Însă între cele două afecțiuni există diferențe pe care este bine să le cunoști în așa fel încât să iei măsurile potrivite în cazul în care tu sau prichindelul tău va confruntați cu una din ele!
Intoleranță sau alergie alimentară? Cum facem diferența
Chiar dacă multe persoane confundă intoleranța alimentară cu alergia alimentară, și invers, există diferențe clare între cele două afecțiuni, prezente atât în mecanismul de apariție, cât și în gravitatea manifestărilor.
Reacțiile fizice la anumite alimente sunt frecvente, iar cele mai multe sunt cauzate de o intoleranță alimentară și nu de o alergie alimentară. O alergie alimentară provoacă o reacție a sistemului imunitar care afectează numeroase organe din corp și poate provoca o serie de simptome. În unele cazuri, o reacție alergică alimentară poate fi severă sau poate pune viața în pericol, provocând, în unele cazuri, chiar și șoc anafilactic. În schimb, simptomele intoleranței alimentare sunt, în general, mai puțin grave și se limitează adesea la probleme digestive.
În cazul unei intoleranțe alimentare, persoana afectată poate consuma cantități mici din alimentul care îi provoacă probleme, pe când în cazul unei alergii apar semne și simptome chiar și după consumul unei cantități mici dintr-un aliment.
În timp ce o alergie alimentară este rezultatul unei reacții a sistemului imunitar la un anumit aliment, intoleranțele alimentare implică de obicei sistemul digestiv, nu sistemul imunitar, deci nu sunt la fel de periculoase pentru sănătate precum alergiile.
Ce sunt intoleranțele alimentare?
Potrivit Medical News Today, o persoană cu intoleranță alimentară are dificultăți în digerarea anumitor alimente. Intoleranțele alimentare sunt mai frecvente la cei care suferă de tulburări ale sistemului digestiv, cum ar fi sindromul colonului iritabil. De altfel, majoritatea persoanelor cu sindromul colonului iritabil au intoleranțe alimentare.
Simptomele intoleranțelor alimentare
O persoană cu intoleranță alimentară va simți adesea disconfort la scurt timp după ce mănâncă anumite alimente. Simptomele sunt variate și, de obicei, implică sistemul digestiv.
Simptomele comune ale intoleranței alimentare includ:
- balonare;
- gaze în exces;
- dureri de stomac;
- diaree;
- migrenă;
- dureri de cap;
- un nas care curge;
- stare generală de rău.
Conform unui studiu despre intoleranțele alimentare la copii, simptomele pot apărea la o jumătate de oră după ingerarea unui aliment sau chiar și la câteva ore. Acestea persistă, de regulă, până când alimentul respectiv este eliminat din organism.
Din fericire, intoleranța alimentară nu provoacă șoc anafilactic. Mai mult decât atât, unele persoane pot consuma cantități mici din alimentele la care sunt intoleranți fără să se confrunte cu simptome neplăcute.
Cele mai comune intoleranțe alimentare la copii
Cele mai comune intoleranțe alimentare la copii, dar și la adulți, sunt:
Intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză este cel mai des întâlnit tip de intoleranță alimentară, mai ales la copii și se manifestă prin incapacitatea organismului de a digera zahărul din lapte și din alte lactate.
Intoleranța la lactoză apare atunci când intestinul subțire nu produce suficient suc digestiv, sau o enzimă numită lactază. Fără suficientă lactază, organismul nu poate descompune sau digera lactoza. Simptomele se instalează brusc, la câteva minute de la ingestia laptelui sau a unui produs lactat bogat în lactoză, și se manifestă prin balonare, crampe abdominale, flatulență, scaune diareice și/ sau durere periombilicala.
Un copil este predispus riscului de intoleranță la lactoză dacă:
- s-a născut prematur. Acest tip de intoleranță la lactoză este adesea o problemă pe termen scurt care dispare;
- are un istoric familial de intoleranță la lactoză. Simptomele pot să apară în timpul adolescenței sau în perioada adultă;
- s-a născut cu boli sau infecții digestive;
- are leziuni la nivelul intestinului subțire.
Pentru a stabili dacă cel mic este sau nu intolerant la lactoză, medicul gastroenterolog îi va face un examen fizic și va întocmi un istoric de sănătate. Este posibil să fie nevoie ca prichindelul tău să fie testat, cele mai frecvente teste utilizate pentru a verifică modul în care lactoza este absorbită în sistemul digestiv fiind:
- testul de toleranță la lactoză. Acest test verifică modul în care lactoza este absorbită de sistemul digestiv al copilului. După o perioada de repaus digestiv, micuțului i se da să bea un lichid care conține lactoză, după care se măsoară nivelul glicemie de trei ori, la anumite intervale după ingestia lichidului. Un nivel ridicat de hidrogen înseamnă că prichindelul tău are intoleranță la lactoză.
