Motivele pentru care se poate ajunge la producerea în exces a laptelui matern
În cazul în care laptele matern este foarte abundent, se poate vorbi despre prezența așa-numitului „sindrom al hiperlactației". Pe de o parte, se pot semnala cantități foarte mari de lapte iar, pe de altă parte, există o posibilitate ridicată să existe scurgeri de lapte și în afara procesului de alăptare.
Printre cauzele care stau la apariția acestei probleme se numără:
Unele dezechilibre hormonale
De exemplu, medicii spun că disfuncționalitățile glandei pituitare (aceasta se află în creier și produce hormoni ce reglează activitatea celorlalte glande) pot interveni și asupra hormonilor ce facilitează producția de lapte matern. În acest context, poate fi vorba inclusiv de apariția hiperlactației.
Stimularea lactației în mod artificial
De pildă, din dorința de a-i furniza bebelușului suficient lapte, poți să ajungi să utilizezi pompa de sân mult prea des. Acest demers poate să-i transmită corpului tău semnalul că ar trebui să producă mai mult lapte. Așa se va ajunge în situația de a avea prea mult lapte.
Prezența unui număr mare de alveole
Se întâmplă destul de rar, dar există și posibilitatea ca o mamă, să aibă, la nivelul fiecărui sân, mai multe alveole (acestea sunt un fel de lobi, în care se produce laptele) decât media obișnuită (între 100.000 și 300.000). De aceea, cantitatea de lapte va fi mai mare decât în mod normal.
De unde știi că ai prea mult lapte
Poți să-ți dai seama că ești afectată de hiperlactație și în funcție de semne precum:
Apare angorjarea sânilor
La câteva zile după ce începi să alăptezi (cam după 2-5 zile), sânii tăi vor deveni inflamați, mai grei și mai dureroși. Disconfortul va fi resimțit cu precădere în intervalele în care nu alăptezi. De obicei, angorjarea se ameliorează după 2-3 săptămâni.
Citește și: Alăptarea: soluții pentru sânii angorjați
Poți să semnalezi simptome ale mastitei
Această afecțiune se referă la apariția unei inflamații la nivelul sânului, caracterizată printr-o zonă sensibilă, cu pielea înroșită, ce este dureroasă la atingere. Simptomele mastitei sunt similare cu cele ale unui gripe (dureri în tot corpul, senzație de oboseală, febră, frisoane). Oricare dintre aceste manifestări ar trebui să te trimită la medic, astfel încât să ți se prescrie un tratament adecvat (fie cu antibiotice, fie cu antiinflamatoare).
Survine blocarea canalelor galactofore
Din cauza producerii unei cantități prea mari de lapte, acesta nu va mai putea circula așa cum trebuie și se va întoarce în canalele galactofore. Odată ajuns aici, țesutul din jurul acestor canale se va inflama și va apăsa pe ele, producând un blocaj. Uneori, se poate ajunge și la o infecție. Cel mai important este să consulți un specialist, care-ți va recomanda să continui alăptarea și îți poate prescrie și unele medicamente (inclusiv antibiotice, în cazul unei infecții).
Vei avea scurgeri de lapte în intervalele în care nu alăptezi
De obicei, aceste scurgeri pot fi abundente și îți pot provoca mult disconfort. Odată cu ele, vei observa că sânii sunt mai inflamați și mai sensibili. Scurgerile de lapte pot fi atât din sânul din care bebelușul suge mai mult, dar și din celălalt.
Oricare dintre aceste manifestări neplăcute pot interveni la câteva zile după ce începi să alăptezi și se pot prelungi pe durata a 2-3 luni. În funcție de cauzele lor și fără niște tratamente adecvate, este posibil să te confrunți cu ele timp de 4-5 luni, până când fluxul de lapte va începe să se regleze.
Ce poți face dacă ai prea mult lapte
Întrucât excesul de lapte matern îți va crea oricare dintre problemele semnalate și poate avea consecințe negative și asupra bebelușului, ar trebui să ții cont de următoarele sfaturi ale specialiștilor în lactație:
Înainte de fiecare „sesiune" de alăptare, încearcă să utilizezi pompa de sân pentru scurt timp
Nu face însă prea mult acest gest, întrucât poți obține efectul opus: creșterea fluxului de lapte. Pompează lapte doar în primele secunde în care laptele începe să curgă prin mamelon, dintr-unul dintre sâni. La următoarea alăptare, ocupă-te să pompezi laptele din celălalt sân. În același timp, ai grijă să nu utilizezi o pompă de sân de prea mare putere.
Citește și: Iată de câte ori trebuie să folosești pompa de sân când alăptezi
Dă-i bebelușului să sugă înainte să-i fie prea foame
Ca să-ți dai seama dacă acesta vrea să mănânce, ar trebui să vezi dacă: este foarte agitat și nu îl poți calma, își introduce degetele în gură și începe să le sugă, va deschide des gurița, va scoate limba și va încerca să se apropie mai mult de sânul tău și să-l apuce. Oricare dintre aceste semne îți pot dovedi că este înfometat, iar scopul tău este să-l hrănești când nu este în această stare și va suge mai puțin și mai lent. Va fi o metodă bună de a mai diminua hiperlactația.
