Care pot fi cauzele infecțiilor de tract orofaringian?
Acest tip de infecții pot fi provocate de:
- Bacterii: de multe ori infecțiile orofaringiene sunt generate de streptococul beta-hemolitic de grup A. În același timp, infecțiile apar și din cauza streptococului de grup C;
- Virusuri: de exemplu, adenovirusul, rinovirusul, virusul gripal, virusul parainfluenza, coronavirusurile, virusul sincițial respirator.
Uneori, anumite infecții ale tractului orofaringian sunt generate atât de bacterii, cât și de virusuri. Un exemplu în acest sens este amigdalita. În general, se declanșează în urma unei infecții respiratorii virale, cum ar fi o răceală sau gripa. Cu toate acestea, sursa unei amigdalite poate fi și streptococul beta-hemolitic de grup A.
Care sunt cele mai cunoscute infecții ale tractului orofaringian și cum se manifestă?
Infecțiile de la nivelul tractului orofaringian apar la orice vârstă, sunt însoțite de simptome variate și nu este exclus să conducă la o stare generală alterată. Cele mai frecvente infecții sunt:
Stomatita aftoasă
Este o infecție virală pe care o poți recunoaște după leziuni cu bază roșiatică, acoperite cu un strat gălbui și localizate în interiorul obrajilor, buzelor sau pe limbă. Stomatita aftoasă recurentă reprezintă o problemă în special pentru adolescenți pentru că se declanșează cu precădere în perioadele stresante. Boala debutează cu durere și/sau cu senzația de arsură, iar peste 1-2 zile se văd și leziunile.
Gingivita
Se instalează când tartrul și bacteriile se acumulează pe dinți, iar gingiile se inflamează și se înroșesc. Inițial, simptomele gingivitei nu se observă însă, odată ce afecțiunea se agravează, intervin:
- Faptul că gingiile sângerează ușor, mai ales la spălatul pe dinți;
- Respirația urât mirositoare ce persistă și după periajul dentar;
- Sensibilitatea sau durerea la mestecarea hranei;
- Sensibilitatea la rece și/sau la cald.
Cea mai la îndemână modalitate de a reduce simptomele enumerate este să se îmbunătățească igiena orală. De asemenea, medicul stomatolog poate recomanda o apă de gură cu proprietăți antibacteriene.
Amigdalita
Amigdalele fac parte din sistemul imunitar și filtrează germenii care intră pe nas și pe gură pentru a proteja organismul de infecții.
Amigdalita acută este una dintre cele mai cunoscute infecții de tract orofaringian, se întâlnește mai des la copiii cu vârsta cuprinsă între 5 și 15 ani și se manifestă prin:
- Durere de gât;
- Febră mai mare de 38;
- Pete albe pe amigdale;
- Un strat albicios, gălbui sau gri depus la nivelul amigdalelor;
- Dureri și dificultăți la înghițire;
- Respirație cu miros dezagreabil;
- Inflamarea ganglionilor limfatici de la nivelul gâtului.
Dacă un copil are mai multe episoade de amigdalită pe an, atunci este vorba despre amigdalită recurentă. Într-o astfel de situație, medicul poate recomanda îndepărtarea chirurgicală a amigdalelor.
Amigdalita cronică se referă la situațiile în care durerea de gât, inflamația amigdalelor, respirația cu miros neplăcut și dificultățile la înghițire persistă în jur de 3 luni. De asemenea, amigdalita cronică poate fi recunoscută după prezența pietrelor pe amigdale, uneori fiind indicată îndepărtarea lor pe cale chirurgicală.
Dacă în caz de amigdalite de origine virală medicii prescriu diferite antiinflamatoare, pentru cele de origine bacteriană este necesar un antibiotic.
