Ce este?
Din punct de vedere tehnic, prezbitismul presupune pierderea graduala a abilitatii ochiului de a-si modifica focalizarea pentru a vedea obiecte din apropiere si nu este o boala ci, asemenea ridurilor, poate afecta pe oricine la un moment dat in viata. Debutul sau are de obicei loc in jurul varstei de 40 ani (40-50 ani). Etimologia cuvantului rezida in limba greaca, presbys insemnand "batran" sau mai in varsta si cuvantul din greaca antica ops insemnand "ochi". Din moment ce aproape toata lumea se confrunta cu prezbitismul (in anul 2005 mai mult de un miliard de persoane din lume), daca exista in prealabil si miopie, hipermetropie sau astigmatism, afectiunile se pot combina. De asemenea, o persoana poate avea un tip de viciu de refractie la un ochi si un alt tip la celalalt ochi. Se pare ca persoanele miope intampina mai putine probleme cu prezbitismul.
Exista conform specialistilor 5 tipuri de presbitism:
-incipient: cel mai prematur stadiu; poate fi putin mai dificil cititul caracterelor mici
-functional: cand apare, incepeti sa experimentati mai multe probleme cu vederea la apropiere
-absolut: nu va puteti focaliza privirea deloc pe obiecte din apropiere
-prematur: apare inainte de varsta de 40 ani
-nocturn: focalizarea pe obiecte din apropiere este dificila in conditii de lumina difuza
Cauze
Mecanismul sau de aparitie nu este cunoscut cu certitudine, insa se ia in considerare drept cauza pierderea elasticitatii cristalinului, dar si modificarile in curbarea acestuia din cauza cresterii continue si pierderea tonusului muschilor ciliari (muschii care curbeaza si indreapta cristalinul) au fost de asemenea luate in considerare. Aceste modificari legate de varsta apar mai exact in cadrul proteinelor din cristalin, care devine mai dur si mai putin elastic in timp, dar si in muschii ce il inconjoara. Nu este vorba de factori ereditari sau de mediu, cum se intampla in cazul celorlalte vicii de refractie.
Simptome
Primele semne ce anunta prezbitismul constau in oboseala ochilor dupa citit sau privit aproape (mai ales timp indelungat), dificultate de a vedea in lumina difuza (slaba), probleme cu focalizarea pe obiecte mici si/sau caractere mici, dar si durere de cap sau senzatie de oboseala in urma unui efort ocular (cum este brodatul sau scrisul de mana). Poate fi observata o tendinta de a tine materialele de citit putin mai departe pentru a face literele mai clare (exista vederea incetosata la distanta normala de citit). Puteti remarca ca simptomele se agraveaza cand sunteti obositi, consumati alcool sau va aflati intr-o zona cu lumina difuza (in lumina puternica simptomele sunt mai putin observabile datorita actiunii irisului care se inchide intr-un diametru mai mic). In cazul persoanelor cu prezbitism sever, acestea se pot plange ca bratele au devenit "prea scurte" pentru a tine materialele de citit la distanta confortabila. Simptomele tind sa fie observate de cei cu profesii ce implica focalizarea pe obiecte din apropiere.
Abilitatea de a focaliza privirea pe obiecte apropiate scade in decursul vietii, de la acomodarea de aproximativ 20 dioptrii (de a focaliza la 50 mm) la un copil, la 10 dioptrii la varsta de 25 ani (100 mm) si pana la 0,5-1 dioptrii la varsta de 60 ani (1-2 metri). Exista si o formula de calcul pentru a estima amplitudinile de acomodare in dioptrii asteptate, maxime si minime pentru un pacient corectat la o anumita varsta (formula lui Hofstetter).
Trebuie sa stiti ca unele persoane pot dezvolta prezbitism mai devreme de 40 ani din cauza unor anumite boli sau medicamente, prezbitismul prematur putand fi un indicator. Iata si factorii de risc pentru prezbistismul prematur: miopia sau boli cum sunt diabet, scleroza multipla sau boli cardiovasculare si utilizarea unor medicamente cum sunt antidepresive, antihistaminice si diuretice (scad acuitatea vizuala). Se pare ca sunt factori de risc si munca ce necesita apropierea obiectelor, climatul cald ce implica expunere la raze UV.
