Nevralgia occipitala - Cauze, simptome, tratament

Nevralgia occipitala - Cauze, simptome, tratament

Roxana Cristea

Nevralgia occipitala este o afectiune neurologica care nu pune viata in pericol si se caracterizeaza prin durere cronica in partea superioara a gatului, spatele capului si in spatele ochilor - in zonele in care se afla nervii occipitali. Afla care sunt cauzele si tratamentul pentru nevralgia occipitala.

Ce este nevralgia occipitala

Nevralgia occipitala (cunoscuta si sub numele de nevralgie C2, sau nevralgia Arnold) este o afectiune neurologica caracterizata prin lezarea sau inflamarea nervilor occipitali.(Nervii occipitali sunt acei nervi care strabat scalpul pornind din capatul superior al coloanei vertebrale. Nervii occipitali sunt in numar de trei: occipital mare, occipital mic si occipital tertiar, sau occipital foarte mic.)
Nevralgia occipitala se poate usor confunda cu migrena sau durerile de cap obisnuite, pentru ca modul de manifestare este asemanator - durere cronica de cap. Cu toate acestea, in cazul in care apar dureri pe o parte sau ambele parti ale scalpului, dureri in zona gatului, in spatele ochilor si urechilor, ar fi bine sa consulti un doctor pentru ca nevralgia occipitala are nevoie de tratament specific.

Nevralgia occipitala - simptome

 Nevralgia occipitala este un tip distinct de durere de cap, o durere cronica pulsatila logalizata in partea de sus a gatului, inspatele capului, in spatele urechilor, de obicei, pe o singura parte a capului. In general, durerea provocata de nevralgia occipitala incepe din zona gatului si apoi urca spre zona capului. Unele persoane pot experimenta si dureri de scalp, frunte sau durere in spatele ochilor. Scalpul poate deveni sensibil la atingere si ochii sensibili la lumina.
Localizarea durerii este legata de zonele in care exista nervi occipitali mari si mici. Acestia pornesc din zona in care coloana vertebrala intalneste gatul (capatul superioar al coloanei vertebrale) si ajung la nivelul scalpului, in partea din spate a scalpului mai exact.
Cu alte cuvinte, simptomele comune ale nevralgiei occipitale sunt:
- durere cronica, ascutita si persistenta, care incepe din zona superioara a gatului si radiaza pe o parte sau alta a scalpului;
- senzatia de arsura in zonele afectate;
- sensibilitatea ochilor la lumina;
- durere in spatele ochilor;
- durere la cea mai mica miscare a gatului;
- scalp sensibil la atingere;
- irascibilitate.

Nevralgia occipitala - cauze

Durerea specifica nevralgiei occipitale este cauzata de iritarea sau ranirea nervilor occipitali, ca urmare a unui traumatism in partea din spate a capului, intindereii sau tensionarii muschilor gatului, compresiei nervului cand acesta paraseste coloana vertebrala din cauza osteoartitei, a unei tumori sau din cauza unui alt tip de leziune la nivelul gatului.
Inflamatia sau infectia, guta, diabetul, inflamarea vaselor de sange (vasculita) si perioadele lungi de stat cu gatul aplecat, toate acestea sunt asociate cu aparitia nevralgiei occipitale. Se intampla insa ca nevralgia occipitala sa apara fara o cauza aparenta.
Cu alte cuvinte, cauzele cele mai intalnite ale nevralgiei occipitale sunt:
- traume suferite in partea posterioara a capului;
- tensiunea musculaturii gatului sau intinderea acesteia;
- osteoartrita;
- tumori localizate la nivelul gatului;
- hernia de disc cervical;
- infectii;
- inflamatiile vaselor de sange;
- guta;
- diabet.
O alta cauza posibila, desi destul de rara, a nevralgiei occipitale este scurgerea de LRC (lichid cefalorahidian). Rareori nevralgia occipitala poate fi un simptom de metastaza in anumite tipuri de cancer al coloanei vertebrale.

