Abcesul pulmonar: cauze, simptome, tratament

Abcesul pulmonar: cauze, simptome, tratament

Irina Olteanu - Redactor Senior

Abcesul pulmonar reprezinta o infectie bacteriana care apare in tesutul pulmonar, conducand la moartea tesutului si la formarea de puroi in zona respectiva. Este dificil de tratat si poate fi fatal in cazul in care nu este depistat la timp. Sa aflam in continuare din ce cauze apare, cum se manifesta si in ce mod se poate trata alaturi de domnul doctor Ioan Paul Stoicescu.

Ce este

Abcesul pulmonar este o infectie grava, localizata si supurativa in substanta plamanului, asociata cu formarea unei cavitati necrozante sau fluid (din cauza infectiei microbiene) in decurs de cateva zile sau saptamani. Procesul este de obicei inconjurat de o reactie fibroasa, ce formeaza peretele abcesului, prin urmare un grup de mici abcese pot aparea (mai mici de 2 cm). Este cunoscut si sub denumirea de pneumonie necrozanta sau gangrena pulmonara. In cazul in care nu este diferentiat de alte afectiuni cu simptome similare, poate avea un prognostic ingrijorator.

Abcesele pulmonare pot fi clasificate in functie de durata si de cauza dupa cum urmeaza: acute cu o durata mai mica de 4-6 saptamani sau cronice in care au o durata mai lunga, respectiv primare care au o origine infectioasa (cauza este aspiratia pulmonara sau a secretiei gastrice/orofaringiene sau pneumonia bacteriana la o persoana sanatoasa; pot fi aspirate corpuri straine si in timpul sedarii sau starii de inconstienta prin intoxicatie sau abcesanestezie) sau secundare care au o afectiune preexistenta asociata (de exemplu obstructie, anormalitati ale plamanilor, raspandirea infectiei localizata extrapulmonar cum este a abcesului hepatic sau endocardita tricuspidala ce conduce la embolizare pulmonara septica sau pulmonara printr-o complicatie a unei pneumonii grave/insuficient tratate, bronsiectazie si/sau stare de sanatate imunocompromisa, cancerul, trauma pulmonara penetranta, sindromul Lemierre - o infectie orofaringiana acuta urmata de tromboflebita septica a venei jugulare interne).

Specialistii iau in considerare si o clasificare in functie de agentul patogen responsabil: abces pulmonar cu Staphylococcus si abces pulmonar cu Aspergillus. Cel mai frecvent este vorba de o complicatie a pneumoniei de aspiratie cauzata de anaerobi bucali (bolnavii sufera de boli parodontale; bacteriile se raspandesc din spatiile gingivale in caile respiratorii inferioare deoarece sistemul imunitar nu functioneaza corespunzator), prin urmare apare pneumonia si necrozarea tisulara dupa 7-14 zile si respectiv abcesul pulmonar.

Cauze

Bacteriile anaerobe ce pot conduce la abces pulmonar sunt: Peptostreptococcus spp., Bacteroides spp., Fusobacterium spp., Microaerophilic streptococci.
Bacteriile aerobe ce pot conduce la abces pulmonar sunt: S. aureus, Streptococcus pyogenes, Haemophilus influenza, Pseudomonas aeruginosa, K. pneumonia, Burkholderia cepacia (asociata cu fibroza chistica), Streptococcus pneumonia, Legionella pneumonia, Actinomyces spp., Nocardia spp., Proteus mirabilis, Pasteurella multocida - infectie transmisa de la pisici/caini/bovine, Burkholderia pseudomallei (doar in zona Asia-Australia, a aparut in urma dezastrului cu tsunami din 2004).

Cel mai des intalnite dintre acestea sunt anaerobul stafilococ auriu, F necrophorum si tulpinile gram negative cum este Klebsiella pneumonia.
Alte organisme cauzatoare: infectii micobacteriale (in special tuberculoza), infectii fungice (specii cum sunt Aspergillus, Cryptococcus, Histoplasma, Blastomyces, Coccidioides) sau paraziti (Entamoeba histolytica, Paragonimus spp.)

