Fistula anală la copii: Ce este și cum se tratează?

Fistula anală la copii: Ce este și cum se tratează?

Raluca Margean - Redactor

Fistula anală este o problemă medicală destul de frecventă la copii și reprezintă o comunicare anormală între rect și pielea din regiunea anală. În general, fistula este cauzată de glandele anale infectate sau poate fi o afecțiune congenitală. Ea trebuie tratată de urgență, necesitând intervenție chirurgicală. Află din acest articol tot ce trebuie să știi despre fistula anală la copii!

Ce este fistula anală la copii?

Canalul anal este porțiunea finală a tractului intestinal și include rectul și anusul. La unele persoane, se dezvoltă uneori un pasaj anormal de la canalul anal la alt organ (vagin, tractul urinar sau piele), iar acest lucru poate determina trecerea fecalelor prin respectivul organ, nu prin anus, așa cum este normal. În aceste cazuri, este vorba de o afecțiune numită fistulă anală. Ea poate fi congenitală (prezentă la naștere) sau poate apărea în urma unui abces sau infecție anală, afecțiuni ale intestinului, traume ale canalului anal sau intervenții chirurgicale.

Simptome pentru fistula anală la copii și bebeluși 

La nou-născuții cu fistulă anală congenitală, neonatologul care examinează bebelușul va observa anumite anomalii și va recomanda investigații medicale suplimentare. Un semnal de alrmă la nou-născuți poate fi lipsa scaunului în primele zile de la naștere și abdomenul umflat.

fistula-anala-la copii-bebelus-care-plange

La copiii mai mari, simptomele fistulei anale includ:

  • Durere și roșeață în regiunea anală
  • Scurgere de puroi, sângerare sau ambele
  • Probleme urinare
  • Durere care apare în timpul mișcărilor intestinale
  • Senzația de oboseală permanentă
  • Febră

Abcesul și fistula perianală la copii

Abcesul perianal este un puroi care se formează în regiunea din jurul anusului. El este mai frecvent întâlnit la bebelușii cu vârsta de sub 1 an, care folosesc scutecele absorbante deoarece germenii din materiile fecale pot infecta mai ușor glandele din regiunea anală. Principalul simptom al abcesului perianal la copii este umflătura roșie sub pielea din jurul anusului, iar complicația cea mai cunoscută o reprezintă fistula perianală. 

Există tratament naturist pentru fistula anală?

Această afecțiune se tratează printr-o intervenție chirurgicală, care depinde de tipul fistulei și de starea generală de sănătate a copilului. Dacă cel mic prezintă o îngustare a canalului anal, medicul chirurg va recurge la dilatarea anală periodică. De asemenea, în cele mai multe cazuri se recurge la fistulotomie, procedura prin care se taie pe lungime fistula, pentru a drena conținutul acesteia.

fistula-anala-la copii-operatie

În anumite cazuri, copilul are nevoie de anoplastie posterioară sagitală, o operație prin care se poziționează corect rectul sau i se administrează o colostomie, adică se efectuează o deschidere în intestinul gros care permite ca fecalele să treacă într-o pungă. Colostomia poate fi temporară sau permanentă, iar îngrijirile de lungă durată depind de tipul fistulei și de succesul operației. În timpul șederii în spital, copilului i se vor administra lichide intravenoase și antibiotice pentru a preveni infecția. Alăptarea este încurajată cu această afecțiune, deoarece laptele uman este ușor de digerat. 

IMPORTANT DE ȘTIUT! Tratamentul chirurgical este singurul eficient în corectarea fistulei anale, așadar nu încerca acasă tot felul de remedii naturiste.

După operație, este important să urmezi instrucțiunile medicului și să verifici în mod regulat anusul celui mic pentru a vedea dacă sângerează sau există vreun semn de infecție.

În cazul în care copilul a avut o colostomie, iată ce poți face acasă pentru el: 

  • Spală-ți mâinile cu săpun și apă caldă înainte și după îngrijirea colostomiei.
  • Dacă copilul tău are un tifon pe zona afectată, inclusiv pe stomac, schimbă pansamentul imediat ce se murdărește.
  • Dacă cel mic are o pungă, ai grijă să o golești frecvent și asigură-te că punga se potrivește bine.
  • Curăță pielea din jurul stomacului cu apă caldă și săpun și unge-l pe piele cu o cremă protectoare, conform sfaturilor medicului.
  • Nu lăsa copilul să tragă de pansament sau de pungă.
  • Monitorizează zona pentru semne de infecție. 
  • Mergi de urgență la doctor dacă apare oricare dintre următoarele simptome: febră mai mare 38 grade Celsius, sânge, puroi sau mucus urât mirositor la anus sau orice alte semne de infecție, precum roșeață, umflare sau drenaj mirositor.