Dr. Ross Hauser, medic neurolog, spune ca: "Din ce in ce mai multi tineri sufera de nevralgie occipitala pentru ca petrec foarte mult timp in fata calculatorului si isi tin capul intr-o pozitie incorecta, lezand nervii occipitali care traverseaza scalpul dar au punct de pornire zona gatului, zona care este supusa unui stres considerabil atunci cand stam cu capul aplecat foarte multa vreme. Sigur ca pot fi si alte cauze ale nevralgiei occipitale, cum ar fi leziunile la cap sau alte afectiuni asociale nevralgiei occipitale. Cu toate acestea, ar fi bine sa va corectati postura adoptata in fata calculatorului si sa nu stati nemiscati pe scaun ore in sir. Incercati ca din cand in cand sa va ridicati, sa va miscati gatul, capul si chiar mainile si picioarele. Trebuie sa stiti ca nevralgia occipitala poate fi o afectiune extrem de dureroasa si de durata. Sunt persoane care experimenteaza toata viata simptomele bolii, care recidiveaza din cand in cand. Sigur ca sunt tratamente care calmeaza, amelioreaza, dar ar fi bine sa lucram mai mult pe partea de prevenire."

Nevralgia occipitala - diagnostic

Medicul specialist este in cel care poate da un diagnostic cert dupa ce va afla de la pacient descrierea simptomelor, istoricul medical si daca persoana in cauza a suferit leziuni in zona capului. Urmeaza examinarea fizica (ochi, urechi, tensiunea arteriala, temperatura corporala) si posibil alte teste specifice (teste de sange si RMN-Rezonanta Magnetica Nucleara).
Medicul este singurul care poate determina in mod cert declansarea nevralgiei occipitale, pe baza informatiilor obtinute de la pacient cu privire la istoricul medical si leziunile suferite de acesta.
Este posibil ca medicul sa administreze pacientului un anestezic pentru nerv, ca sa blocheze durerea. In cazul in care anestezia isi face efectul, diagnosticul de nevralgie occipitala este astfel confirmat.

Nevralgia occipitala - tratament

 Tratamentul nevralgiei occipitale, in general, include masaj si odihna. In unele cazuri sunt necesare medicamentele sau injectiile cu steroizi in zona afectata.
Simptomele nevralgiei occipitale pot fi tratate sau ameliorate prin metode cum ar fi acupunctura, manipulare chiropractica sau osteopatica, masaj, yoga, terapie fizica, odihna, caldura aplicata cu ajutorul compreselor in zonele afectate; medicamente inflamatorii, antidepresive, anticonvulsive (pe baza de carbamazepina si gabapentina), analgezice opioide si medicamente din profilaxia migrenei.

Alte alternative de tratament includ medicamente beta-blocante ale nervilor si injectii cu steroizi, administrate pe termen scurt, stimularea nervilor periferici.

In situatii mai rare, cand nevralgia occipitala se agraveaza, poate fi necesara o interventie chirurgicala, cum ar fi decompresia microvasculara (medicul identifica si corecteaza pozitia vaselor de sange care provoaca o compresie asupra nervului occipital), sau stimularea nervoasa occipitala (este folosit un neurostimulator care furnizeaza impulsuri electrice nervilor occipitali in vederea blocarii durerii).

Nevralgia occipitala nu pune viata pacientului in pericol. Starea multor pacienti se imbunatateste prin caldura, odihna, medicamente anti-inflamatorii si relaxante musculare. Recuperarea este completa dupa ce durerea dispare si leziunile nervilor sunt reparate. Cu toate acestea, nevralgia occipitala poate fi un simptom al uni afectiuni severe si ar fi bine ca un medic specialist sa puna un diagnostic si sa prescrie un tratament adecvat. Tot specialistul este cel care decide daca este nevoie de analize amanuntite sau de o interventie majora.

Surse: webmd.com; ninds.nih.gov; en.wikipedia.org; aans.org.

Articolul urmator
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament
    Tulburarea de depersonalizare: cauze, simptome și tratament

    Tulburarea de depersonalizare survine când, pentru un anumit interval, te simți deconectată sau detașată de propriul corp, dar și de gândurile și emoțiile tale. Cu toate...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    © 2024 Qbebe