Faringita virală
La fel ca amigdalita, faringita este o infecție orofaringiană frecventă în rândul copiilor și este produsă de oricare dintre aceste virusuri: adenovirusul, virusul gripal de tip A, virusul Herpes simplex, virusul Epstein-Barr (care provoacă mononucleoza), coronavirusurile, rinovirusul, enterovirusurile.
Faringita virală predomină când vremea este rece și colectivitățile petrec mult timp în spațiile interioare. Printre simptomele acestei forme de faringită se numără:
- Durerile în gât;
- Febra;
- Durerile musculare;
- Disconfortul la înghițire;
- Inflamarea și sensibilizarea ganglionilor limfatici din zona gâtului.
Majoritatea persoanelor cu faringită virală răspund la un tratament pe bază de antiinflamatoare și se simt mai bine dacă beneficiază de o hidratare adecvată și de odihnă.
Herpangina
Reprezintă o infecție virală ce afectează mai ales copiii, fiind produsă de virusurile Coxsackie A și B (tipurile 1-5) și de anumite echovirusuri. Perioada de incubație este de 3-7 zile.
Herpangina poate fi recunoscută după veziculele transparente, similare bășicilor. Aceste vezicule sunt la nivelul gurii, de obicei în zona din spatele gâtului și pe cerul gurii. Pe lângă prezența veziculelor, herpangina este acompaniată de următoarele simptome:
- Febră ridicată (uneori până la 40), cu debut brusc;
- Dureri în gură și în gât;
- Dureri de cap;
- Creșterea salivației;
- Diminuarea apetitului.
În vederea calmării durerilor și pentru a ține sub control febra, medicii recomandă creșterea consumului de lichide și administrarea de paracetamol.
Faringita bacteriană
Provocată de streptococi, faringita bacteriană se răspândește mai ales iarna și primăvara din pricina picăturilor provenite din secrețiile de pe tractul respirator.
Simptomele faringitei bacteriene sunt mai severe decât ale celei virale. De exemplu, pe lângă febră și durerile de gât, survin și cele de cap, iar amigdalele se inflamează și sunt acoperite cu puncte albe. Tratamentul constă în administrarea unui antibiotic.
Faringo-amigdalita
Este atât de origine virală, cât și bacteriană. Primele manifestări ale acestei afecțiuni sunt:
- Dureri puternice în gât;
- Febră;
- Dureri de cap;
- Greață și vărsături.
Ulterior, se pot sesiza:
- Răgușeala;
- Inflamarea și înroșirea accentuată a amigdalelor;
- Puroiul de pe amigdale.
Pentru faringo-amigdalitele produse de streptococi, medicii prescriu antibiotice.
Cum gestionezi infecțiile orofaringiene încă de la primele simptome?
Fie că este vorba despre durerile de la nivelul gurii, fie că este vorba despre cele de la nivelul gâtului, despre dificultățile la înghițire sau despre febra înaltă, asemenea manifestări pot fi depășite mai ușor și datorită unor măsuri simple, pe care nu este deloc dificil să le pui în practică acasă. În aceste condiții, ori de câte ori un copil sau o persoană adultă se confruntă cu o infecție de tract orofaringian, suferința poate fi atenuată dacă:
Încerci să menții un nivel crescut de hidratare
Esențial este să se consume cât mai multă apă, care hidratează cel mai bine. În plus, apa menține umiditatea mucoasei bucale și a celei din gât, fluidizează mucusul, îndepărtează bacteriile ce provoacă gingivita și îmbunătățește producția de salivă (utilă și pentru eliminarea bacteriilor din cavitatea bucală). Totodată, apa contribuie la calmarea senzației de arsură caracteristică stomatitei aftoase.
În afară de apă, pentru a mări aportul de fluide sunt binevenite ceaiurile neîndulcite și supele. În ceea ce privește consumul de ceaiuri, dacă este vorba despre un copil cere mai întâi sfatul medicului pediatru pentru a ști exact ce fel de ceai nu îi dăunează.