Fii atentă la poziția de alăptat aleasă
Unele poziții de alăptat vor fi utile pentru a controla mai bine fluxul de lapte. Spre exemplu, dă-i bebelușului să sugă când stai întinsă sau pune-l direct cu burtica pe abdomenul tău, într-o poziție semi-înclinată.
Schimbă-ți modalitatea de a-ți alăpta bebelușul
Unii consultanți în lactație recomandă, în caz de producție prea mare de lapte matern, să se apeleze la următoarea soluție: bebelușul va fi hrănit ori de câte ori vrea, într-un interval de 4 ore, doar dintr-un sân. Celălalt sân se va umple foarte mult de lapte și îi va transmite organismului mesajul să nu mai producă așa de mult lapte.
Este ideal ca această tehnică să fie pusă în aplicare timp de 24 de ore, alternând sânii din care bebelușul va suge la fiecare patru ore. În cazul în care fluxul de lapte nu se diminuează, poți încerca să alternezi sânii la șase ore.
Apelează la compresele aplicate în zona mamelonului
Acestea vor absorbi excesul de umezeală provocat de scurgerile de lapte și te vor feri de apariția unor infecții și de disconfort. Poți să încerci, de exemplu, compresele din gama „Multi-Mam" . Acestea au un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice. Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de minim două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.
Cum îți dai seama că bebelușul are de suferit din cauza hiperlactației
Prea mult lapte matern nu îi va fi util nici bebelușului. Poți să vezi dacă îi dai prea mult lapte după anumite schimbări apărute în starea și în dezvoltarea sa. Printre acestea se numără:
Ia prea mult în greutate sau, din contră, ia prea puțin
Se poate întâmpla ca bebelușul să se dezvolte mai repede în cazul în care tu ai prea mult lapte și să aibă o greutate mai mare decât media vârstei sale. În unele situații, din cauza apariției refuzului de a mai suge la fel de mult sau pentru că va avea simptome similare colicilor, poate să intervină și situația inversă: nu va lua suficient de mult în greutate. Urmărește aceste procese cu mare atenție și ține legătura cu un medic!
Refuză să mai sugă
Din cauza fluxului de lapte prea abundent, micuțul poate începe să resimtă ca dificil suptul și, din acest motiv, nu va mai dori să sugă suficient. Spre exemplu, poți sesiza cum la doar câteva minute de când începe să sugă își va retrage brusc gurița de la sânul tău, ceea ce poate provoca mameloane dureroase și crăpate.
Va regurgita mai mult după alăptare
Una dintre consecințele directe ale excesului de lapte matern este că bebelușul va începe să regurgiteze mai mult după ce va suge.
Va avea mai multe simptome similare colicilor
În condițiile în care nu va mai fi dornic să sugă la fel de mult, nu va ajunge să consume laptele mai cremos, care va curge mai spre finalul unei „sesiuni" de alăptare. Astfel, bebelușul va avea parte mai degrabă de laptele mai apos, mai plin de lactoză, ceea ce-l va predispune unor simptome supărătoare precum: crampe , exces de gaze, va fi mai agitat, nu se va mai putea odihni bine etc.
Bebelușul va uda mai multe scutece și va avea mai multe scaune
Printre cele mai evidente semne ale faptului că produci prea mult lapte este că va fi nevoie să schimbi mai des scutecele bebelușului. Astfel, nu numai că va avea mai multe scaune între intervalele în care nu este alăptat, dar poate să ajungă să ude cu până la 10 scutece în plus într-o zi.
Măsurile pe care să le iei, pentru bebeluș, în cazul în care ai prea mult lapte
Poți să-l sprijini pe bebelușul tău să nu se mai confrunte așa de mult cu problemele menționate dacă vei respecta și următoarele indicații:
Te vei folosi de o pompă de sân
Aceasta este binevenită pentru a mai diminua din fluxul de lapte abundent, cu condiția să fie utilizată în primele minute ale procesului de alăptare. Astfel, bebelușului îi va fi mai confortabil să sugă pentru că nu mai primește atât de mult lapte odată.
Alege doar anumite poziții pentru alăptare
Spre exemplu, dacă vei sta întinsă pe spate, fluxul de lapte se mai diminuează și bebelușul va fi mai dornic să continue să sugă.
Hrănește-l de la fiecare sân în parte, pe rând
Oferindu-i să sugă de la fiecare sân vei mai diminua lactația și îi vei oferi micuțului posibilitatea să aibă mai mult lapte mai cremos, în loc de acela mai apos, întâlnit în prima etapă a suptului, care este mai plin de lactoză (și poate să-i provoace simptome similare colicilor).
Stimulează-l să elimine gazele după ce-l alăptezi
Ca să-l scapi de excesul de gaze, astfel încât să nu-i mai fie greu să sugă la următoarea alăptare, schimbă-i poziția pentru a-l încuraja să elimine din eventualul exces de gaze.
Tu știai până acum la ce să te aștepți în cazul în care ai prea mult lapte când alăptezi?
Surse:
www.babycenter.com, www.bellybelly.com.au, www.medela.com,
www.parenting.firstcry.com, www.verywellfamily.com