Domnul Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu Presedinte al Comisiei de Pneumologie a Academiei de Stiinte Medicale Clinica de Diagnostic Gral telefon: 021-323.00.00:

"Abcesul pulmonar este o afectiune provocata de infectia parenchimului pulmonar care are drept caracteristica faptul ca infectia este de obicei circumscrisa (delimitata) si ca zona infectata se necrozeaza (se distruge), iar produsul rezultat (puroi) are tendinta la eliminare prin bronsii lasand in locul respectiv o cavitate cu nivel de lichid.

Clinic, de obicei simptomele sunt de infectie severa (febra, frisoane, tuse persistenta care la un moment devine medicproductiva cu eliminarea unor cantitati mai mari sau mai mici de puroi, de obicei urat mirositor (fetid). Cand eliminarea puroiului se produce rapid in cantitate mare se spune ca pacientul a prezentat o "vomica".

Cauzele abcesului pulmonar sunt de obicei conditiile care favorizeaza aspiratia de materiale infectate in arborele bronsic sau/si existenta unor modificari pulmonare care permit stagnarea secretiilor in anumite zone ale plamanului (bronsiectazii), secretii care se pot infecta.

Astfel, tulburarile de deglutitie (inghitire), pierderea cunostintei cu aspiratia de secretii sau materiale bucale, anestezia generala, abuzul de alcool, inhalarea de corpi straini pot fi cauze ale abcesului pulmonar.

Sursa germenilor (sursa de microbi) care provoaca abcesul se afla cel mai frecvent in cavitatea bucala la nivelul danturii si gingiilor, dar si alti germeni din mediul extern pot fi sursa de infectie. Rareori abcesul pulmonar poate aparea ca rezultat al unor embolii septice de la un focar aflat in alta parte a organismului."

Citeste si:

Pneumonia la copii

Factori de risc

Persoanele care consuma alcool sau droguri in mod abuziv sunt considerate mai predispuse acestei afectiuni, cele care sufera de diabet, de boala parodontala grava, de boala cardiaca congenitala, de boala pulmonara cronica (in special fibroza chistica) sau de pneumonie. De asemenea, abcesul pulmonar poate aparea si in urma efectuarii unei anestezii generale/sedare, in pierderea constientei (in urma atacului cerebral, paraliziei cerebrale etc. din cauza riscului crescut de aspiratie) sau in situatiile in care sistemul imunitar este suprimat (in special in boala cronica granulomatoasa la copii).

Simptome

Trebuie sa retineti ca aparitia simptomelor este dificil de observat (sunt vizibile daca apar in urma pneumoniei). In general acestea includ: temperatura ridicata cu frisoane si transpiratii nocturne, tuse si productie de flegma (cu gust sau miros fetid si deseori cu sange in o treime din cazuri), durere in piept pleurala, dispnee (lipsa de aer), dar si tahipnee, tahicardie sau incrucisarea degetelor in cazuri cronice, deshidratare, letargie, sunet surd la percutie pulmonara (daca este prezenta consolidarea sau efuziunea), respiratie bronhiala si/sau crepitatii (daca consolidarea este prezenta). Trebuie urmarite de asemenea si boala parodontala grava (dar si carii dentare la abcesalcoolici sau copii) si endocardita infectioasa.

Trebuie diferentiat de alte infectii toracice sau pneumonii (tuberculoza si micobacteriile oportuniste), neoplazie, embolismul pulmonar, vasculitita, sarcoidoza cu cavitati, chistul bronhogenic infectat.

Diagnostic

Pentru a diagnostic corect abcesul pulmonar, medicul (pneumolog de obicei) va lua in considerare in primul rand istoricul vostru medical. Va verifica prin urmare operatiile recente pe care le-ati suferit ce au implicat anestezie. In continuare se va efectua o analiza a sputei sau a puroiului, iar medicul poate apela la procedee imagistice cum sunt radiografiile (abcesul este de obicei unilateral si implica segmente posterioare ale lobilor superiori) sau tomografiile (pot detecta mici abcese multiple) pentru a identifica unde se afla localizata infectia in plamani si pentru a exclude alte afectiuni (cancer sau emfizem).

In cazul infectiilor grave, medicul poate efectua o procedura de prelevare a unei mostre din abces (biopsie transtoracica sau transtraheala). In cazul in care medicul suspecteaza aspiratia unui corp strain in plamani poate introduce un bronhoscop pentru a-l localiza (utilizarea lui exclude obstructia si ofera si mostre pentru culturi).