Recurgi la apa cu sare
Amestecul de apă cu sare calmează iritația și alungă disconfortul întrucât aduce bacteriile la suprafața gingiilor, dinților și mucoaselor gâtului. Odată ce se întâmplă așa, o parte dintre bacterii se elimină când apa cu sare este dată afară din gură.
Tot cu apă cu sare se poate face și gargară. În cazul copiilor, discută mai întâi cu medicul pediatru pentru ca acesta să îți spună dacă este indicat ca micuțul tău să înceapă sau nu să facă gargară. În general, majoritatea copiilor reușesc să realizeze acest demers când au în jurul vârstei de 6 ani.
Insiști asupra evitării unor alimente și băuturi
Pentru atenuarea iritației și inflamației mucoaselor, în cazul unei infecții de tract orofaringian este indicat să se excludă din dietă:
- Alimentele abrazive, crocante: de pildă, nucile, alunele, chips-urile;
- Alimentele picante și acide;
- Băuturile acide: spre exemplu, sucurile de citrice sau de merișoare.
În schimb, include în meniu alimente moi precum piureurile, legumele fierte/gătite la aburi, sosul de mere, iaurtul, brânza dulce, pastele etc.
Mâncare de regim pentru copii: ce le dai micuților când au probleme de sănătate
Mizezi pe un spray oral și/sau pe comprimate de supt cu ingrediente naturale
Atât spray-urile orale, cât și comprimatele de supt, sunt adecvate pentru ameliorarea iritației, inflamației și durerilor care vin odată cu infecțiile de tract orofaringian. În acest scop, caută produse bazate pe ingrediente cât mai naturale, cu proprietăți antiinflamatoare, antibacteriene, antivirale și emoliente.
Mai mult, ideal este să dispui de produse care să fie potrivite chiar și pentru copiii aflați în primii ani de viață. De aceea, nu greșești dacă te orientezi către LARIDEP SPRAY ORAL (de la Dr. Phyto), un supliment alimentar ce conține un complex unic de extracte binevenit încă de la primele semne de inflamație a mucoasei orofaringiene. Utilizând conform prospectului acest spray, se obțin beneficii demne de luat în seamă, de exemplu:
- Inhibarea multiplicării virusurilor datorită formării unui film protector la nivelul mucoasei;
- Scăderea inflamației;
- Calmarea durerilor și/sau senzației de uscăciune provocate de inflamații;
- Regenerarea mucoasei orofaringiene.
Toate aceste beneficii se datorează acțiunii sinergice dintre:
- Acerola: se distinge prin cantitatea ridicată de vitamina C, cu proprietăți antioxidante și de întărire a sistemului imunitar;
- Cimbrul de cultură: este sursă de uleiuri volatile (cu efect antibacterian), de triterpene (cu acțiune antiinflamatoare) și de flavonoide (cu acțiune spasmolitică);
- Echinacea: crește capacitatea de apărare a organismului în fața microorganismelor patogene, având proprietăți antibacteriene și antivirale;
- Hialuronatul de sodiu: are acțiune hidratantă asupra mucoasei cavității bucale și, pentru că formează un film protector, împiedică aderența și pătrunderea virusurilor la nivel celular;
- Lemnul-dulce: se remarcă prin prezența glicirizinei, cu acțiune antiinflamatoare și benefică asupra sistemului imunitar. De asemenea, este utilă pentru acțiunea emolientă și spasmolitică, calmând astfel mucoasa iritată;
- Propolisul: face parte dintre cele mai cunoscute remedii naturale pentru amigdalite și faringite întrucât are acțiune antiinflamatoare, antivirală, antibacteriană și de stimulare a sistemului imunitar.
