături de cele vârstnice sunt cele mai susceptibile cistitei, în special dacă au viață sexuală activă. Uretra feminină are doar 4 cm lungime, ceea ce permite bacteriilor un acces mai ușor la vezica urinară. Hormonii sexuali feminini influențează secrețiile vaginale, care la rândul lor afectează abilitatea bacteriilor de a supraviețui. Următoarele aspecte cresc predispoziția femeilor la infectare:
- anumite faze ale ciclului menstrual
- sarcina
- menopauza
- o histerectomie totală
Cistita la bărbați
Bărbații în general nu se confruntă cu un risc ridicat de a dezvolta cistită; acest aspect se datorează anatomiei sistemului reproducător masculin – uretra bărbatului este mai lungă, iar bacteriile care pătrund în ea trebuie să circule o distanță mai lungă pentru a intra în vezica urinară. Unii bărbați tind să dezvolte cistită mai târziu în viață. Atunci când o problemă cu fluxul urinar reprezintă un simptom, aceasta poate indica faptul că există o problemă cu glanda prostatică. Există câțiva factori care pot crește predispoziția pentru cistită la bărbat, inclusiv:
- activitate sexuală care implică penisul
- folosirea cateterelor urinare
- o prostată mărită
- afecțiuni medicale care slăbesc sistemul imunitar, precum HIV sau diabet
- neeliminarea urinei o perioadă lungă de timp
- pietre la vezica urinară
Cistita acută
Cistita acută reprezintă o inflamație bruscă a vezicii urinare sau a tractului urinar inferior. În cea mai mare parte a timpului este cauzată de o infecție bacteriană, respectiv infecție de tract urinar. Produsele de igienă iritante, o complicație a anumitor boli sau o reacție la anumite medicamente poate cauza cistita acută. Tratamentul pentru cistita acută datorată unei infecții bacteriene implică antibiotice. Tratamentul pentru cistita noninfecțioasă depinde de cauza subiacentă.
Cistita interstițială
Cistita interstițială sau sindromul vezicii dureroase reprezintă o afecțiune cronică a vezicii urinare. Este caracterizată de senzație de durere și presiune în zona vezicii urinare, precum și simptome localizate în tractul urinar inferior care au persistat mai mult de 6 săptămâni, fără să existe o infecție sau alte cauze clare. La femei poate să apară durere în timpul actului sexual. Simptomele variază de la ușoare la grave; la unele persoane simptomele pot să apară și să dispară, iar pentru altele persistă. Afecțiunea tinde să afecteze persoane de vârsta 30-40 ani, fiind mult mai comună la bărbați. Poate avea un impact semnificativ asupra stilului de viață, locului de muncă, sănătății emoționale și relațiilor, dar cu ajutorul tratamentului simptomele pot fi ținute sub control. Unele persoane cu cistită interstițială au și sindrom de colon iritabil, fibromialgie și alte sindroame dureroase.
Cistita hemoragică
Cistita hemoragică este definită ca o afecțiune inflamatorie difuză a vezicii urinare, datorată unui agent infecțios sau non-infecțios, care conduce la hemoragie din mucoasa vezicii; implică lezarea mucoasei vezicii și a vaselor de sânge care irigă interiorul vezicii. Cea mai comună cauză este o infecție bacteriană care răspunde de obicei prompt la tratament. Însă cistita hemoragică cronică și hemoragică apare adesea în urma chimioterapiei și radioterapiei pentru tratamentul malignităților pelviene. Cauzele infecțioase sunt mai puțin comune pentru acest tip de cistită, cu excepția gazdelor imunocompromise, precum pacienții de transplant de măduvă. Simptomele sunt inflamație a vezicii și sânge în urină. Există patru tipuri de cistită hemoragică, clasificate în funcție de cantitatea de sânge din urină.
- Gradul 1 implică sângerare microscopică (nu este vizibilă)
- Gradul 2 implică sângerare vizibilă
- Gradul 3 implică sângerare cu mici cheaguri de sânge
- Gradul 4 implică sângerare cu cheaguri de sânge suficient de mari să blocheze fluxul de urină și să implice îndepărtarea lor.
Cistita tratament
Cistita cauzată de o infecție bacteriană este în general tratată cu antibiotice. Este important de urmat întregul tratament cu antibiotice pentru a elimina complet infecția, chiar dacă simptomele se ameliorează după 1 zi de tratament. În cazul infecțiilor urinare repetate, se impune un tratament antibiotic de durată mai lungă, precum și evaluare din partea unui specialist pentru a verifica prezența unei anomalii la nivelul sistemului urinar. Când infecția este dobândită dintr-un spital, se pot impune mai multe tipuri de antibiotice, deoarece bacteriile acestea sunt mai rezistente. Femeile aflate în post-menopauză pot primi și o cremă vaginală cu estrogen. Cistita interstițială se poate trata cu medicație orală sau introdusă direct în vezica urinară, cu proceduri care manipulează vezica urinară (distensie a vezicii), cu stimulare nervoasă (impulsuri electrice ușoare pentru a ameliora durerea și a reduce frecvența urinărilor).
Tratamentul pentru cistita non-infecțioasă depinde de cauză. Dacă ești sensibilă la anumite produse cosmetice sau spermicide, prin evitarea lor se pot ameliora simptomele și preveni alte episoade. Atunci când cistita apare în urma chimioterapiei/radioterapie se urmărește gestionarea durerii, de obicei cu medicamente și hidratare pentru a elimina factorii iritanți din vezica urinară. Intervenția chirurgicală se impune pentru cazurile cronice și poate repara o problemă de natură structurală.
Surse: www.healthline.com,www.nhs.uk,www.cgbabyclub.co.uk,www.betterhealth.vic.gov.au, https://medlineplus.gov,www.urologyhealth.org,www.nhs.uk,www.ncbi.nlm.nih.gov, www.mayoclinic.org