Informații despre neutrofile scăzute la copil
Un număr scăzut de neutrofile poartă denumirea de neutropenie; neutrofilele sunt un tip de globule albe. Principalul rol al globulelor albe este să combată infecțiile cauzate de virusuri sau bacterii (există mai multe tipuri de globule albe). Neutrofilele înconjoară și distrug bacteriile nocive. Neutropenia poate să apară în următoarele situații: dacă corpul copilului nu creează suficiente neutrofile, neutrofilele sunt distruse după ce sunt create sau dacă neutrofilele se acumulează într-un anumit loc din corp în loc să circule prin fluxul sanguin. Neutropenia ușoară- valoarea absolută de neutrofile variază între 1000-1500/ μL, neutropenia moderată - valoarea absolută de neutrofile variază între 500-1000/ μL și neutropenia gravă - valoarea absolută de neutrofile este mai mică decât 500/ μL.
Cauze pentru neutrofile scăzute la copil
O scădere ușoară spre moderată în valoarea absolută de neutrofile (procentul de neutrofile din valoarea totală a numărului de globule albe) se observă frecvent în afecțiuni de natură virală sau asociate medicației administrate, precum și în cazul unor persoane sănătoase care au un istoric african. Cele mai comune cauze de neutropenie sunt reprezentate de infecțiile virale - varicela sau gripa. Dacă copiii sunt neutropenici la momentul contactării unei ifnecții virale acute, repetarea hemoleucogramei complete se impune la un interval de 3-4 săptămâni pentru a evalua modul de remediere. În cazuri rare repetarea hemoleucogramei timp de 6-8 săptămâni și/sau testarea anticorpilor poate să se impună pentru identificarea cauzei exacte.
Cauze comune care nu au originea în măduva osoasă - infecție, medicamente (penicilină, propiltiouracil, fenotiazină, medicație anticonvulsivă), mediate de anticorpi (neutropenia imună), splina mărită, deficiența nutrițională (de folat sau deficiența de vitamina B12). Cauze rare pentru numărul scăzut de neutrofile localizate în măduva osoasă: neutropenia ciclică (ciclicitarea numărului de neutrofile), neutropenia congenitală severă (număr extrem de redus de neutrofile, infecții grave), infiltrații în măduva osoasă (malignități care invadează măduva osoasă - leucemia).
O serie de afecțiuni ereditare asociate cu neutropenia apar alături de alte anomalii congenitale, precum degete anormal conformate în anemia Fanconi, albinism în sindromul Chediak-Higashi și nanismul în sindroamele Shwachman-Diamond - sunt încadrate drept neutropenie idiopatică (de cauză necunoscută).
Importanța neutropeniei reprezintă o întrebare comună pentru specialiștii în hematologie din domeniul pediatrie. Neutropenia severă este definită acea neutropenie care are un nivel mai redus de 500 /mcL (0.5X109/L) și constituie o complicație comună și așteptată a chimioterapiei pentru neoplasmele copilăriei. Neutropenia care nu este asociată unei toxicități apare când este efectuată o hemoleucogramă completă unui nou-născut bolnav, unui copil febril, unui copil care urmează medicație pe termen lung sau în urma unei evaluări de rutină. Afecțiunile ereditare grave precum sindromul Kostmann și anumite sindroame imunodeficiente asociate neutropeniei sunt rare, posibil 1 per 100 000 și sunt șanse mai mari să se prezinte în rândul nou-născuților și bebelușilor, deși afecțiunile dobândite precum neutropenia imună și neutropenia.
Simptome pentru neutrofile scăzute la copil
Copiii care au un număr scăzut de neutrofile sunt mai predispuși infecțiilor. Acestea afectează adesea gâtul, urechile, sinusurile, plămânii, pielea sau tractul urinar. Copiii pot prezenta ulcerații la nivelul gurii sau gingii roșii și inflamate. Pot să nu prezinte niciun fel de simptome până la debutul infecțiilor. Dacă apar, acestea implică de obicei: febră (un semn comun de infecție), durere de ureche (în cazul infecțiilor urechii), durere de cap, congestie sau tuse (infecțiile sinusurilor), frisoane, tuse, scurtarea respirației și dureri musculare (dacă este vorba despre pneumonie), febră, greață și durere la urinare (infecție a vezicii urinare). Uneori apar infecții ale pielii precum celulită sau abcese, infecții ale nodulilor limfatici, infecții vaginale sau rectale, dar și infecții grave (meningită, infecții ale oaselor).
Tratament pentru neutrofile scăzute la copil
Neutropenia nu necesită întotdeauna tratament. Acesta depinde de gravitatea afecțiunii și de cauza sa. Dacă medicul nu poate identifica motivul apariției sale, poate ajuta la gestionarea acesteia pentru a preveni apariția complicațiilor. Majoritatea copiilor se confruntă cu neutropenie imediat după ce dezvoltă cu o infecție virală; odată cu trecerea timpului, organismul va echilibra din nou nivelul de neutrofile; până atunci, copilul tău va avea nevoie de îngrijire pentru orice infecție. Pentru infecțiile bacteriene sunt recomandate antibiotice. În cazuri rare se impun injecții cu factor de creștere pentru globule roșii. Copiii care prezintă factori etnici sau rasiali (în special cei afro-americani) pot să aibă în mod constant un număr scăzut de neutrofile comparativ cu copiii caucazieini, dar nu este nicio problemă (neutropenie benignă).
Dacă neutrofilele scăzute sunt cauzate de o boală a sângelui, a măduvei osoase sau a sistemului imunitar, va fi tratată cauza subiacentă. Trebuie subliniat faptul că un copil diagnosticat cu o infecție trebuie monitorizat cu atenție acasă. Atunci când în organism există mai puține neutrofile, este mai predispus infecțiilor; astfel, afecțiuni care de obicei nu prezintă probleme precum infecții ale pielii sau ale urechii devin mai grave și durează mai mult când copilul se află într-un stadiu neutropenic. Cei care dezvoltă o temperatură mai mare de 38,5 grade Celsius trebuie să fie consultați urgent de medic; temperatura nu se verifică rectal pentru pacienții neutropenici.
Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi. |
Surse: www.seattlechildrens.org; http://pedsinreview.aappublications.org; www.luriechildrens.org