Eritrocite scăzute la copil - informații importante
Eritrocitele sunt globulele roșii responsabile de transportul oxigenului și al dioxidului de carbon în fluxul sanguin. Eritrocitopenia presupune un număr redus de globule roșii, respectiv eritrocite. Cel mai frecvent motiv este reprezentat de anemie - un nivel redus de hemoglobină acompaniază nivelul redus al globulelor roșii. Există însă și cazuri când cele două nu sunt proporționale, de exemplu când globulele roșii se micșorează numărul lor poate scădea într-un procent mai mic decât cel al hemoglobinei totale deoarece fiecare celulă va transporta mai puțină hemoglobină. O analiză a sângelui va fi în măsură să ia în considerare și alți parametri care permit explorarea situației în detaliu din organism.
Cauze pentru eritrocite scăzute la copil
Eritrocitopenia poate apărea prin mai multe mecanisme: producție scăzută de globule roșii, pierdere de sânge sau distrugere rapidă. Uneori poate fi rezultatul toxicității care inhibă funcțiile măduvei osoase sau lipsa de eritropoietină (substanță specială care stimulează producția de globule roșii din măduvă), în special cea care este produsă în rinichi.
Globulele roșii și hemoglobina se formează în mod normal în același ritm în care sunt distruse. Atunci când formarea de globule roșii sau hemoglobină scade sau distrugerea lor crește, rezultă anemia. Abilitatea hemoglobinei de a transporta oxigenul la țesuturi și de a îndepărta dioxidul de carbon pentru excreție prin plămâni este scăzută. Poate fi cauzată de o pierdere de sânge ca urmare a: traumă și ulcerație, producție scăzută de trombocite, distrugere crescută a trombocitelor, număr scăzut de factori de coagulare. Poate fi cauzată de o producție insuficientă de globule roșii ca urmare a unei deficiențe nutriționale: carența de fier (cel mai comun tip de anemie în categoria de vârstă 6 luni-3 ani; aproximativ 3% dintre toți copiii), deficiență de acid folic (determină formarea de globule roșii mari cu o maturare nucleară anormală - anemie megaloblastică), deficiență de vitamina B12 (apare anemia megaloblastică/pernicioasă dacă se datorează lipsei factorului intrinsec de asimilare a vitaminei B12), deficiență de vitamina B6, otrăvirea cu plumb (plumbul asimilat de măduvă se atașează la globulele roșii nou formate și inhibă sinteza de proteine hem). Poate fi cauzată de o scădere în producția de eritrocite: anemie sideroblastică, anemii hemolitice secundare asociate cu infecție cronică, boală renală și droguri; în anemia infecției și inflamației cronice durata de viață este scăzută moderat precum și abilitatea măduvei de a produce globule roșii, deprimare a măduvei (leucemie, anemie aplastică, eritrocitopenie tranzitorie a copilăriei). Poate fi cauzată de distrugerea crescută a eritrocitelor prin factori extrinseci: medicamente și substanțe chimice, infecții (eritroblastopenie tranzitorie a copilăriei cauzată de boala a cincea), reacții ale anticorpilor (anticorpi Rh, A sau B de izoimunizare, anemie autoimună hemolitică, arsuri, otrăviri) și prin factori intrinseci: anomalii ale membranei globulelor roșii, defecte enzimatice (deficiență de glucoză-6-fosfat dehidrogenază), sinteză anormală de hemoglobină (siclemie, sindroame de talasemie).
Eritrocitopenia sau eritroblastopenia tranzitorie a copilăriei este un tip acut de anemie, autolimitat, care afectează copiii cu vârsta între 1 lună și 6 ani. Copiii de obicei prezintă simptomele și paloarea anemiei, deși descoperirea anemiei poate apărea incidental. Această afecțiune este caracterizată de o anemie normocitară, normocromică și de reticulocitopenie (<2%). O neutropenie absolută apare uneori la pacienți. Durata de recuperare este de obicei între 4-8 săptămâni, deși poate dura și până la 1 an. Etiologia nu a fost încă identificată exact; deși pacienții prezintă o infecție virală anterioară, există o serie de virusuri care o pot cauza. Traseele imunitare, inclusiv cele mediate IgG și IgM, și imunitatea mediată celular sunt considerate a juca un rol în patogeneza eritrocitopeniei tranzitorii a copilăriei.
În cazul nou-născuților, cauza pentru scăderea numărului de eritrocite din sânge poate fi o boală hemolitică izoimună.
Simptome eritrocite scăzute la copil
Afecțiunea poate fi acută sau cronică. Cu cât este mai lent debutul anemiei, cu atât sunt șanse mai puține ca pacientul să fie asimptomatic. Simptome timpurii: apatie, oboseală, anorexie asociată unui nivel scăzut de energie. Simptome întârziate: paloare, slăbiciune, tahicardie, palpitații, tahipnee (scurtarea respirației la efort fizic), icter (cu anemia hemolitică).Tratament eritrocite scăzute la copil
Anemia prin carență de fier presupune administrarea de fier în doză de 3-6 mg fier elemental/kg corp pe zi între mese. În ceea ce privește alimentația, trebuie scăzut aportul de lapte la 470 ml pe zi, includerea cerealelor fortifiate cu fier și a produselor de panificație, creșterea consumului de carne roșie, includerea alimentelor bogate în vitamina C. Fierul este rareori administrat pe cale intramusculară sau venoasă din cauza incidenței crescute de reacții alergice.
Anemia care apare în urma unei otrăviri cronice cu plumb presupune: efectuarea constantă de teste sanguine, menținerea unei alimentații echilibrate (bogată în calciu și vitamina D), administrarea de agenți chelatori, folsirea de vopsea fără plumb, testări la nivelul casei și al solului, în ultimă instanță îndepărtarea din mediul nesigur.
Anemia megaloblastică: presupune administrarea de acid folic cu administrare orală, iar în cazul deficienței de vitamina B12 administrarea de vitamina B12 intramuscular.
Eritrocitopenia tranzitorie a copilăriei presupune o recuperare spontană în decurs de 4-8 săptămâni. Pentru un nivel de hemoglobină mai mic de 5 g/dL sau insuficiență cardiacă sunt necesare transfuzii. Dacă survine insuficiența cardiacă este ncesară îngrijirea suportivă, eventual terapie. Pentru anemia cauzată de pierderea de sânge sau supresia măduvei pot fi necesare transfuzii de globule roșii.
Pentru un copil sănătos asigură-te că acesta are parte de toate vitaminele și mineralele pentru a de dezvolta armonios. Poți apela la un supliment care să asigure aportul necesar copilului, precum WellKid, un supliment alimentar care protejează aportul nutrițional al copiilor cu vârste cuprinse între 4 și 12 ani. Nu conține: coloranți artificiali, conservanți sau lactoză, sare sau grăsimi. |
Surse: www.quora.com; https://nursekey.com; http://path.upmc.edu; http://en.medicine-worlds.com