Ce este biotina și de ce organismul tău are mare nevoie de ea?

Ce este biotina și de ce organismul tău are mare nevoie de ea?

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Complexul vitaminelor B este deosebit de important pentru menținerea sănătății fizice și psihice, indiferent de vârstă. În cadrul acestui complex se regăsește și biotina, cu multiple funcții binefăcătoare organismului în ansamblul său. Descoperă din articolul de mai jos detalii despre această vitamină, pentru a putea înțelege mai bine de ce îți este atât de necesară.

Ce este biotina?

Biotina, cunoscută și sub numele de vitamina B7, este o vitamină ce face parte din complexul vitaminelor B. Ea este solubilă în apă, fiind vitală pentru metabolism și pentru dezvoltarea celulelor. Întrucât are această proprietate, de a fi solubilă în apă, organismul nu își face singur rezerve de vitamina B7, pentru a fi absorbită fiind necesar să se recurgă la anumite alimente sau la suplimente alimentare.

Rolurile biotinei

Cele mai cunoscute funcții ale acestei vitamine se referă la:

Descompunerea macronutrienților

Vitamina B7 ajută organismul să convertească hrana în energie, susținând numeroase enzime implicate în descompunerea carbohidraților, grăsimilor și proteinelor. Mai exact, ea este implicată în următoarele procese:

  • Gluconeogeneza- Se referă la sinteza glucozei din alte surse decât carbohidrații, cum ar fi amino-acizii și enzimele conținute în biotină (ce inițiază acest proces)
  • Sinteza acizilor grași- Biotina asistă enzimele ce activează reacțiile necesare pentru producerea acizilor grași
  • Descopunerea amino-acizilor- Enzimele din biotină sunt implicate în metabolizarea unor amino-acizi importanți, printre care și leucina de exemplu (leucina se regăsește în compoziția proteinelor, având funcția de a mări sinteza proteinelor musculare)

Este importantă pentru o sarcină sănătoasă, dar și pentru procesul de alăptare

Medicii atrag atenția asupra următorului fapt: cele mai multe dintre femei nu își obțin necesarul de biotină din surse naturale în perioada sarcinii. Aceasta este însă vitală pentru diminuarea riscului de apariție a defectelor la făt (în special a malformațiilor ce țin de vălul palatin). În aceste condiții, se recomandă ca biotina să fie administrată alături de acidul folic (vitamina B9) nu numai pentru prevenirea defectelor de acest tip, ci și pentru stimularea dezvoltării sănătoase a sarcinii.

Femeie insarcinata purtand o jacheta bej ciorapi negri si o rochie scurta neagra si care isi tine mana pe abdomen intr-o zi de toamna 

Referitor la perioada alăptării, s-a observat că, în general, femeile nu le transmit biotină copiilor prin intermediul laptelui matern în contextul în care ele însele au adesea deficit al acestei vitamine. Pentru a se evita o astfel de situație, cel mai bine este să se consulte un medic, ce va decide dacă și cum este necesar să se administreze suplimente alimentare cu biotină pe durata alăptării.

Protejează pielea

Chiar dacă, până în prezent, oamenii de știință au opinii diferite cu privire la modul în care biotina acționează asupra pielii, s-a ajuns totuși la un punct de vedere comun: aceasta are impact asupra metabolismului grăsimii, ceea ce are impact și asupra menținerii sănătății pielii. Aceasta este și explicația pentru care persoanele ce au un nivel redus al biotinei în organism se confruntă adesea cu infecții ale pielii.

Are grijă de sănătatea părului

La fel ca în cazul unghiilor, lipsa biotinei din organism duce la fragilizarea părului și la tendința de rupere și de pierdere a acestuia.
Pentru a-ți completa necesarul de biotină pentru un păr rezistent și frumos, vei recurge mai ales la alimente precum ouă, nuci braziliene și pește gras.

Susține sănătatea unghiilor

Dacă în organism nu există suficientă biotină, unghiile vor devine fragile și predispuse crăpăturilor și rupturilor. Ca să eviți o asemenea situație, se recomandă atât aplicarea direct pe unghii a unor produse ce conțin această vitamină, cât și adoptarea unei diete echilibrate (care să includă și alimente ce sunt sursă de biotină) și administrarea unor suplimente alimentare.

