Fierul în sănătatea copiilor noștri: sfatul medicului

Fierul în sănătatea copiilor noștri: sfatul medicului

Irina Olteanu - Redactor Senior

Fierul joacă un rol esențial pentru multe organe și sisteme din corp, cu atât mai mult pentru copii care trec printr-un proces de creștere accelerată. Doctor Carmen Popa, medic de familie, ne explică de ce este important acest mineral pentru sănătatea copilului, în ce alimente se regăsește și cum trebuie administrat pentru a preveni, respectiv a trata anemia feriprivă.

Doctor Carmen Popa, medic de familie, ne-a oferit următoarele informații despre importanța fierului în sănătatea copilului.

  1. De ce este important fierul pentru sănătatea copilului?

Fierul este un mineral esențial pentru buna funcționare a organismului uman, tocmai pentru că el transportă oxigenul de la plămâni spre toate țesuturile și orice celulă pentru a funcționa corect are nevoie de oxigen, din orice sistem. Fierul ajunge și la anumite organe țintă, creierul funcționează cu glucoză și cu oxigen și atunci o privare de oxigen a organismului poate cauza efecte ireversibile. În plus, ajută la crearea de energie și la funcția musculară. Este important fierul în organism într-o anumită compoziție, să nu scădem sub un anumit nivel pentru că pot apărea efecte adverse ale scăderii oxigenării țesutului respectiv.

În primul rând are rol în buna funcționare a creierului. Și noi adulții când intrăm într-o cameră prost oxigenată avem cefalee, astenie, oboseală, tulburări de echilibru. Așa și la bebeluși sau copii apare o stare de slăbiciune generală. În plus, nu funcționează bine plămânul și apare dispneea. Iar inima pentru a regla aceste modificări începe și bate mai repede (tahicardie). Acestea sunt principalele efecte ale fierului pe care le vedem la un copil anemic.

  1. Care este cea mai importantă perioadă din viața unui copil în ceea ce privește aportul de fier?

De fier avem nevoie și noi adulții. Cea mai mare nevoie de fier, ca și cantitate, este la bebeluși, la sugari, și în perioada adolescenței, când se produc modificări foarte mari ale organismului. Știm că în primul an de viață copiii cresc foarte repede, în primele 4 luni cresc 4 cm pe lună, și între 750 grame și 1 kg în fiecare lună. Deci este nevoie de un aport mare de fier. În primele 6 luni bebelușii au rezerve luate de la mamă, din timpul sarcinii, dar este nevoie de suplimentare cu fier, mai ales la prematuri, mai ales după 6 luni, datorită acestor creșteri rapide.

  1. Ce cantitate de fier trebuie să primească un bebeluș/copil în funcție de vârstă?

Un sugar până la 1 an trebuie să primească 11 mg de fier pe zi. Chiar dacă în primele 6 luni are rezerve le consumă prin creșterea rapidă. În perioada 1-3 ani este nevoie de 7 mg de fier pe zi, apoi până la 6 ani de până la 10 mg pe zi, la adolescenți din nou este nevoie de o cantitate mai mare de fier, 11 mg de fier pe zi la băieți și 17 mg fier/zi la fete. La fete este nevoie de mai mult pentru că în perioada adolescenței apare menstruația și pierderile de fier în cantități mici din perioada menstruației.

  1. Multe mămici au auzit că spanacul și ficatul sunt bogate în fier. Este adevărat? Poate apărea supradozaj de fier și cum se manifestă?

Spanacul conține o cantitate de fier, dar nu mai mult ca alte legume. Alimentele care conțin fier sunt cele care conțin carne în primul rând: carne roșie, carne de vită, ficat, ouă, somon, ton și legumele cu frunze verzi (spanacul, broccoli, varza de Bruxelles). Dar este foarte important să spun mămicilor că oferim bebelușilor alimente care conțin fier, dar ca organismul să preia cantitatea de fier de care are nevoie trebuie ca în primul rând alimentele să fie preparate corect termic. Apoi, trebuie să adaptăm doza în funcție de copil. Să fie carnea adaptată. Din ou să oferim doar gălbenușul până la 1 an. Și foarte importantă este asocierea cu alimente care conțin vitamina C, acid folic sau vitamina B9 și vitamine din gama B-urilor. Ca să se absoarbă corect fierul, are nevoie de aceste vitamine. Îi oferim copilului carne, dar lângă punem o legumă sau o salată de roșii pentru vitamina C, dar și cereale integrale și nuci. Nu facem exces niciodată, în cantitatea care trebuie.