- testul hidrogenului în aerul expirat. După o perioada de repaus digestiv, cel mic bea un lichid care conține lactoză, apoi se măsoară cantitatea de hidrogen din aerul expirat la anumite intervale de timp.
- testul genetic. Este un test standard de sânge, recoltat din venă. Spre deosebire de testele anterioare, în acest caz copilul nu trebuie să consume produse care conțin lactoză, înainte de recoltare.
Intoleranța la gluten
Intoleranța la gluten, deseori confundată cu boală celiacă, este provocată de gluten, o proteina care se găsește în cereale precum grâul, secara și orzul. Dacă cel mic prezintă dureri abdominale, diaree, flatulență și balonări după ce a mâncat alimente care conțin ingredientele menționate anterior, este foarte posibil să aibă o intoleranță la gluten.
Intoleranța la gluten poate fi diagnosticată cu ajutorul testului pentru intoleranță la gluten, un test de sânge care se recoltează din sânge venos periferic, fără o pregătire specială a pacientului.
Intoleranța la fructoză
Pe lângă intoleranța la lactoză și gluten, cei mici mai pot dezvolta o intoleranță la fructoză, însă foarte rar, întrucât este o afecțiune ereditară. În plus, incidența intoleranței ereditare la fructoză este estimată la 1 la 20.000-30.000 de persoane în fiecare an, la nivel mondial, potrivit Medline Plus.
Intoleranța la fructoază afectează capacitatea unei persoane de a digera fructoza, adică la zahărul prezent în mod natural în fructe, sucuri de fructe, unele legume și miere. La cei mici, intoleranța la fructoza poate apărea odată cu diversificarea, când fructele, sucurile și alimentele care conțin fructoza sunt introduse în alimentația lor.
Simptomele pot include greață, balonare, diaree, dureri abdominale și un nivel scăzut de zahăr în sânge. Pentru a stabili diagnosticul de intoleranță la fructoza, în primul rând medicul gastroenterolog va analiza simptomele, istoricul medical și familial al pacientului.
Acesta poate recomanda și alte teste de laborator pentru a confirmă diagnosticul, precum:
- teste de coagulare a sângelui;
- teste genetice;
- testarea glicemiei;
- teste pentru stabilirea funcției hepatice și a rinichilor;
- biopsie hepatică;
- test de sânge pentru verificarea nivelului de acid uric, precum și analiză urinei.
Alte intoleranțe alimentare
Există și alte alimente și aditivi alimentari care pot provoca intolerante, printre care:
- ouăle. Unele persoane cu intoleranță la lactoză au și intoleranță la ouă;
- drojdia;
- aspartamul;
- monoglutamatul de sodiu;
- anumiți coloranți alimentari.
Dacă suspectezi că prichindelul tău are intoleranță la anumite alimente sau substanțe, ia legătura cu medicul pediatru. Acesta îți va da trimitere către un medic specialist, care îi poate face micuțului tău teste de intoleranță alimentară. În funcție de concluzii și diagnostic, îi va prescrie și un tratament adecvat.
Cum ameliorăm simptomele intoleranțelor alimentare
De obicei, în cazul intoleranțelor alimentare se recomandă reducerea sau eliminarea completă din dietă a alimentelor care provoacă probleme. Multe persoane au observat că atunci când consumă cantități mici din alimentele la care sunt intolerante, simptomele sunt foarte ușoare sau nu se manifestă deloc.
Atunci când apar simptome, medicamentele eliberate fără prescripție medicală, cum ar fi antiacidele sau antidiareicele, pot fi de ajutor.
De asemenea, se mai recomandă și suplimentele alimentare cu enzime digestive pentru tratamentul și profilaxia intoleranțelor alimentare cauzate de deficitul enzimatic.
ENZYSOL de la Dr.Phyto este un supliment alimentar de primă intenție în ameliorarea simptomelor cauzate de dispepsie și intoleranțe alimentare generate de deficitul enzimatic, la copii.
Enzysol este indicat în:
- tratamentul și profilaxia dispepsiei funcționale;
- tratamentul și profilaxia intoleranțelor alimentare cauzate de deficitul enzimatic;
- ameliorarea simptomatologiei cauzate de excesele alimentare, dar și a simptomatologiei generată de dietele vegetariene sau lacto vegetariene;
- tratamentul adjuvant în sindroamele de malabsorbție.
Mai multe despre intoleranțele alimentare la copii și despre cum acționează ENZYSOL în astfel de situații, găsești pe www.drphyto.ro.
IMPORTANT! Informațiile din acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc un consult medical specializat. Recomandările pentru ameliorarea simptomelor asociate intoleranțelor alimentare pot varia de la un pacient la altul și depind de starea de sănătate și de stilul de viață al fiecăruia. Dacă micuțul tău se confruntă cu o intoleranță alimentară, ia legătura cu medicul pediatru, care te va îndruma către un specialist sau va recomanda un tratament adecvat!
Surse foto: istockphoto.com