Un aspect interesant de retinut este faptul ca atunci cand miopia exista inainte de aparitia prezbitismului, se poate observa o ameliorare a vederii la apropiere, spre deosebite de astigmatism; in acest sens exista o tehnica chirurgicala pentru a crea un ochi de citit si unul pentru vedere la distanta (monovedere) ce poate fi realizata cu lentile de contact (ulterior se remodeleaza chirurgical corneele pentru a conferi permanenta acestui efect).
Diagnostic
In cazul in care experimentati probleme cu vederea, trebuie sa apelati cat mai curand la un control oftalmologic chiar daca ati fost de curand; vederea incetosata poate sugera ca aveti nevoie de o alta reteta sau aveti o problema mai grava. Prezbistimul este diagnoticat prin intermediul unui examen de baza al ochiului. Pot fi necesare si unele teste inclusiv picaturi pentru dilatarea pupilelor (ochii devin mai sensibili la lumina timp de cateva ore si permit medicului sa evalueze mai usor interiorul ochilor). Oftalmologul poate utiliza diverse dispozitive, inclusiv introducerea de lumina puternica in ochi si va va cere sa priviti printr-o serie de lentile pentru a testa vederea la distanta si la apropiere. Este indicat sa efectuati un examen oftalmologic complet la 40 ani, daca nu prezentati factori de risc si nu aveti nevoie de ochelari sau de lentile de contact. Intre 40-54 ani este indicat un examen la fiecare 2-4 ani, intre 55-64 ani un examen la 1-3 ani, dupa 65 ani un examen la 1-2 ani (pot fi indicate chiar mai des).
Tratament
In sistemul vizual, imaginile capturate de ochi sunt traduse in semnale electrice transmise catre creier care le interpreteaza. Astfel, pentru a depasi prezbitismul, trebuie remediate doua componente principale si anume: sistemul optic al ochiului sau procesarea vizuala a creierului. Majoritatea solutiilor sunt destinate primei componente, in ce priveste procesarea la nivelul creierului, s-au identificat o multime de solutii (gratie progresului in intelegerea plasticitatii creierului uman si domeniului invatarii perceptuale-implica repetarea constanta a unei anumite sarcini menita sa stimuleze viteza si calitatea imaginii procesate in cortexul vizual).
Prezbitismul nu poate fi vindecat, insa pot fi recomandati ochelari de vedere, lentile de contact, ochelari pentru citit (intre +1 si +4), lentile suplimentare progresive sau bifocale. Acestea din urma sunt lentile ce presupun doua retete diferite incorporate intr-o singura lentila: partea superioara corecteaza vederea la distanta si partea inferioara este pentru a ajuta vederea la apropiere. Lentilele progresive sunt similare, dar sunt create pentru a dispune de o tranzitie graduala sau combinata intre retete. Mai exista si lentile trifocale care ajuta la corectia vederii la apropiere, intermediare (monitoare) si celei la distanta. Lentilele de contact sunt multifocale si vin in variante moi sau permeabile, dar si sub forma de lentile pentru monovedere (o lentila ajuta in vederea la distanta si cealalata la vederea la apropiere). Exercitiile oculare nu s-au dovedit eficiente. Retineti ca ochelarii pentru citit trebuie testati la o distanta de 35-40 cm de materialul pentru citit.
Implantul unor lentile intraoculare acomodative este recomandat in ultima perioada pentru tratamentul ambilor ochi (sunt ambele cornee transformate in lentile multifocale si se elimina necesitatea ochelarilor pentru citit).
Exista si posibilitatea de a apela la un procedeu chirurgical denumit keratoplastie care foloseste unde radio (nu laser); medicul utilizeaza un instrument mic pentru a le aplica pe ochi (de obicei doar unul) in scopul remodelarii corneei si imbunatatirii vederii. Se pare insa ca pot fi in continuare necesari ochelarii pentru citit cand lumina este slaba sau este vorba de perioade lungi de timp, deoarece nu se intervine in ce priveste deteriorarea cristalinului (si in cazul procedurii PresbyLASIK care foloseste un laser excimer penru a crea o ablatie multifocala direct pe cornee, permitand vederea la distante multiple). O varianta chirurgicala recenta cu privire la remodelarea corneei implica utilizarea benzii de expansiune sclerale -se foloseste o ablatie sclerala cu laser si poate spori acomodarea ochiului, marind spatiul dintre corpul ciliar si cristalin (nu are rezultate concludente). Tot prin procedeu chirurgical se pot implanta straturi de cornee in ochiul nondominant pentru a minimiza impactul la vederea binoculara necorectata la distanta.