Nu am văzut și din studii nu reiese o supradozare de fier din alimentație. Doar dacă este asociată o dietă alimentară cu foarte mult fier, se și administrează fier dintr-un produs farmaceutic. Nu trebuie să facem excese. Dacă fierul există într-o cantitate mare în organism, vor apărea crampe abdominale, un copil superagitat, constipat. Mămicile au observat un scaun negru sau copilul a avut o diaree marcată. Deci ceva nu a fost în regulă. Fie copilul nu a tolerat produsul respectiv, fie a fost o greșeală de doză.

În fiecare zi ar trebui să avem câte un produs alimentar din cele menționate, însă fără a face exces. Ca să nu se plictisească copilul de cărniță, într-o zi îi dăm de un fel, în a doua zi ficățel, în a treia zi ou. Nu facem excese din nimic pentru că apoi copilul poate refuza alimentația și este păcat să îl privăm. Nu insistăm pe ceea ce nu îi place. Îi dăm altă legumă pe care o consumă cu plăcere.

alimente fier

  1. Sunt mulți copii mofturoși. Cum îi convingem să consume anumite alimente, dacă nu le plac?

Copilul nu trebuie forțat, ci lăsat să aleagă cât poate, dar noi să îl dirijăm. Încercăm să îi preparăm cărnița cât mai atractiv, să îl punem în scăunelul lui, să îl lăsăm să se auto-servească, să-și bage mânuța în farfurie. Nu există ceva rău pentru organism. Dacă știm că face bine acel aliment și l-am preparat corect, mamele simt când totul este ok.

  1. Din punctul dumneavoastră de vedere, ce criterii trebuie să îndeplinească un supliment alimentar care conține fier și pe ce perioadă trebuie administrat?

În practica mea medicală am folosit foarte multe produse de fier sub diferite forme: picături, sirop, pastile pentru cei mai mari, însă cel mai important criteriu este să asigure cantitatea de fier de care organismul are nevoie. Ca un produs să fie bun trebuie în primul rând să aibă cât mai puține efecte secundare, mai ales când vine vorba despre copii. La produsele cu fier ca efecte secundare apar crampele abdominale, diaree cu scaune negre, constipație, scăderea apetitului. Urmărim să fie ușor de administrat, pe cât posibil sub formă de picături. În plus, mai ales la copiii mici, trebuie să aibă gust bun. Dacă este un produs cu gust amar sau metalic nu va fi acceptat de către copii.

Recomand produsul Vitoral Ferrum picături pentru că: are gust de banană, se administrează sub formă de picături (este ușor de administrat cu o pipetă dozatoare). În plus, nu este singur. Ca să se poată absorbi cât mai repede, conține și vitamina D3 și vitamina B6. Vitamina D3 este benefică pentru sistemul osos și imunitar, având astfel mai multe efecte într-un singur produs.  Iar vitamina B6 alături de fier reprezintă o bună asociere, prevenind și altfel de anemii și complicații. În general și când dăm alimente cu fier căutăm să asociem cu alimente care conțin B-uri și vitamina C. Acest produs le conține și atunci fierul pătrunde mai ușor în țesuturi și se fixează.

  1. În ce situații nu se asimilează fierul în organism? Ce se poate face în acest sens?