Este utilă în ținerea sub control a diabetului

Un studiu a ajuns la concluzia că asocierea biotinei cu cromul picolinat duce la o îmbunătățire a metabolismului glucozei la pacienții cu diabet de tip 2. Pentru realizarea studiului s-a apelat la două grupuri de pacienți, unii care au primit combinația dintre crom picolinat și biotină, iar ceilalți au primit remedii tip placebo. Cei care au beneficiat de tratament s-au bucurat de o reglare mai bună a nivelului de glucoză, iar tratamentul nu a dus la reacții adverse.

Cei care s-au implicat în acest studiu intenționează să continue cercetările pentru a se vedea exact în ce măsură biotina acționează în favoarea ținerii eficiente sub control a glucozei, sfatul lor fiind ca biotina și cromul picolinat să fie asociat unui tratament anti-diabetic obișnuit, inclusiv în cazul pacienților ce se confruntă și cu obezitate.

Crește nivelul de energie și bună -dispoziția

Pentru că funcția primară a biotinei este să metabolizeze carbohidrații, proteinele, grăsimile, să sintetizeze acizii grași anumiți amino-acizi, ea este vitală pentru transformarea nutrienților în combustibilul necesar pentru funcționarea optimă a organismului. Dacă în corp nu există suficentă biotină, poți avea de suferit nu numai din cauza diminuării nivelului de energie, ci și de pe urma unor manifestări neplăcute printre care stări de oboseală, fluctuații ale dispoziției și tulburări digestive.

Necesarul zilnic de biotină

În funcție de vârstă, este necesar ca zi de zi să se beneficieze de următoarele cantități de biotină:

  • Bebelușii între 0 și 6 luni- 5 mcg pe zi
  • Bebelușii între 7 și 12 luni- 6 mcg pe zi
  • Copiii între 1 și 3 ani- 8 mcg pe zi
  • Copiii între 4 și 8 ani- 12 mcg pe zi
  • Copiii între 9 și 13 ani- 20 mcg pe zi
  • Adolescenții între 9 și 13 ani- 25 mcg pe zi
  • Adulții de peste 19 ani- 30 mcg pe zi
  • Femeile însărcinate- 30 mcg pe zi
  • Femeile care alăptează- 35 mcg pe zi

Deficitul de biotină

Nu este des întâlnit, cei mai importanți factori de risc pentru deficitul de biotină fiind:

  • Hrănirea intravenoasă prelungită (fără a exista și administrarea de biotină în paralel)
  • Excesul de alcool sau de tutun
  • Consumul de lapte praf lipsit de biotină de către bebeluși
  • Consumul frecvent de albușuri crude de ou (acestea conțin o proteină ce împiedică absorbția biotinei)
  • Administrarea unor medicamente (cum ar fi cele pentru tratarea convulsiilor din epilepsie de exemplu)

Semnele unui deficit de biotină în organism sunt:

  • Fragilizarea părului
  • Fragilizarea unghiilor
  • Predispoziția spre infecții ale pielii
  • Apariția unor formațiuni de consistență solzoasă, roșiatice, în zona gurii, a nasului sau a ochilor

Femeie care tine in mana o perie plina de fire de par

În cazuri severe, pot surveni și manifestări precum:

  • Letargie
  • Halucinații
  • Senzația de „ace” în zona extremităților
  • Stări depresive

Cum îți asiguri necesarul de biotină

Printr-o alimentație echilibrată

O dietă în care să introduci adesea anumite alimente ce sunt sursă de vitamina B7 te poate ajuta să eviți un deficit al acesteia. Printre asemenea alimente se regăsesc:

  • Organele (mai ales ficatul)
  • Drojdia
  • Gălbenușul de ou
  • Legumele cu frunze verzi
  • Germenii de grâu
  • Cerealele integrale
  • Boabele de soia
  • Arahidele
  • Ciupercile
  • Conopida
  • Somonul
  • Nucile și untul produs din diferite tipuri de nuci

Prin administrarea suplimentelor alimentare

Înainte să te apuci să iei suplimente alimentare care să conțină și biotină sau care să se bazeze exclusiv pe aceasta, consultă-te neapărat cu un medic. Deși aceasta nu este toxică și nu se cunoaște încă exact o doză maximă până la care este bine tolerată (fiindcă este solubilă în apă), în unele cazuri pot interveni manifestări nedorite de pe urma administrării de biotină. Acestea se referă la: greață, crampe sau diaree.
În același timp, sfatul unui medic este necesar întrucât biotina interferează cu anumite medicamente. De pildă, persoanele adulte sau copiii care iau pentru mult timp medicamente pentru tratarea convulsiilor nu vor putea absorbi așa cum trebuie biotina în organism. Totodată, anumite antibiotice, utilizate pe termen lung, pot altera sinteza biotinei.