Un procedeu relativ recent este cristalinul artificial, un implant de cristalin care, spre deosebire de implantul obisnuit intraocular (are efecte adverse cum sunt vedere incetosata, dar si inflamatie, infectie, hemoragie, glaucom si dezlipire de retina), poate trata si cataracta (este creat sa va permita sa dispuneti de o vedere mai bogata, mai naturala pentru majoritatea activitatilor). O modalitate experimentala de tratament consta in injectarea de gel elastic in sacul capsular (structura din ochi care contine cristalinul natural), gelul fiind menit sa inlocuiasca cristalinul natural si sa serveasca drept unul nou, mai elastic.
Nu in ultimul rand, se poate utiliza in tratament si laserul ce corecteaza ochiul dominant pentru vederea la distanta si pe cel nondominant prntru vederea la apropiere, in timp ce profunzimea campului vizual este crescuta (creierul combina cele doua imagini creand o zona amestecata ce reprezinta focalizarea pentru ambii ochi). Pacientul poate vedea aproape, intermediar si la departare fara ochelari. In afara de varianta standard, este posibila IsoVision ce consta in doua faze (pentru vederea la distanta si la apropiere), reprezentand un tratament sigur si durabil.
Prevenire
Desi nu puteti preintampina prezbitismul, este important sa mergeti constant la oftalmolog, indiferent de varsta, sa tineti sub control afectiunile cronice (diabet, hipertensiune), sa va protejati ochii de soare (purtand ochelari ce blocheaza razele UV), sa preveniti leziunile oculare (purtand ochelari speciali cand efectuati diverse sporturi), sa consumati o alimentatie sanatoasa, sa utilizati ochelarii adecvati problemelor voaste si surse de lumina potrivita si sa recunoasteti simptomele ce pot indica probleme medicale grave.
Doamna doctor Diana Stanescu - Medic primar oftalmolog la WEST EYE HOSPITAL ofera urmatoarele completari:
"Prezbitismul sau prezbiopia reprezinta pierderea treptata a capacitatii ochilor de a focaliza obiectele apropiate. Aceasta problema fiziologica legata de vederea de aproape apare in jurul varstei de 40 de ani si este un semn al procesului natural de imbatranire.
Pacientii incep sa remarce ca pentru a citi un text este nevoie sa il indeparteze din ce in ce mai mult de ochi. De asemenea, la distanta normala de citit, incep sa vada literele in ceata, iar pentru a clarifica imaginea au nevoie de o lumina mai puternica, indreptata direct pe obiectul care trebuie focalizat.
Presbiopia (prezbitismul) este o afectiune care evolueaza cu varsta si nu poate fi tratata, dar capacitatea ochilor de a focaliza obiectele apropiate poate fi corectata prin utilizarea unor lentile de corectie.
Purtarea ochelarilor de "citit" nu stopeaza si nici nu incetineste evolutia afectiunii, dar ajuta pacientii sa-si desfasoare activitatea confortabil, ca si pana la aceasta varsta.
Trebuie retinut ca presbiopia nu poate fi prevenita intrucat nu este o boala, ci un proces normal si natural ce tine de imbatranirea fireasca, respectiv de capacitatea ochilor de a vedea clar si fara efort, obiectele aflate la o distanta mica de ochi.
Dupa 40 de ani, oricine trebuie sa se prezinte la consultul oftalmologic o data la 1 an - 1 an si jumatate, pentru a-si actualiza prescriptia pentru ochelarii de aproape, deoarece dioptriile cresc progresiv pana in jurul varstei de 60 de ani."
Multumim doamnei doctor Diana Stanescu pentru informatiile oferite.
Surse:
http://en.wikipedia.org; www.allaboutvision.com; www.geteyesmart.org; www.webmd.com; www.bausch.com; www.patient.co.uk; www.allaboutvision.com