Durerea anală la copii

Durerile anale pot apărea înainte, în timpul sau după eliminarea materiilor fecale. Ele pot avea intensități diferite, fiind uneori suportabile, iar alteori atât de deranjante, încât pot afecta viața unui copil. De obicei, durerea rectală este cauzată de boli inflamatorii ale intestinului, infecţii localizate, sau leziuni apărute în această zonă.

fistula-anala-la copii-baiat-care-plange

În cazul problemelor minore precum fisuri anale, acestea se pot trata cu ajutorul unor proceduri nonchirurgicale care au scopul de a înmuia scaunul, ca să nu mai provoace durere la trecerea prin intestinul gros. Acestea includ consumul de alimente bogate în fibre, administrarea de suplimente alimentare, laxative şi medicamente speciale, precum şi băi de şezut pentru 10-20 de minute, în fiecare zi. Pe de altă parte, în cazurile de fistulă anală, tratamentul este doar chirurgical, iar simptomele includ, pe lângă durere și sângerări rectale, puroi sau febră.

Sângerări anale la copii

Sunt mai multe tipuri de sângerări anale la copii și nu toate reprezintă un motiv de îngrijorare. Iată care sunt acestea:

  • Sângele de culoare roșu aprins indică o sângerare survenită la nivelul tractului gastrointestinal inferior (adică în colon sau în rect); 
  • Sângele de culoare roșu închis poate fi un semn al sângerării la nivelul intestinului subțire sau la porțiunea finală a colonului; 

Cauzele apariției sângerărilor anale la copil sunt multiple, iar acestea pot include următoarele:

  • inghițirea de sânge matern, de la rănile de la sânii mamei (la sugar)
  • boli inflamatorii cronice (enterocolită ulcero-necrotică, boala Chron
  • fisurile anale (de obicei aceasta este cea mai frecventă cauză)
  • proctocolită (alergia la proteina laptelui de vacă)
  • polipi juvenili
  • boală diareică acută infecțioasă (cauzate de infecțiile bacteriene cu Campylobacter, Salmonella, Shigella, Yersinia, Escherichia coli)

Este important să urmărești cu atenție scaunele copilului tău, dar și alte simptome care ți-ar putea da mai multe indicii cu privire la cauzele sângerărilor anale. Prin urmare, dacă apar dureri în zona anală, însoțite de roșeață, puroi sau febră, este obligatoriu să te prezinți de urgență la un consult de specialitate.

În concluzie, tratează cu seriozitate orice schimbare negativă în starea generală de sănătate a copilului tău, deoarece lăsate să treacă de la sine, anumite probleme minore se pot transforma în complicații extrem de grave care îi pot pune acestuia viața în pericol.  

Surse: mhealth.org, webmd.com

Surse foto: Pixabay.com, Unsplash.com

Articolul urmator
Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?
Pietre pe amigdale la copii: ce sunt și cum se tratează?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri
    Amprenta anală: tot ce trebuie să știi despre rolul și etapele acestei proceduri

    Prezența paraziților intestinali este o problemă des întâlnită în rândul copiilor, iar metodele prin care pot fi detectați acești paraziți sunt variate. Dat...

    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze
    Infectarea operației de cezariană. Cum se tratează și când trebuie sa te îngrijoreze

    Ultima ta grijă după ce ai trecut prin procesul nașterii prin operația de cezariană este infectarea plăgii. Din păcate, se întâmplă destul de des și anual, numeroase...

    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală
    O vizită la un spital care tratează copii cu arsuri mi-a vindecat depresia postnatală

    Una dintre cele mai mari provocări prin care poate trece o mamă în primul an de viață al copilului este depresia postnatală. Aceasta conduce nu doar la stări de anxietate, la...

    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat
    Soția mea este în concediu de creștere copil și îmi cere mie bani. Simt că mă tratează ca pe un bancomat

    Perioada concediului de maternitate poate fi foarte dificilă pentru mamele care sunt supuse și presiunilor venite din partea partenerilor. Când aceste presiuni țin de gestionarea...

    Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei
    Mama mea îi tratează diferit pe copiii mei, față de ceilalți nepoți ai ei

    Printre experiențele dureroase prin care poți trece odată ce devii părinte se regăsește și aceasta: să vezi cum bunicii nu își tratează egal nepoții. Cu atât mai mult...

    Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi
    Sindromul de scrot acut la copii: ce este și cum îl gestionezi

    Scrotul înconjoară și protejează testiculele. Atât acestea din urmă, cât și zona scrotului, sunt foarte sensibile datorită numeroaselor terminații nervoase. De...

    De când soția mea a intrat pe grupurile de mămici, mă tratează ca pe un idiot
    De când soția mea a intrat pe grupurile de mămici, mă tratează ca pe un idiot

    Un tată povestește pe Reddit că s-a săturat să fie tratat ca „un idiot” de către soția sa când vine vorba de copiii lor. El spune că se simte frustrat și obosit de...

    Socrii mei mă tratează ca pe o menajeră. Mi-au cerut să le gătesc și când am fost bolnavă
    Socrii mei mă tratează ca pe o menajeră. Mi-au cerut să le gătesc și când am fost bolnavă

    Sătulă să fie menajera și bucătăreasa socrilor și a soțului, o femeie a luat o decizie care i-a luat pe toți prin surprindere! Pentru că nu a avut niciun pic de înțelegere...

    © 2025 Qbebe