Care este rolul tampoanelor de sân în alăptare
Tampoanele de sân sunt utilizate pentru a absorbi laptele matern ce se scurge între două alăptări, când îți auzi bebelușul plângând, când se apropie momentul în care ar trebui să-l hrănești sau când îl alăptezi dintr-un singur sân (iar celălalt sân va avea scurgeri la rândul său).
Dacă în primele câteva zile de când vei începe să alăptezi nu este neapărat nevoie să apelezi la tamponele de sân, pe măsură ce volumul laptelui tău crește și îți hrănești des bebelușul, vei avea nevoie de ele zilnic. Motivele pentru care îți vei da seama că nu trebuie să nu renunți la acestea se leagă de:
• Nu te vei simți confortabil cu umezeala produsă de laptele scurs
• Nu vei dori să-ți pătezi hainele
• Nu vei dori să ai scurgeri de lapte între sesiunile de alăptare
• Nu te-ai simți bine să simți cum laptele se scurge chiar și când îți vei auzi bebelușul plângând
Pentru ca alăptarea să se mențină cât mai confortabilă, iar tu să fii cât mai ferită din cauza unor probleme ale sânului ce ar apărea pe fondul umezelii determinate de scurgerile de lapte (cum ar fi mameloanele crăpate, mastita etc), este recomandat să ai la dispoziție tampoane de sân timp de mai multe luni.
Citește și: 8 semne că ai mastită
Când trebuie neapărat să ai tampoane de sân în alăptare
Specialiștii în lactație vin cu următorul sfat: purtarea îndelungată a tampoanelor de sân, în perioada alăptării, ne poate feri de apariția unor afecțiuni ce ar provoca manifestări neplăcute și ne-ar putea determina să o întrerupem la un moment dat. Spre exemplu, infecțiile fungice, mameloane crăpate, mastita, sunt principalele neplăceri apărute pe fondul excesului de umezeală care s-ar produce dacă nu ai purta tampoane de sân. În plus, căldura este și ea dăunătoare, favorizând acumularea bacteriilor sau fungilor.
Practic, se impune să porți tampoane de sân când:
• Observi că volumul de lapte a început să crească semnificativ
• Fluxul de lapte este deosebit de abundent
• Știi că vei fi departe de bebeluș pentru un anumit interval și că nu îl vei putea alăpta când s-a obișnuit
• Te-ai hotărât să te întorci la serviciu și nu dorești să întrerupi alăptarea
• Tampoanele de sân sunt binevenite și pe timpul nopții, ajutându-te să te simți uscată și curată
• Te-ai confruntat recent cu mameloane crăpate și dureroase - În acest caz, spun medicii, ar fi bine să recurgi inclusiv la niște tampoane de sân pe bază de hidrogel
• Te implici în activități sexuale- Medicii ginecologi ne asigură de faptul că o scurgere de lapte matern pe durata acestora este normală, în condițiile în care hormonul ce influențează apariția contracțiilor din timpul orgasmului, oxitocina, este responsabil și de producerea laptelui, dar și de reglarea volumului acestuia
Sfaturi legate de utilizarea tampoanelor de sân în cadrul alăptării
Primul aspect de care ar trebui să ții cont când vei achiziționa acest produs este să ai grijă să ți se potrivească perfect. În cazul în care nu vei reuși în acest demers, mai bine îți vei căuta și un alt sutien, în care tampoanele să se poată insera așa cum trebuie pentru a nu-ți produce niciun fel de disconfort.
Un alt detaliu foarte important când vine vorba despre tampoanele de sân este materialul din care sunt confecționate acestea. Pentru o putere de absorbție ridicată, pentru o protecție optimă contra umezelii și menținerea unei pieli sănătoase, cel mai bine va fi să achiziționezi unele realizate din materiale cât mai naturale. În schimb, le vei evita pe cele numite „waterproof", ce conțin plastic sau alte materiale ce ar putea provoca iritații.
De asemenea, nu uita că tampoanele de sân vor fi cu adevărat eficiente dacă vor avea destulă putere de acoperire. Ele trebuie să fie suficient de mari pentru a acoperi o porțiune considerabilă din sânul tău, dar fără a sta înghesuite în sutien.
În funcție de preferințe, poți opta pentru tampoane de sân de unică folosință, care să poată fi aruncate după o singură utilizare sau poți să alegi unele care să poată fi refolosite. Acestea din urmă sunt confecționate, de regulă, din fibre naturale, ce permit pielii să respire și vor împiedica excesul de umezeală și de căldură. De aceea, ele pot preveni apariția unor infecții și te vor ajuta să te simți bine. Ele se vor putea spăla asemenea unor articole de lenjerie, doar că ar fi bine să le pui în săculeți separați dacă le vei pune în mașina de spălat, astfel încât să nu se deterioreze rapid.
Dacă te hotărăști să porți tampoane de sân refolosibile, trebuie să știi că ar trebui să ai, în primele luni de alăptare, în jur de 6 bucăți. Astfel, două vor fi la spălat, trei vor fi destinate purtării dintr-o zi și una ar trebui să fie de rezervă, în special dacă știi că vei pleca de-acasă.
Ca să te asiguri că nu te vei confrunta cu disconfort și probleme precum infecțiile sau mameloanele dureroase, va trebui să schimbi un tampon de sân de mai multe ori într-o zi, ori de câte ori ți se pare că este foarte ud. Pentru ca pielea sensibilă a sânului să nu fie afectată în cazul în care tamponul este prea strâns fixat, mai întâi ar trebui să-l umezești cu puțină apă călduță și abia ulterior să-l îndepărtezi încet din sutien. În același timp, dacă sesizezi că tamponul este foarte încărcat de lapte și ți-a udat sânul, după ce îl vei scoate ar trebui să te ștergi bine, întrucât prea multă umezeală poate fi dăunătoare.
Nu în ultimul rând, ia în calcul să faci rost de un sutien cât mai confortabil, care să ți se potrivească perfect și să fie adecvat tipului de tampoane pe care le vei utiliza. Pentru a nu fi în situația ca tampoanele să nu fie deloc adecvate sutienului, este indicat să iei un tampon cu tine când te vei duce să cumperi sutienul. Numai așa poți să te convingi într-adevăr dacă acesta este ceea ce îți trebuie sau nu. Reține faptul că un sutien de calitate (din materiale cât mai naturale, ce lasă pielea să respire, care nu are susținere pe bază de sârme), alături de niște tampoane bune, te vor ține la distanță de cele mai neplăcute afecțiuni care, dacă ar interveni, ar putea afecta considerabil procesul de alăptare.
În acest scop, poți să apelezi și la niște comprese create special pentru a ține departe excesul de umezeală și de căldură. „Multi-Mam Compresses" au un efect calmant si ajuta procesul natural de vindecare, având proprietăți antiinflamatorii, analgezice și antiseptice.
Pentru aplicare, compresa va fi așezată pe mamelon cu partea impregnată. Păstrează compresa pentru cel puţin 5 minute. Repetă tratamentul de cel puțin două ori pe zi, până când problemele se vor ameliora. „Multi-Mam Compresses" nu ar trebui să fie utilizate mai mult de 30 de zile într-o perioadă de tratament.
Tu știai cât de importante sunt tampoanele de sân în alăptare?
Citește și: 7 moduri prin care să faci alăptarea mai confortabilă
Surse:
www.maternityglow.com, www.mother-ease.com, www.verywellfamily.com,www.wehavekids.com, www.wikihow.mom