Constipația afectează între 0,7% și 29,6% dintre copiii din întreaga lume, potrivit unui studiu publicat în National Library of Medicine. Pentru 17% până la 40% din cazurile la copil, constipația debutează în primii ani de viață, aflăm din broșura „Mr. Poop” publicată de Dr.Phyto.
Etiologia exactă pentru dezvoltarea simptomelor nu este clară la copii și se consideră că majoritatea suferă de constipație funcțională. Atunci când se iau măsurile corecte, constipația nu reprezintă un pericol pentru cei mici, însă dacă nu este tratată la timp poate avea repercusiuni destul de grave asupra stării generale de sănătate a copiilor.
Cum știm când copilul este constipat?
De regulă, sugarii sub 4 luni au între 2 și 4 scaune pe zi dacă sunt alăptați la sân sau hrăniți cu lapte praf. Dacă sunt alăptați la sân, scaunul va avea o consistență solidă. După vârsta de 4 luni, frecvența scaunelor va scădea, iar consistența lor va crește.
În general, copilul este constipat atunci când are mai puțin de 2-3 scaune pe săptămână, iar acestea sunt consistente și dificil de expulzat. De asemenea, dacă cel mic are scaune consistente, tari, uscate și însoțite de dureri abdominale sau sânge, înseamnă că este constipat.
La vârste mai mari, constipația mai poate fi insostita de:
- lipsa poftei de mâncare sau senzație de sațietate precoce;
- dureri de burtă;
- abdomen tare și umflat;
- stări de agitație cauzate de disconfortul abdominal.
Trebuie să consulți medicul dacă, pe lângă constipație, abdomenul micuțului se inflamează considerabil, apare febra, durerile abdominale sunt puternice și nu dispar, copilul pierde în greutate sau dacă apar fisuri anale. Oricare dintre aceste simptome poate indica prezența unei afecțiuni mai serioase decât o simplă constipație și necesită expertiza unui medic!
Scala Bristol de apreciere a aspectului și a consistenței scaunului este extrem de utilă în stabilirea eficienței diferitelor tratamente. Frecvența, forma, consistența și conținutul scaunelor pot fi indicii valoroase pentru patologia digestivă.
Foto: facebook.com/Dr.PhytoRomania
De ce se constipă copiii?
La copii, pot predispune la constipație componenta genetică (când unul dintre părinți are aceeași simptomatologie), obiceiurile alimentare ale mamei care alăptează, stresul, lipsa de odihnă sau intervenții chirurgicale la nivelul micului bazin.
În cazul sugarilor, cauzele constipației pot fi:
- lactația insuficientă (secreția lactata a mamei este extrem de diminuată și nu poate asigura hrănirea corespunzătoare a bebelușului);
- calitatea necorespunzătoare a formulei de lapte sau utilizarea laptelui de vacă;
- dezechilibrul florei intestinale;
- aport zilnic insuficient de fibre și lichide, după diversificare;
- megadolicocolonul congenital;
- lipsa sau insuficiența enzimelor digestive de după naștere.
În cazul copiilor mai mari, cauzele constipației pot fi:
- alimentația săracă în fibre;
- consumul excesiv de lapte de vacă;
- consumul insuficient de lichide;
- consumul redus al fructelor și legumelor proaspete.
De asemenea, la copii constipația mai poate să apară și când aceștia fac trecerea de la alăptare la hrană solidă, când călătoresc sau când sunt mutați din mediul în care sunt obișnuiți.
Cum previi constipația la copii
Întotdeauna este mai bine să previi decât să tratezi! Pentru prevenirea constipației la copii se recomandă, în general:
- o activitate fizică normală, adaptată vârstei, de 2-3 ori/ săptămână și de intensitate medie;
- un aport normal, adaptat vârstei (nu crescut) de fibre și lichide;
- alimentația exclusivă la sân în primele 6 luni, cu recomandarea menținerii alăptării minimum 2 ani;
- utilizarea formulelor de lapte adaptate nevoilor individuale;
- igiena locală corespunzătoare după fiecare scaun: spălare zonală cu jet de apă călduță postdefecare, prosoape de unică utilizare sau individuale, lenjerie intimă din bumbac alb ușor de dezinfectat;
- explicarea și ghidarea pentru antrenamentul la oliță a copiilor în jurul vârstei de 3 ani, dar nu mai devreme de 2 ani.
Trecerea de la scutece la oliță poate reprezenta un factor de stres pentru cei mici, care duce de multe ori la apariția constipației. Cel mic poate avea dificultăți și durere la eliminarea scaunului, fiind nevoie de supozitoare (nu se recomandă), microclisme, și poate apărea inhibiția.
NU se recomandă, în schimb:
- un aport prea crescut de fibre;
- administrarea de rutină de prebiotice sau probiotice;
- terapia comportamentală (care este necesară doar la copiii cu constipație și tulburări de comportament);
- presiuni asupra copilului.
Recomandări terapeutice privind constipația funcțională la copii
Când copilul tău suferă de constipație, nu știi ce să faci mai întâi pentru a-i ameliora durerile și disconfortul. În primul rând, asigură-te că cel mic este bine hidratat. Durerile abdominale pot fi ameliorate printr-un masaj ușor al abdomenului, făcut în sensul acelor de ceasornic. Mai pot ajuta, de asemenea, și o baie călduță, dar și câteva exerciții ușoare cu piciorușele (bicicleta).
Dacă bebelușul a început diversificarea, poți introduce în alimentația lui prune, mere sau caise, adică fructe care ajută tranzitul, dar și cereale și multe lichide. În același timp, limitează-i cantitatea alimentelor care constipă: banane, orez, morcovi, făinoase etc.
La indicația medicului, îi poți administra produse pe bază de extracte de plante și prebiotice care să ajute într-un mod blând la normalizarea tranzitului. LAXODEP ® SIROP de la Dr.Phyto este un supliment alimentar cu extracte din plante și îndulcitori naturali, recomandat de primă intenție în combaterea constipației.
LAXODEP ® SIROP conține o combinație unică de fitoextracte standardizate, mană de frasin (lactulose- like), inulină și FOS, cu acțiune sinergică eficientă. Efectul bifidogen al complexului de prebiotice asupra tractului gastrointestinal este dovedit clinic. Practic, LAXODEP ® SIROP formează un strat lubrefiant care favorizează eliminarea ușoară, fără dureri, a conținutului intestinal.
Este indicat atât în tratamentul tulburărilor de tranzit intestinal, precum și în prevenția și tratamentul constipației. Poate fi administrat încă de la vârstă de 6 luni în constipăția tranzitorie (minim 2 săptămâni), dar și în constipația cronică (minimum 3 luni pentru un efect de reeducare a reflexului de defecație și antrenare a peristaltismului intestinal).
În caz de constipație la copii nu se recomandă stimularea rectală cu termometrul și nici folosirea abuzivă a supozitoarelor, utilizarea laxativelor agresive, întreruperea tratamentului indicat sau certarea copilului!
Mai multe despre constipația la copii și despre cum acționează LAXODEP ® SIROP împotriva constipației găsești pe www.drphyto.ro și în broșura „Mr. Poop”.
IMPORTANT! Informațiile din acest articol au scop informativ și nu înlocuiesc un consult medical specializat. Recomandările pentru tratarea constipației pot varia de la un pacient la altul și depind de starea de sănătate și de stilul de viață al fiecăruia. Dacă micuțul tău are probleme gastrointestinale și se confruntă cu constipația, ia legătura cu medicul pediatru, care te va îndruma către un specialist sau va recomanda un tratament adecvat!
Surse foto: istockphoto.com, facebook.com