Boala care apare în deficitul de fier se numește anemie feriprivă. Mămicile au mai auzit de anemie, care este de mai multe feluri. Fierul este necesar pentru a sintetiza hemoglobina. Cea din globulele roșii este cea care transportă oxigenul la țesuturi. Ca să apară anemia se produce un dezechilibru între formarea hemoglobinei și distrugerea hemoglobinei și a globulelor roșii, a eritrocitelor. Cum putem face să nu apară anemia? Aducem suficient fier în organism ca să se producă hemoglobina și totul să fie ok și încercăm să limităm pierderile. Vă veți întreba la copii cum apar pierderile? Prin parazitoze, o diversificare incorectă a copilului după vârsta de 6 luni cu un exces de făinoase, cu introducerea laptelui de vacă mai devreme decât trebuie și atunci apare o intoleranță la proteina laptelui de vacă manifestată prin diaree sau printr-o proastă toleranță. Sau la copiii mai mari, între 1-3 ani, nu este recomandat excesul de lapte de vacă. Laptele de vacă se digeră foarte greu în stomacul copilului și apare un fel de cheag care nu lasă fierul să se absoarbă. Nu faceți exces de lapte de vacă. Mai apar pierderi în bolile cronice, în inflamațiile cronice, TBC, osteomielite, dar acestea sunt mai grave.

alimente cu fier

  1. Prin ce analize putem depista un deficit de fier? Cât de des sunt recomandate?

Analiza care se face pentru a vedea dacă copilul are anemie sau nu este o recoltare de sânge din venă. Dozăm hemoleucograma, vedem numărul de globule roșii, vedem hemoglobina care ne arată deficitul. Apoi facem sideremia. Aceasta ne arată cantitatea de fier din organism. Se face și feritina; este un hormon care ajută intrarea fierului în hemoglobină. Și apoi reticulocitele; ne arată cât de mult au proliferat, cum a răspuns organismul la administrarea de fier. Dacă este un copil mai palid sau un copil la care au apărut simptome de anemie este bine ca mămicile să se adreseze medicului pentru a primi analizele necesare, plus cele suplimentare dacă mai este nevoie pentru a vedea cauza. Se face tratament minim 6 săptămâni cu fier, după care se repetă analizele pentru a vedea efectul. Mergeți după sfatul medicului, nu le faceți din proprie inițiativă. Dacă aceste analize nu oferă un rezultat clar despre anemie, este indicat un examen coproparazitologic, un exudat nas-gât dacă copilul face frecvent infecții respiratorii (poate fi un focar de inflamație cronică, care să conducă la o proastă mobilizare a fierului din depozite).

  1. Ce complicații poate cauza anemia dacă nu este tratată pe termen lung?

Depinde de vârstă. Copiii care nu primesc destul fier sunt copii palizi, au tegumentul străveziu, au părul friabil, unghiile sfărâmicioase. Este nevoie de mult oxigen și fier în organism ca să funcționeze normal creierul. Dacă nu primesc suficient fier copiii vor fi fie foarte agitați, fie somnolenți (reacționează mai greu la stimuli, bebelușii sug greu). Poate să mai apară o scădere a apetitului, mănâncă mai puțin, mai greu, tahicardie (inima bate tare pentru că trebuie să se adapteze la o lipsă de fier; dacă nu avem suficient oxigen în țesuturi plămânul respiră mai rapid și inima bate mai repede).

  1. Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac părinții cu privire la administrarea fierului la copii?

În primul rând le recomand să nu dea din proprie inițiativă niciun produs farmaceutic. Lăsați medicamentele să vă fie recomandate de medic sau de oameni avizați. Privind un medicament, am 3 întrebări la care răspund: când, cum și ce administrez. Am un copil cu atâtea kilograme, atâția ani, mă gândesc ce îi pot da. Când – dacă este nevoie de acel produs. Dacă este nevoie de fier profilactic, în perioadele în care crește mai mult sau dacă este nevoie ca și tratament; în ultima variantă perioada și doza trebuie calculată foarte exact. Când vine vorba despre cum îl administrez, mamele trebuie să fie atente la cutie. Când au desfăcut produsul, trebuie să noteze întotdeauna pe cutie, cât timp este valabil după deschidere, la ce temperatură trebuie ținut, care este cantitatea suficientă, dacă este bun produsul. Să nu îl lase la îndemâna copilului. La întrebarea ce administrez – un produs care se adaptează la necesitățile copilului. Este important să îi ofere vitamina B6 și vitamina C dacă produsul administrat nu le conține pentru o bună absorbție.