Pentru a avea parte de rezultatele așteptate în caz de infecții ale tractului orofaringian precum aftele, gingivitele, stomatitele, amigdalitele, herpanginele, faringitele sau laringitele, este binevenit ca în fazele acute (în primele două zile de boală) LARIDEP SPRAY ORAL să se administreze din oră în oră. Ulterior, spray-ul ar trebui utilizat după cum urmează:
- La copiii cu vârsta cuprinsă între 3 luni și 3 ani: 1 pulverizare de 3 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese;
- La copiii de la 3 ani în sus: 2 pulverizări de 3 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese;
- La persoanele adulte: 4 pulverizări de 3 ori pe zi, la 1 oră distanță de mese.
Cu aceleași beneficii ale spray-ului oral vine și LARIDEP® COMPRIMATE DE SUPT, indicat pentru prevenția și ameliorarea infecțiilor de tract orofaringian.
Ținând seama și de prospectul produsului, este cel mai bine să-l administrezi în felul următor:
- La copiii între 6 și 12 ani: 1 comprimat de 3 ori pe zi. În faza acută a bolii, în primele 36 de ore, este recomandat să se administreze 1 comprimat la fiecare 3-6 ore (maxim 4 comprimate pe zi);
- La adolescenții de la 12 ani în sus și la persoanele adulte: 2 comprimate de 3 ori pe zi. În faza acută a bolii, în primele 36 de ore, este recomandat să se administreze 2 comprimate la fiecare 3-6 ore (maxim 8 comprimate pe zi).
Apelezi la un umidificator
Creșterea umidității din aer ajută la atenuarea disconfortului și durerilor de gât. Din acest motiv, instalează un umidificator în camera în care se petrece majoritatea timpului. Pentru o funcționare optimă a dispozitivului, folosește apă distilată sau filtrată întrucât cea de la robinet conține minerale care favorizează un mediu propice acumulării unor microorganisme dăunătoare. De altfel, pentru a împiedica proliferarea acestora, curăță umidificatorul la 2-3 zile urmând instrucțiunile de utilizare.
Cum să reduci riscul de infecții ale tractului orofaringian?
Pe de o parte, pentru a evita stomatita aftoasă și gingivita, prima măsură ce trebuie luată este să nu se neglijeze igiena orală cât mai riguroasă. În primul rând, periuța de dinți se schimbă la 3-4 luni pentru că perii se fragilizează și nu mai curăță eficient. În al doilea rând, este esențial spălatul pe dinți de două ori pe zi. Nu în ultimul rând, în funcție de recomandarea unui medic stomatolog, se poate folosi o apă de gură.
Pe de altă parte, în vederea prevenirii infecțiilor de tract orofaringian cum ar fi amigdalita, faringita, faringo-amigdalita și herpangina, este necesar să se respecte reguli precum:
- Spălarea cât mai frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
- Spălarea riguroasă a mâinilor după venirea în contact cu o persoană cu durere în gât;
- Evitarea contactului apropiat cu o persoană ce prezintă simptome specifice unei infecții la nivelul amigdalelor, faringelui sau laringelui;
- Respectarea igienei tusei și a strănutului;
- Evitarea folosirii în comun a unor obiecte personale: de exemplu, tacâmuri, prosop de față, balsam de buze, periuță de dinți, căni sau pahare etc;
- Când un membru al familiei are o infecței orofaringiană, trebuie să aibă propriile tacâmuri și propria veselă;
- Dacă un copil este diagnosticat cu o infecție orofaringiană produsă de streptococ, nu trebuie să revină în colectivitate până când nu primește un antibiotic de cel puțin 24 de ore și până când starea generală nu i se îmbunătățește.
Surse foto: istockphoto.com, Image by freepik, Image by peoplecreations on Freepik
Surse articol: childrenshospital.org, chop.edu, healthline.com, health.harvard.edu, kidshealth.org, medicalnewstoday.com, medlineplus.gov, msdmanuals.com, my.clevelandclinic.org, myhealth.alberta.ca, ncbi.nlm.nih.gov, sfatulmedicului.ro, standfordchildrens.org, webmd.com