Alte analize de laborator ce pot fi necesare sunt: teste ale functiei renale sau hepatice, culturi ale sangelui (CRP prezinta un nivel ridicat si exista neutrofilie sau anemie normocitara).

Tratament

Tratamentul initial consta in antibiotic (eficient in proportie de 80-90%), fiind ulterior necesara o medicatie de intretinere pentru o perioada de pana la 6 luni, dar si analgezice pentru ameliorarea durerii. Se incepe cu tratament intravenos (2-3 saptamani) urmat de tratament cu administrare orala pentru inca 4-8 saptamani (de obicei este vorba de inhibitori de betalactamaza sau cefalosporina plus clindamicina sau flucloxacilina; unele bacterii anaerobe pot fi rezistente la clindamicina; medicatia trebuie modificata imediat ce este identificat agentul patogen). Daca este cazul, medicul poate recomanda terapie cu oxigen, dar poate apela si la tehnici de respiratie si de drenaj. Sunt necesare insa si modificari in stilul de viata cum sunt abcesrenuntarea/excluderea fumatului si consumul sporit de lichide.

In unele cazuri, este posibila interventia chirurgicala prin care un tub este inserat in plamani pentru a drena puroiul din abces, insa aceasta poate conduce la multiple complicatii cum sunt empiem si scurgere a aerului bronhoalveolara (in special la copii). In cazuri rare, un abces pulmonar se poate rupe, ceea ce constituie o urgenta medicala. Alte complicatii posibile sunt raspandirea infectiei la alte parti din corp, fistula bronhopleurala sau pneumatocel.

In general, tratamentul corect cu antibiotic vindeca abcesul fara complicatii, insa persoanele cu sisteme imunitare slabite, cele care sufera de pierderea constientei, anemie, infectie cu P. aeruginosa, S. aureus siK. pneumoniae sau boli preexistente pot fi susceptibile la complicatii, chiar deces (in special la persoanele in varsta). Abcesul cronic sau netratat poate conduce la boli pulmonare (carcinom bronsic), anemie si altele.

Domnul Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu Presedinte al Comisiei de Pneumologie a Academiei de Stiinte Medicale Clinica de Diagnostic Gral telefon: 021-323.00.00: 

"Fiind vorba de o infectie, tratamentul se refera in primul rand la administrarea de antibiotice adecvate pentru microbii incriminati in infectia respectiva.
In 80% din cazuri microbii incriminati sunt anaerobi si necesita folosirea de antibiotice la care acesti microbi sunt sensibili.
In afara de folosirea de antibiotice adecvate este necesar ca puroiul din abces sa fie eliminat cat mai repede. Acest lucru se poate realiza simplu prin instruirea pacientului cum poate proceda ca sa poata elimina o cantitate cat mai mare de puroi din abces.
De obicei pacientul cauta pozitia in care tusete cel mai putin dar este necesar sa foloseasca pozitia in care tusea se accentueaza si cantitatea de puroi se elimina prin tuse.
Cand eliminarea secretiilor se realizeaza dificil se poate folosi si aspiratia acestora cu ajutorul bronhoscopieimedic.
Vindecarea se poate realiza cu tratament medical, dar uneori este necesara interventia chirurgicala."

Prevenire

Domnul Prof. Dr. Ioan Paul Stoicescu Presedinte al Comisiei de Pneumologie a Academiei de Stiinte Medicale Clinica de Diagnostic Gral telefon: 021-323.00.00:

"Evitarea factorilor de risc este modalitatea cea mai eficienta de preventie a abcesului pulmonar. Chiar daca se evita factorii de risc uneori abcesul pulmonar nu poate fi evitat, el fiind consecinta unor complicatii inevitabile ale anesteziei generale sau ale starilor comatoase.
Este importanta pastrarea unei igiene bucale corespunzatoare intrucat sursa de germeni este de cele mai multe ori la acest nivel (afectiuni dentare sau gingivale)
Asistenta corespunzatoare a pacientilor in perioadele post anestezie generala pentru evitarea aspiratiei de produse infectate sau a continutului gastric."

Multumim domnului doctor Ioan Paul Stoicescu pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.

Sursa foto: www.practicalhospital.com

Surse:

www.patient.co.uk; http://emedicine.medscape.com; www.healthline.com; http://en.wikipedia.org/

Articolul urmator
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament
Ulcer varicos: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    © 2025 Qbebe