Atentie, infectia urinara trebuie tratata, altfel poate ajunge la rinichi, provocand probleme si mai mari. Ea poate fi diagnosticata cu ajutorul unei analize de urina, denumite urocultura si poate avea una dintre urmatoarele forme: cistita, nefrita sau pielonefrita.
De regula, tratamentul prescris pentru infectiile urinare include antibiotice, dar poti folosi si urmatoarele remedii naturiste:
1. Ceaiuri
Fitoterapia este eficienta daca este urmata pe o perioada de trei saptamani. Poti alege o singura planta sau o combinatie intre: iarba neagra, busuioc, rozmarin, salvie, afin, merisoare, coada-calului, coada-soricelului, sanziene, urzica, branca-ursului.
2. Tincturi
Sunt recomandate in tratarea infectiilor urinare si urmatoarele tincturi:
• propolis: o cura de 20 de zile, 30 de picaturi zilnic
• echinaceea: o cura de 20 de zile, 10 picaturi zilnic
3. Bea multa apa
Acesta este cel mai la indemana remediu naturist! Apa face ca urina sa fie mai putin densa, dar si ca bacteria care a cauzat infectia, sa se "spele".
4. O bautura alcalina
Un regim alcalin face ca urina sa fie mai putin acida, iar acest lucru inseamna ca se reduce usturimea din timpul urinarii. Poti prepara aceasta bautura amestecand o lingurita de bicarbonat de sodiu intr-o jumatate de litru de apa si bea de doua ori pe zi.
5. Uleiuri volatile
Au efect antibacterian, de aceea sunt foarte utile in tratarea infectiilor urinare. Se recomanda consumarea a 5-7 picaturi, de trei ori pe zi. Pentru o administrare mai usoara, poti pune picaturile intr-o lingurita cu miere. Cele mai indicate uleiuri sunt cele de lamaie, lavanda, coriandru, cimbru si arbore de ceai.
6. Sauna
Acesta este un alt tratament natural, dar care aduce rezultate atunci cand este urmat trei saptamani la rand, in total sase sedinte de cel putin o ora.
7. O baie calda
Un remediu aflat la indemana tuturor, care ajuta mai ales la calmarea durerii abdominale. Pentru a-i spori efectul, poti pune in apa din cada infuzii de plante (cetina de brad, flori de in) De asemenea, poti folosi si o pernuta calda pe care s-o asezi pe locul dureros.
8. Cura de struguri, dar si alte fructe
Strugurii au un efect diuretic, dar daca vrei sa-i folosesti pentru o cura, trebuie sa consumi un kilogram de fructe zilnic, timp de doua saptamani. In tratarea cistitei, este eficient si sucul de mere, pere sau de gutui, consumat dimineata, pe stomacul gol.
Alte alimente care aduc beneficii in tratamentul naturist al infectiilor urinare:
• usturoiul si ceapa, cele mai cunoscute antibiotice naturale
• frunzele si radacinile de telina, patrunjel sau marar
• seminte de dovleac
• ananas - efect anti-inflamator
Daca simptomele persista, cel mai indicat este sa consultati un medic, pentru a evita complicatiile ce pot aparea.
Surse:
http://health.howstuffworks.com; www.medicinenet.com;
www.webmd.com; www.top10homeremedies.com;
www.cabinet-terapii.ro;