Infecția urinară la copii: cauze, simptome, tratament

Infecția urinară la copii: cauze, simptome, tratament

Corina Naftanaila

Infecția urinară face parte din categoria bolilor frecvente ale copilăriei. Pe cât este de comună, pe atât de complicată devine dacă nu este tratată la timp. Află totul despre cauzele, simptomele și tratamentul infecției urinare, pentru a sti exact cum să acționezi dacă va fi cazul.

Ce este infecţia urinară?

Infecţia urinară este o afecţiune întâlnită la nivelul tractului urinar. Este provocată în mod special de bacterii. Se presupune că un procent de 8% dintre fetiţe şi 2% dintre băieţi vor avea cel puţin o infecţie urinară în perioada copilăriei.

Ce este tractul urinar?
Tractul urinar este format din rinichi (locul unde se produce urina), uretere (tuburile care transportă urina), vezica urinară (locul unde este depozitată urina până ce urmează să fie eliberată) şi uretra (tubul prin care se elimină urina din corp).

În mod normal, când tractul urinar este sănătos, urina îşi urmează cursul. Însă, atunci când o bacterie din sânge sau din pereţii interiori pătrunde în urină, procesul se complică. Provoacă inflamaţii şi dureri care conduc către senzaţii neplăcute la urinare.

Important! Când copilul tău acuză dureri sau usturimi când merge la toaletă este cazul să faceţi o vizită la medic. Nu este indicat să-i administrezi niciun fel de tratament până nu ceri părerea unui specialist.

infectia urinara la copii 1

Infecţiile urinare superioare (infecţiile rinichilor sau pielonefrite) se manifestă prin:
- febră;
- vărsături;
- dureri de spate (mai jos de coaste);
-apatie.

Infecţiile urinare inferioare (infecţiile vezicii urinare sau cistite) se manifestă prin:
- agitaţie;
- diaree;
- lipsa poftei de mâncare;
- usturime la urinat (disurie);
- număr crescut de micționări (poliurie);
- urină cu textura şi miros schimbat.

Cauzele şi simptomele infecţiei urinare la copii

Cauza principală a apariţiei infecţiilor urinare la copii sunt bacteriile. EColi (70-90% dintre cazuri), Klebsiella, Enterococcus, Proteus sunt câteva dintre bacteriile care pot favoriza apariţia infecţiilor tractului urinar al micuţilor.

Important! Trebuie să ai grijă ce săpunuri foloseşti pentru igiena copilului tău. Dacă acestea au în compoziţie mirosuri foarte puternice pot irita uretra, dezvoltându-se astfel o infecţie urinară.

Există câteva situaţii în care riscul de a face infecţie urinară este mult mai mare: tratamentul cu antibiotice (mecanismele naturale de aparare ale tractului urinar sunt dereglate), retenţia prelungită de urină (infiltarea bacteriilor din vezica urinară) şi constipaţia (golirea incompletă a vezicii din cauza presiunii cauzată de retenţia de fecale).

Infecţia urinară la copii evoluează şi se manifestă în funcţie de vârsta micului pacient. Simptomele cel mai des întâlnite sunt eliminarea dificilă şi dureroasă a urinei, durerile abdominale şi febra.

infectia urinara la copii 2

Infecţia urinară neonatală (0-2 luni). Sunt pielonefrite şi nu prezintă simptome la nivelul tractului urinar. Singura simptomă este febra. Bebeluşul care suferă de infecţie urinară nu va lua în greutate suficient de mult, va refuza să mănânce şi va avea o stare de nelinişte.

Infecţia urinară la copiii între 2 luni - 2 ani. Micuţii vor refuza să se alimenteze, vor avea febră, iar urina va avea un miros neplăcut. Copiii pot avea dificultăţi la micționare, transformând aşezatul la oliţă într-o adevărată scenă de plâns.
Important! Cele două grupe de vârstă sunt predispuse complicaţiilor. Lipsa simptomelor clare întârzie diagnosticul şi începerea tratamentului.

Infecţia urinară la copiii între 2 - 6 ani. Vărsăturile, durerile abdominale, febra şi incontinenţa urinară sunt doar câteva dintre simptomele întâlnite la această vârstă. Copiii îşi vor pierde apetitul şi pot acuza dureri lombare care împreună, vor da naştere iritabilităţii.

