Informații despre vitamina D
Vitamina D reprezintă un nutriment esențial necesar pentru sănătatea oaselor și pentru controlul cantității de calciu din sânge; de asemenea, aceasta poate preveni și instalarea unor afecțiuni. Copiii au nevoie de vitamina D pentru dezvoltarea sistemului osos și a organismului în ansamblu, dar și bebelușii o necesită în perioada intrauterină deoarece vitamina D ajută la asimilarea calciului. Conform cercetărilor recente, vitamina D poate juca un rol în prevenirea și tratamentului unei serii de afecțiuni, inclusiv a diabetului, a hipertensiunii, a intoleranței la glucoză și a sclerozei multiple.
Majoritatea persoanelor obțin puțină vitamina D din alimentație, existând doar câteva surse naturale (peștele gras și ouăle, somonul, heringul, macroul și sardinele, ficatul și ciupercile sau unele alimente fortifiate cu vitamina D, de exemplu laptele praf); soarele constituie însă principala sursă de vitamina D (se creează în piele prin expunerea la razele solare), mai exact în proporție de 80%. Indiferent că este ingerată sau sintetizată în piele, vitamina D este transformată în organism de către ficat și rinichi.
O lipsă de vitamina D a fost definită drept un nivel sanguin de 25-hidroxyvitamin D sub 25 nmol/L, în timp ce insuficiența a fost încadrată între 25-50 nmol/L. Deficiența poate cauza convulsii și cardiomiopatie la bebeluși, rahitism (o boală în care țesutul osos nu se mineralizează corespunzător, conducând la diformități ale oaselor și ale scheletului) și o slabă dezvoltare motorie la copii și slăbiciune musculară la orice vârstă. O carență gravă de vitamina D poate cauza în plus un risc crescut de fracturi osoase.
În ceea ce privește copiii, aceștia sunt mai expuși unui risc de lipsă de vitamina D bebelușii, copiii din sarcini multiple, adolescenții și copiii obezi. De asemenea, prezintă un risc crescut cei care locuiesc în zona nordică a globului, pe perioada iernii și a primăverii, persoanele asiatice și africane, cele care poartă haine lungi, cele care sunt imobilizate la pat, cele care folosesc excesiv produse de protecție solară, vegetarienii/veganii, copiii alăptați un timp prelungit, copiii cu diete de excludere (dacă suferă de alergie la lapte, de exemplu), persoanele care suferă probleme de probleme de malabsorpție (boală celiacă sau fibroză chistică), boală hepatică, renală, cele care folosesc anumite medicamente. Copiii care au pielea mai închisă au nevoie de o expunere de 3-6 ori mai mare decât cei cu pielea deschisă la culoare (pigmentul melanină reduce abilitatea pielii de a sintetiza vitamina D în prezența soarelui).
Citește și: Vitamina D la copii
Mod de diagnostic pentru lipsa de vitamina D la copii
În urma unui examen fizic, a testelor de sânge (25-hidroxyvitamin D este testul standard și un marker excelent; de obicei biochimia de bază osoasă este normală - calciu, fosfat și fosfatază alcalină) și eventual a unor studii de tip imagistic, se realizează un diagnostic de vitamina D pentru bebelușii care prezintă: convulsii, tetanos și cardiomiopatie, pentru copiii care prezintă: dureri, miopatie ce determină un mers tardiv, rahitism cu picioare curbate (genunchi curbați spre interior), slabă dezvoltare și slăbiciune musculară, pentru adolescenții care prezintă: dureri, slăbiciune musculară, modificări ale oaselor cauzate de rahitism sau osteomalacie. În cazul în care în urma testului sanguin reiese o fosfatază alcalină ridicată, este vorba despre rahitism. De asemenea, un nivel ridicat al hormonului paratiroid (PTH) este asociat unei deficiențe de vitamina D sau de calciu. Copiii pot prezenta ca simptom pentru lipsa de vitamina D și astm sever.Tratament și prevenire pentru lipsa de vitamina D la copii
Dacă un copil este diagnosticat cu deficiență de vitamina D, trebuie verificată și familia în acest sens. Sunt recomandate tot teste saguine și ca mod de gestionare este vorba de obicei despre suplimente alimentare cu vitamina D, expunere la razele soarelui și alimentație corespunzătoare. După finalizarea tratamentului recomandat de către medicul pediatru, copiii care au suferit o deficiență sau un nivel insuficient de vitamina D trebuie să continue suplimentele cu un dozaj redus de vitamina D pe termen lung până la finalizarea procesului de creștere, în cazul în care aportul nu este asigurat prin alimentație și expunere la soare.
Rețineți însă că o expunere exagerată la soare nu este benefică pentru copii; este important să folosiți un produs de protecție solară pentru pielea copiilor. În timpul verii, în special în intervalul 10 am-4 pm alături de produsul de protecție solară, cei mici trebuie să poarte pălărie, ochelari de soare.
Recomandare: Ultra Vitamina D tablete
Vitamina D in doza optima pentru sanatate - 1000 UI de vitamina D3 per tableta
Ultra Vitamina D nu este testata pe animale.
Ultra Vitamina D este potrivita pentru vegetarieni.
Ca şi în cazul altor suplimente alimentare, cereţi aviz de specialitate inainte de utilizare daca sunteti insarcinata, alaptati, sunteti sub supraveghere medicala sau suferiti de alergii alimentare.
Departamentul de Sănătate din SUA recomandă un aport de minim 7-8,5 micrograme (aproximativ 300 unități) de vitamina D pentru toți copiii cu vârsta 6 luni-5 ani. Mai exact, nou-născuții până la 1 luni trebuie să primească 300-400 unități zilnic, iar copiii cu vârsta 1 lună-18 ani să primească 400 unități-1000 unități zilnic (o doză de 10 micrograme de vitamina D este echivalentă a 400 unități). Asociația Pediatrică Britanică recomandă ca bebelușii alăptați exclusiv să beneficieze de suplimente cu vitamina D imediat după naștere. Este important să se verifice și dacă există suficient calciu în alimentația copilului. Trebuie sublinat faptul că nu există un dozaj standard pentru toți copiii, iar singurul în măsură să stabilească dozajul optim este medicul; acesta va lua în considerare vârsta și starea de sănătate a copilului.
Există rar reacții adverse de tip supradozaj asociat vitaminei D (limita superioară sigură a fost crescută de specialiști la 4000 UI), însă mai degrabă pot apărea probleme în cazul preparatelor multivitaminice (din cauza toxicității vitaminei A). La interval de 1 lună după inițierea tratamentului este important să se verifice evoluția, putându-se repeta testul de sânge.
Surse:
www.rnoh.nhs.uk; www.webmd.com; http://raisingchildren.net.au