Spray Vitoral B ComplexUn supliment alimentar ce este foarte bine tolerat (întrucât nu conține coloranți artificiali, gluten, dar nici alte ingrediente ce pot cauza crampe) și care îți va oferi posibilitatea să ai parte nu numai de beneficiile biotinei, ci și de cele ale celorlalte vitamine din complexul B-urilor, este Vitoral B Complex Spray oral pentru Adulți. Produsul este disponibil în cadrul magazinului online magazinvavianpharma.ro și contribuie la asigurarea sănătății fizice și psihice pentru că:

  • Favorizează funcționarea normală a sistemului imunitar
  • Sprijină funcționarea sistemului nervos, menținând sănătatea psihică
  • Diminuează stările de oboseală, de epuizare

Pentru cele mai bune rezultate este recomandat ca Vitoral B Complex Spray oral pentru Adulți să fie administrat astfel: câte 4 pufuri pe zi.



Surse: healthline.com, nutraingredients.com, medicalnewstoday.com, webmd.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată
Terapia ocupațională la copii: ce este și când este recomandată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi
    10 alimente bogate în biotină pe care să le consumi

    Cea mai la îndemână modalitate de a-ți asigura nevoile nutriționale este să ai o dietă echilibrată, care să îți pună la dispoziție antioxidanți, proteine,...

    Faptul că am devenit mamă este cea mai mare reușită a vieții mele, dar și cel mai mare sacrificiu
    Faptul că am devenit mamă este cea mai mare reușită a vieții mele, dar și cel mai mare sacrificiu

    O mamă care acum are copii mari, ne povestește prin câte etape a trecut în rolul de mamă a copiilor săi. Cum s-a schimbat pe parcurs și ce sacrificii a trebuit să facă....

    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI
    Copilul tău are nevoie de TIMP, nu de BANI

    Nevoile emoționale ale copiilor sunt mai presus decât cele financiare. Nicio jucărie, oricât ar fi de scumpă, nicio haină, oricât ar fi de costisitoare, nu poate...

    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață
    Singura abilitate de care copilul tău are nevoie pentru a avea cu adevărat succes în viață

    Evenimentele tulburătoare din ultimii ani (pandemia, războiul etc.) își pun, încet, dar sigur, amprenta asupra copiilor noștri. Fără instrumentele potrivite pentru a face...

    Urania Cremene: „Copiii au nevoie de limite. Au nevoie de „Până aici!"
    Urania Cremene: „Copiii au nevoie de limite. Au nevoie de „Până aici!"

    Specialista în parenting Urania Cremene, celebra Supernanny de la Prima TV lămurește părinții în legătură cu nevoile copiilor. Experta răspunde la întrebări...

    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!
    Mamele care suferă de burnout nu au nevoie de timp pentru ele, au nevoie de ajutor specializat!

    Sindromul de burnout este o formă de epuizare și intervine din pricina expunerii prelungite la diverse forme de stres. De aceea, nu este de mirare că acest tip de sindrom este vizibil și...

    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?
    Care sunt alimentele bogate în fier și cum ne ajută organismul?

    Fierul reprezintă unul dintre cei mai importanți nutrienți, fiind necesar încă din viața intrauterină pentru o dezvoltare normală. Acest mineral se află în toate celulele...

    Părintele Vasile Ioana a făcut apel către credincioși, chiar de ziua lui, pentru a ajuta o familie în nevoie. „Le-a ars casa au nevoie de un acoperiș deasupra capului"
    Părintele Vasile Ioana a făcut apel către credincioși, chiar de ziua lui, pentru a ajuta o familie în nevoie. „Le-a ars casa au nevoie de un acoperiș deasupra capului"

    Toți oamenii de bine sunt îndemnați să facă o faptă bună și să ajute o familie aflată în mare nevoie. Părintele Vasile Ioana, deja celebru în spațiul mass-media...

    © 2024 Qbebe