Infecţia urinară la preşcolari şi adolescenţi. În cazul lor, afecţiunile tractului urinar se manifestă prin vărsături, febră, incontinenţă urină, numărul crescut al micţionărilor şi mirosul neplăcut al urinei.

Important! În cazul adolescentelor, simptomele de infecţie urinară pot fi confundate cu cele ale unei vaginite (inflamaţia vaginului). Este nevoie de părerea unui specialist pentru a face o diferenţă clară între cele două afecţiuni.

infectia urinara la copii 3

Tratamentul infecţiei urinare la copii

Prima fază în tratarea infecţiei tractului urinar este identificarea cauzei. Pentru asta este nevoie o serie de investigaţii, realizate de un medic specialist. Acesta va lua mostre din urina copilului şi va face o analiză de sânge.

În cele din urmă, doar dacă acesta consideră absolut necesar, va face şi o ecografie a aparutului renal, pentru a vedea dacă există numite anomalii la nivelul tractului urinar.

În funcţie de rezultatele testelor, medicul va prescrie tratamentul corespunzător. De cele mai multe ori, se începe administrarea antibioticelor. Acestea împreună cu un aport crescut de lichide vor ameliora durerile şi vor combate infecţia.

wellkid masticabil Corpul copiilor are nevoie de un scut de protecție împotriva microorganismelor din mediul înconjurător. Astfel pentru a fortifica mecanismul de apărare, este nevoie de un complex de vitamine și minerale, WELLKID masticabil. Acesta asigură necesarul nustrițional și face față cu succes ritmului de creștere al copiilor. Mai mult decât atât, efectele benefice ale acestuia se observă și post infecție.

Important! Este indicată urmărirea evoluţiei organismului copilului în timpul tratamentului. De asemenea, la încheierea acestuia trebuie să mergi la medic pentru a repeta examenul de urocultură. Este foarte important că infecţia să fie tratată corespunzător, pentru a evita apariţia complicaţiilor.

Surse: raisingchildren.net.au, parents.com, babycenter.com, kidshealth.org, urologyhealth.org, sfatulmedicului.ro.

vavianpharma
www.magazinvavianpharma.ro

 

Articolul urmator
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament
Boala Wilson: cauze, simptome și tratament

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament
    Wheezing-ul la copii: cauze, simptome și tratament

    Îţi faci griji că cel mic suferă de wheezing ? Wheezing-ul este descris printr-un șuierat relativ înalt, care se aude în momentul respirației. El este produs de...

    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament
    Pneumonia ambulantă la copii: cauze, simptome și tratament

    Pneumonia este o infecție produsă de bacterii, de virusuri sau de fungi, afectând unul sau ambii plămâni. Manifestările care însoțesc pneumonia sunt fie severe, cum ar...

    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament
    Trigliceride mari la copii: cauze, simptome si tratament

    Trigliceridele sunt un tip de grăsime care se regăsesc în sânge și, alături de colesterol, reprezintă cele mai comune tipuri de lipide din organism. Când...

    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament
    Prolapsul uterin: cauze, simptome și tratament

    Prolapsul uterin se produce în cazul în care mușchii pelvieni, țesuturile și ligamentele se întind și slăbesc până când nu mai pot susține suficient...

    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament
    Menopauza precoce: cauze, simptome și tratament

    Menopauza reprezintă o perioadă firească în viața unei femei, marcând încetarea menstrelor. Uneori, însă, menopauza poate surveni mai devreme decât te...

    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament
    Bubițe pe limbă la copil: cauze, simptome și tratament

    Dacă copilul tău are bubițe pe limbă, trebuie să știi că acest lucru poate avea mai multe cauze. În același timp, poate fi o problemă comună, cu care se confruntă oricine,...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament
    Rahitismul carențial: cauze, simptome și tratament

    Rahitismul carențial este o afectiune ce se referă la mineralizarea deficitară a plăcii cartilajului de creștere și care afectează oasele mai lungi, cauzând deformații ale...

    © 2025 Qbebe