  1. Există produse de tip multivitamine, iar părinții le administrează fără recomandarea medicului. Ce părere aveți de această situație?

Eu sunt împotriva acestor practici. Dacă conține multivitamine poate să apară un exces. Poate să aibă o cantitate prea mare de calciu sau de vitamina D. Nu trebuie să administrați fără recomandarea medicului. În plus, dacă este un copil care nu are nevoie de un exces de vitamine poate ajunge la obezitate, crește apetitul sau invers, și sportivii iau vitamine pentru a le inhiba pofta de mâncare. Sau datorită excipienților care se găsesc în aceste vitamine pot apărea efecte secundare.

  1. Ce recomandări aveți în final pentru părinți cu privire la aportul de fier?

Avem nevoie de fier. Și copiii mai ales în perioada de sugar și la adolescență. Și mămicile gravide au nevoie de fier. Și noi în perioada în care este căldură/frig prea mare. Atunci ne adaptăm și optăm pentru un produs care să fie pentru noi: să ne facă plăcere ca gust, efect, ca și efecte secundare, să poată fi ușor de administrat. Îl luăm pentru perioada care este nevoie, până se normalizează analizele. Acest Vitoral este ușor de administrat pentru că avem pipeta dozatoare, sunt efectele secundare gastrointestinale minime prin transportul lizozomal al fierului la nivelul intestinului.       

Articolul urmator
Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților
Ce boli pot produce bacteriile la stomac în rândul copiilor și adulților

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani
    Socrii mei le-au dat șampanie copiilor noștri, în vârstă de 3 și 5 ani

    Știm deja că atunci când cei mici petrec timp cu bunicii lor, sunt ceva mai răsfățați decât acasă și e firesc să fie așa. Cu toate acestea, bunicii trebuie să...

    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?
    Cum va schimba Chat GPT-ul educația copiilor noștri?

    Inteligența artificială a pornit numeroase discuții de-a lungul timpului, dar mai ales în contextul Chat GPT-ului. Cum va schimba acest asistent virtual performant educația...

    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat
    Cum le-am spus copiilor noștri că tatăl lor este...însărcinat

    Un bărbat transgender cu doi copii adoptivi și-a mărit familia, rămânând… însărcinat. Toată povestea în articol.

    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine
    Fosta mea soție nu respectă intimitatea copiilor noștri adolescenți. Îi caută constant și când sunt cu mine

    O dovadă a diferențelor semnificative între stilurile de parenting este și aceasta: anumiți părinți caută să-și supravegheze permanent copiii, chiar și când se află la...

    Nu suntem de acord cu iubiții copiilor noștri adolescenți -  Ce este de făcut?
    Nu suntem de acord cu iubiții copiilor noștri adolescenți - Ce este de făcut?

    Un proverb românesc bine gândit spune copii mici, probleme mici, copii mari, probleme mari. Copiii cresc, se îndrăgostesc, încep să-și facă primul iubit sau prima...

    Citim mesajele din telefonul copiilor noștri adolescenți? Sau le ascultăm apelurile? Cât de mult le putem invada intimitatea
    Citim mesajele din telefonul copiilor noștri adolescenți? Sau le ascultăm apelurile? Cât de mult le putem invada intimitatea

    Pe măsură ce copilul tău se descurcă tot mai bine cu propriul telefon, începi să te preocupi din ce în ce mai mult de siguranța lui. În aceste condiții, ești...

    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?
    Șervețelele umede sunt un pericol pentru sănătatea copiilor?

    Nelipsitele și extrem de utilele șervețele umede pe care le folosim pentru a șterge copiii la guriță, pe mâini, pe haine sau la poponeț sunt extrem de periculoase și toxice....

    Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă
    Are o tumoră! Cum de nu am văzut asta? Credem că nu li se va întâmpla niciodată copiilor noștri, până ce li se întâmplă

    Tresărim la cea mai mică durere a copiilor noștri, iar când este vorba despre boli grave ale acestora simțim că nimic nu mai are rost pentru noi și tot ce ne dorim este să-i...

    © 2025 Qbebe